Opiskelu
Mitä sinun tulee ottaa huomioon, kun suunnittelet opintojasi ja ilmoittaudut opetukseen. Sivulta löydät tietoa opetustarjonnasta ja ohjeet taiteelliseen työskentelyyn.
Opintojen suunnittelu
Miten teet henkilökohtaisen opintosuunnitelman ja milloin opetukseen ilmoittaudutaan.
-
Henkilökohtaisen opintosuunnitelman laatiminen (HOPS)
Taideyliopiston opiskelijana laadit henkilökohtaisen opintosuunnitelman, eli HOPSin, jonka mukaisesti suoritat opintojasi.
-
Näin hyväksiluet opintoja tai aiemmin hankittua osaamista
Voit hakea aiemmin suorittamiesi opintojen tai aiemmin hankitun osaamisen hyväksilukemista osaksi tutkintoasi (AHOT). Lähtökohtana on, että sinun ei tarvitse opiskella Taideyliopistossa asioita, joita jo osaat.
-
Lukuvuoden yhteiset aikataulut
Milloin opetusta annetaan ja milloin siihen ilmoittaudutaan. Yleiset tenttipäivät. Milloin ilmoittaudutaan läsnä- tai poissaolevaksi lukuvuodelle.
-
Kuvataideakatemian opintopolut
Suunnittele opintosi opintopolun mukaisesti. Näin voit suorittaa kaikki opintojaksot tutkinnon tavoiteajassa.
Opetustarjonta
Tutustu opetustarjontaan ja tutkintovaatimuksiin opinto-oppaassa.
-
Opinto-opas
Opetussuunnitelmat, opintojaksojen kuvaukset sekä opetuksen lukuvuosittaiset toteutustiedot.
-
Vapaasti valittavat opinnot
Voit sisällyttää tutkintoosi myös muita kuin oman koulutusohjelmasi tai kotiakatemiasi opintoja. Tälle sivulle on koottu tietoa opinnoista, jotka ovat kaikkien Taideyliopiston opiskelijoiden vapaasti valittavissa.
-
Pedagogiset opinnot
Opettajan pedagogisten opintojen jälkeen voit työskennellä opettajana. Sibelius-Akatemiassa pääaineopintoihin voi myös sisältyä eri laajuisia pedagogiikkaopintoja, jotka eivät tuota yleistä pedagogista kelpoisuutta.
-
Kieli- ja viestintäopinnot
Kandidaatin tutkintoon kuuluu kaikille pakollisia kieli- ja viestintäopintoja. Tälle sivulle on koottu tietoa opinnoista ja eri tavoista suorittaa ne.
-
Opetussuunnitelman 2024–2030 mukainen opiskelu
Syksyllä 2024 aloittavat opiskelijat suorittavat opintonsa 2024–2030 opetussuunnitelmien mukaisesti. Jos olet aloittanut opintosi ennen 1.8.2024, siirryt uuden opetussuunnitelman mukaiseen tutkintorakenteeseen viimeistään 1.2.2026. Tutkintonimikkeet ja tutkintojen laajuudet eivät muutu.
Tukea oppimisen
Mitä ovat oppimisen vaikeudet ja mistä niihin voi saada tukea.
-
Yksilölliset opintojärjestelyt
Opintojen suorittamiseen vaikuttava vamma, haaste tai este huomioidaan erilaisilla yksilöllisillä järjestelyillä. Järjestelyt riippuvat kulloinkin tilanteesta, tarpeista ja opiskeltavasta asiasta, johon niitä haetaan.
-
HERO – Helsingin seudun erilaiset oppijat ry
Järjestää pääkaupunkiseudulla toimintaa ja tapahtumia oppimisvaikeuksiin ja erilaisiin oppimiseen liittyvien teemojen ympäriltä.
-
Kuntoutussäätiön oppimisen tuen sivut
Oppimisen tuen keskus tarjoaa monipuolisia palveluita oppimisen, tiedonkäsittelyn ja mielenterveyden ongelmiin.
Taiteellinen työskentely
Opintoihisi sisältyy keskeisesti myös itsenäistä taiteellista toimintaa, tutustu oman akatemiasi ohjeisiin!
