Tukea ja vinkkejä mielenterveyteen ja mielenterveyspalveluihin

Opiskelijoille hyödyllisiä vinkkejä ja keinoja mielenterveyden, elämänhallinnan ja opiskelukyvyn vahvistamiseen.

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön mielenterveyspalvelut

YTHS:n mielenterveystiedon sivulla voit tutustua mielenterveyteen vaikuttaviin osa-alueisiin ja saada suosituksia siitä, mitä voit tehdä oman mielenterveytesi eteen.

YTHS:n sivustolta löydät myös opiskelijoille tarkoitettuja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja:

  • Lifeclass-videot: katso asiantuntijoiden konkreettiset vinkit hyvinvoinnin vahvistamiseen ja mielen hyvinvoinnin haasteiden kohtaamiseen. Videoilla on kolme teemaa: Työkalut mielen hyvinvointiin, Kaikki masennuksesta sekä Alkoholi ja juomistottumukset.

Lue lisää opiskelijan YTHS-palveluista.

Vaihto-opiskelijat eivät ole oikeutettuja YTHS-palveluun. Vaihto-opiskelijoiden on mahdollista käyttää Helsingin kaupungin tarjoamaa Health Services for international exchange students -palvelua.

Opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö Nyyti ry

Nyyti ry:n verkkosivuilta löydät monipuolista tietoa, vinkkejä ja keinoja mielenterveyden, mielen hyvinvoinnin sekä opiskelukyvyn edistämiseen ja vahvistamiseen. Vieraile Nyyti ry:n verkkosivuilla.

Mieli ry:n Oiva-kurssi

Oivan harjoitukset auttavat keskittymään, olemaan läsnä, tunnistamaan itselle tärkeitä asioita ja käsittelemään ikäviä ajatuksia ja tunteita.  Tutustu Oiva-kurssiin.

Mielenterveystalo

Mielenterveystalon sivuilta löytyy erilaisia mielenterveyteen liittyviä omahoito-oppaita. Löydät apua esimerkiksi masennukseen, ahdistukseen, mielen hyvinvoinnin tukemiseen tai alkoholin liikakäyttöön. Voit työskennellä vointisi parantamiseksi omaan tahtiisi, missä ja milloin vain.​

Mistä haen apua akuutissa mielenterveyden kriisissä?

Terveysasemat

Akuutissa mielenterveyden kriisissä ole yhteydessä oman kuntasi terveysasemaan. Terveysasemilla työskentelee mm. mielenterveys- ja päihdetyön sairaanhoitajia. Terveysasemat ovat auki arkisin klo 8-16 ja päivystykseen voit ottaa yhteyttä ympäri vuorokauden. Päivystysavun numerosta 116 117 saa ohjausta ja neuvontaa kiireellisissä terveysongelmissa, jotka eivät ole hätätilanteita. Päivystysavussa sinua auttavat oman alueesi päivystyspalvelun sairaanhoitajat, jotka tekevät puhelimitse arvion päivystyksellisen tai kiireellisen hoidon tarpeesta.

Kriisipuhelin

Valtakunnallinen MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää suomen kielellä 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111.

Sekaisin Chat

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 10-29 -vuotiaille. Siellä voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset

SOS-kriisikeskus

SOS-kriisikeskukseen voit olla yhteydessä elämän kriisitilanteissa. SOS-kriisikeskus Helsingissä tarjoaa lyhytkestoista keskusteluapua kriisistä selviytymisen tueksi. Aika tapaamiseen varataan puhelimitse numerosta 09 4135 0510.

HelsinkiMission Nuorten kriisipiste

HelsinkiMission Nuorten kriisipiste tarjoaa luottamuksellista lyhytkestoista kriisi- ja keskusteluapua suomeksi 12–29-vuotiaille nuorille, aikuisille, pareille ja nuorten perheille. Lisätietoja ja puhelinajanvarauksen löydät HelsinkiMission sivuilta.

Helsingin kaupungin Mieppi

Mieppi on matalan kynnyksen mielenterveyspalvelu, joka on tarkoitettu Helsingissä asuville aikuisille ja yli 13-vuotiaille nuorille. Palvelut ovat helsinkiläisille maksuttomia. Voit ottaa yhteyttä Mieppiin, jos sinulla on esimerkiksi elämäntilanteeseen tai mielenterveyteen liittyviä huolia ja toivot keskustelutukea. Lisätietoja Miepistä.

Walk-in terapiaa

Kirkko Helsingissä tarjoaa 16–29-vuotiaille Walk-in-terapiaa nuorten mielen hyvinvoinnin tueksi. Pääset ammattilaisen juttusille ilman ajanvarausta ja lähetettä. Palvelu on maksuton, avoinna maanantaisin klo 12-18. Osoite: Matteuksen kirkon Varustamo, Turunlinnantie 3, Itäkeskus.

Taideyliopiston hyvinvointipalvelut

Yliopistopappi

Taideyliopiston oma yliopistopappi voi olla myös se ensimmäinen kontakti, jonka kanssa voit yhdessä pohtia mikä oli paras apu juuri sinun tilanteeseesi.

Lue lisää yliopistopapin palveluista.

Opintopsykologi

Opintopsykologi on laillistettu psykologi. Opintopsykologin käynnit ovat maksuttomia.

Lue lisää opintopsykologin palvelusta.