Taiteellinen toiminta Kuvataideakatemiassa

Sivulta löydät Kuvataideakatemian näyttelytoiminnan ohjeistuksen kokonaisuudessaan.

Näyttelytoiminta Kuvataideakatemiassa

Näyttelyt ja muut julkiset esiintymiset ovat ensiarvoisen tärkeä osa Taideyliopiston Kuvataideakatemian opetusta ja taiteellista toimintaa. Taiteellista toimintaa ovat näyttelyiden lisäksi niin projektit, työpajat kuin messutkin. Toimintaa on kotimaassa ja ulkomailla, Kuvataideakatemian omissa tiloissa ja yhteistyökumppanien kanssa muualla. 

Kuvataideakatemian näyttelytoiminta on aina osa opetusta. Opiskelijan on oltava ilmoittautunut läsnäolevaksi voidakseen osallistua Kuvataideakatemian järjestämään näyttelytoimintaan. 

Näyttelytoiminnan tavoitteena on onnistuneen näyttelyn lisäksi, että opiskelija saa kokemuksia kuvataiteilijan työelämästä. 

Näyttelyhaku

Kuvataideakatemian näyttelyihin Kuva/Tilassa ja Taskussa valitaan näyttelyitä avoimella haulla Lyyti-järjestelmän kautta ja hausta ilmoitetaan erikseen sähköpostitse ja Artsissa. Hakemukset käsittelee taiteellisen toiminnan jaos.

Taiteellisen toiminnan jaos

Taiteellisen toiminnan jaoksen tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa Kuvataideakatemian näyttelytilojen näyttelyhaut sekä tehdä esitys gallerioiden näyttelyohjelmista oheisohjelmineen. Näyttelytoiminnan sisällöllisistä päätöksistä vastaa kausittain kokoonpanoltaan vaihtuva taiteellisen toiminnan jaos. 

Näyttely- ja tapahtumatilat

Kuvataideakatemialla on omat julkisen esittämisen näyttelytilat Sörnäisten kampuksen Mylly -rakennuksessa: Kuva/Tila ja Tasku. Tilat mahdollistavat monimuotoisen taiteellisen toiminnan erilaisista näyttelyistä tapahtumallisiin kokonaisuuksiin. Lisäksi näyttely-yhteistyötä tehdään muiden tahojen kanssa.

Näin toteutat näyttelyn Kuva/Tilassa ja Taskussa

Kun näyttelyaikasi on myönnetty tutustu näyttelypitäjän tilakohtaisiin ohjeisiin. Tuotannollisen, viestinnällisen ja teknisen avun määrä ja näyttelyn pitäjän vastuulla olevat seikat vaihtelevat hieman tilakohtaisesti. Ehdot ja vastuut ovat määritelty näyttelysopimuksessa, perehdythän siihen myös huolellisesti.

Tutkintonäyttelyt

Opinnäytteiden taiteellisia osia esitellään pääsääntöisesti vuosittain syksyisin kandidaattien tutkinnon osalta Kandinäyttelyssä ja maisterien osalta keväisin Kuvan kevät -näyttelyssä. Opinnäytteiden taiteellisia osia voi esittää julkisesti myös muualla.

Kandinäyttely

Kuvataideakatemian kandinäyttely esittelee syksyisin kandidaatintutkintoa suorittavien opiskelijoiden teoksia yhteisnäyttelyssä osana kandiseminaarikokonaisuutta.

Kuvan kevät

Kuvataideakatemian maisterinäyttely Kuvan Kevät esittelee maisterin tutkintoaan viimeistelevien opiskelijoiden teoksia yhteisnäyttelyssä, joka levittyy näyttelytilojen lisäksi ympäri rakennusta. 

Näyttely-yhteistyö Fondialla

Fondian aulagalleria Kluuvissa

Lakipalveluyritys Fondia tarjoaa aulagalleriansa Kuvataideakatemian opiskelijoille näyttelykäyttöön. Fondian toimitilat sijaitsevat Helsingin keskustassa Aleksanterinkadun ja Kluuvikadun kulmassa (Aleksanterinkatu 11, toisessa kerroksessa). Tilassa järjestetään Kuvataideakatemian opiskelijoiden teoksia esitteleviä näyttelyitä kahdesti vuodessa. Muina aikoina Fondian aulagalleria on muussa näyttelykäytössä.

Näyttelyhaku on kaksi kertaa vuodessa keväällä ja syksyllä. Fondian näyttelyistä vastaa tuotantopäällikkö. Tila soveltuu parhaiten kehystettyjen ja/tai listalla varustettujen grafiikan, maalausten ja valokuvien esittelyyn. Teokset ripustetaan ripustuskiskoon. Teoksia ei voi kiinnittää suoraan seinäpintoihin nauloilla tai ruuveilla. Tilaa ei voi muokata maalaamalla tai rakenteilla.

Kuvataideakatemia huolehtii teosten kuljetuksesta koululta, mutta opiskelijat ripustavat teoksensa itse ja purkavat sekä pakkaavat ne kuljetukseen näyttelyn päätyttyä. Tilasta ei peritä vuokraa. Teosmyynti tapahtuu antamalla opiskelijoiden yhteystiedot eteenpäin kiinnostuneelle ostajalle. Teosmyynnistä ei peritä provisiota. 

Taiteellinen toiminta Berliinin residenssissä

Kuvataideakatemialla on Berliinissä residenssi, joka jaetaan Tukholman Kungliga Konsthögskolanin opiskelijoiden kanssa. Residenssiin järjestetään haku kaksi kertaa vuodessa. Residenssiin voi hakea sekä Kuvataideakatemian opiskelijat että henkilökunta.