-
Yksilöopetus Sibelius-Akatemiassa
Sibelius-Akatemiassa suorittamaasi tutkintoon kuuluu opintoja, joihin saat yksilöopetusta. Sivulta löydät myös ohjeet, miten toimia, jos sairastut tai opetus peruuntuu.
-
Itsenäisen taiteellisen työn ohjeet Kuvataideakatemiassa
Itsenäinen taiteellinen työskentely on opiskelijan itsensä suunnittelemaa ja toteuttamaa työtä, jota voi tehdä yksin tai osana ryhmää ja johon saa tukea opettajilta ja työmestareilta.
-
Taide osana opintoja
Täältä löydät akatemiasi ohjeet tasosuorituksiin, tuotantoihin ja näyttelyihin.
Toisessa korkeakoulussa opiskelu ja työharjoittelu
-
Näin haet kansainväliseen opiskelijavaihtoon
Voit lähteä opiskelijavaihtoon Erasmus+- ja Nordplus-ohjelmien kautta tai partnerikorkeakoulujen kahdenvälisen sopimuksen perusteella. Lisäksi kaikilla akatemioilla on yksittäisiä yhteistyökouluja Euroopan ulkopuolella.
-
Opintoihin liittyvä työharjoittelu
Työharjoittelu voi olla pakollinen tai vapaaehtoinen osa opintoja. Sen tarkoituksena on tutustuttaa alan käytäntöihin ja luoda valmiuksia ammatilliseen toimintaan opiskelujen jälkeen.
-
Joustavan opinto-oikeuden hakeminen
Joustavalla opinto-oikeudella eli JOO-oikeudella sinulla on mahdollisuus hakea opinto-oikeutta toiseen yliopistoon, esimerkiksi sivuainekokonaisuuden tai yksittäisten opintojaksojen suorittamista varten.
Opiskelijaa koskeva päätöksenteko ja palkkiot
-
Opiskelijoille maksettavat palkkiot
Opiskelijana voit saada palkkioita kokouksista, tuutorina toimimisesta, opintoihin kuulumattomasta taiteellisesta toiminnasta tai muista yliopiston avustavista tehtävistä.
-
Opiskeluoikeus
Taideyliopiston tutkinnot, opiskeluaika ja lisäajan hakeminen. Opiskeluoikeuden vaihtaminen, menettäminen ja siitä luopuminen. Jatkuvan oppijan opinto-oikeus valmistumisen jälkeen.
-
Yliopiston päätöksentekoelimet ja vaikuttaminen
Miten virallisia päätöksiä tehdään yliopistossa ja mitkä ovat ylimmät päätöksentekoelimet. Miten voin itse opiskelijana vaikuttaa minua koskeviin päätöksiin.
-
Opiskelijan oikeudet oikaisu- ja muutoksenhakuun
Millaisia päätöksiä yliopisto tekee opiskelijoita koskien ja miten voin hakea oikaisua minua koskevissa päätöksissä.
-
Johtosääntö ja säädökset
Lataa alta Taideyliopiston johtosääntö, akatemioiden ohjesäännöt sekä henkilöstösääntö, kielilinjaus, koulutussääntö, taloussääntö ja vaaliohjesääntö.
-
Taideyliopiston koulutusta ja opiskelua koskevat eettiset ohjeet ja menettelyohjeet vilppi- ja kurinpitotapausten käsittelyyn
Opiskelun eettiset ohjeet, tietoa hyvästä opiskelukäytännöstä sekä esimerkkejä näiden käytäntöjen loukkauksista. Miten yliopisto menettelee vilppiepäilyissä ja kurinpitotapauksissa.
Lomakkeet ja opiskeluun liittyvät todistukset
-
Lomakkeet
Löydä tarvitsemiasi lomakkeita, säädöksiä ja muita opintoihisi liittyviä dokumentteja.
-
Opiskeluun liittyvät todistukset
Voit ladata itsellesi opiskelutodistuksia Pepistä. Myös virallinen tutkintotodistus on sähköinen ja se on ladattavissa Pepistä.