Kandinäyttelyyn osallistuminen

Mitä kaikkea minun tulee huomioida osallistuessani kandinäyttelyyn. Kandinäyttely on osa kandiseminaarikokonaisuutta, joka tukee opiskelijan kandidaatin opinnäytteen tekemistä.

Kandinäyttely 2022 teoksia Kuva/Tilassa.Kuva: Petri Summanen.

Kandinäyttely järjestetään syksyisin Myllyn näyttelytiloissa ja nimensä mukaisesti esittelee kandidaatin opinnäytetyön taiteellisia osia. Kandinäyttely on osa kandiseminaarikokonaisuutta, joka tukee opiskelijan kandidaatin opinnäytteen tekemistä. Seminaariin sisältyy kandinäyttelyn yhteinen loppukatselmus. Kandiseminaarin vastuuhenkilöinä toimivat lehtorit Stig Baumgartner (opinnäytesuunnitelma ja tarkastustilaisuudet) ja Marika Orenius (esittämiskäytäntöjen opetus ja näyttelysuunnitelma).

Ohjaavat opettajat ovat opetusalueittain tänä vuonna:

Maalaus: Päivi Takala, Hannele Kumpulainen ja Harri Monni
Kuvanveisto: Lotta Mattila
Tila-aikataide: Tanja Kiiveri
Taidegrafiikka: Tatu Tuominen

Ohjaavat opettajat valitsevat kevään aikana tarkastajat.

Kandinäyttelyyn osallistumisprosessi

Kandinäyttelyssä esitetään julkisesti kandidaatin opinnäytetyön taiteellisia osia ryhmänäyttelyssä. Opinnäytteen taiteellinen osa voi olla myös jokin muu julkinen esitys. Näyttelyn tekeminen on osa seminaaria, jossa opitaan myös näyttelyn tekemisen ja esittämiskäytäntöjen prosesseista sekä opitaan tuottamaan tekstiä omasta taiteellisesta työstä ja teoksesta. Esittämiskäytäntöjen opetus on kaikille pakollista riippumatta teoksen julkisen esittämisen tavasta.

Näin suoritat kandidaatin opinnäytteeseen kuuluvan taiteellisen ja kirjallisen osan.

Yhteistapaaminen

Kandiseminaari alkaa yhteistapaamisella 31.01. Tilaisuudessa käydään läpi seminaarin kokonaisuutta ja opinnäytteen teon aikataulua.

Ensimmäinen studiovisiitti

Varaa studiovisiittiaika helmi-maaliskuulle kandiseminaarin vastuulehtorin (Stig Baumgartner) kanssa ja varaudu kertomaan hänelle suunnitelmistasi.

Opinnäytesuunnitelma ja opinnäyteapuraha

Taiteellisen osan tekemistä tuetaan opinnäyteapurahalla, jonka haku aukeaa maaliskuussa. Opinnäyteapurahan ehtona on hyväksytty opinnäytesuunnitelma. Hyväksynnän tekee oman opetusalueesi ohjaava opettaja. Suunnitelma palautetaan viimeistään perjantaina 28.03. Tuottaja lähettää erillisen hakulomakkeen opinnäyteapurahan hausta sähköpostitse. Opinnäyteapurahan haku sulkeutuu 14.04. Opinnäyteapurahat maksetaan opiskelijoiden tileille 30.04.

Toinen yhteistapaaminen

Toinen yhteistapaaminen pidetään torstaina 23.05. Tilaisuudessa opiskelijat esittelevät lyhyesti teostaan ja sen esitysmuotoa. Esitykset pidetään suullisesti suomen tai englannin kielellä. Suomenkieliset puheet tulkataan paikan päällä englanniksi. Kuvien käyttö esityksissä on suositeltavaa. Tilaisuudessa voit myös ehdottaa teoksesi mahdollista sijoittumista näyttelytilaan. Tapaamisessa ovat mukana vastuulehtorit (Stig Baumgartner & Marika Orenius), tuottaja (Marja-Kristiina Mäkinen) ja näyttelymestari (Olli Karttunen).

Toinen studiovisiitti

Näyttelyn suunnittelusta vastaava lehtori (Marika Orenius) tapaa opiskelijat pienryhmissä toukokuun lopulla (aikataulu ilmoitetaan pian tässä ohjeessa ja Moodlessa). Jako pienryhmiin tapahtuu yhteistapaamisessa 23.05. Näyttelyn vastuulehtori aloittaa näyttelyarkkitehtuurin ja -ripustuksen suunnittelun studiovisiittien jälkeen.

Työskentele teoksesi parissa

Saat projektillesi ohjausta oman opetusalueesi ohjaajilta ja vastuuopettajaltasi sekä muilta koulun opettajilta. Jokaisella opiskelijalla on opiskelualueensa oma vastuuopettaja, joka vastaa taiteellisen työn ohjaamisesta ennen näyttelytilassa työskentelyä. Suunnittele teoksesi tekninen toteutus ja sovi tarvittaessa tapaaminen installoimisen yksityiskohdista näyttelymestarin (Olli Karttunen) kanssa.

Näyttelyn infomateriaalit

Teosteksti ja teostiedot

Seminaarin ja näyttelyn vastuulehtorit pitävät koko ryhmälle kirjoitustyöpajan torstaina 22.08. Teostekstit kirjoitetaan ja palautetaan työpajan aikana. Teostekstit voivat olla jatkoa aikaisemmin keväällä kirjoitetulle opinnäytesuunnitelmalle. Valmiit teostekstit lähetetään myös tarkastajille.

Teostekstit oikoluetaan ja käännätetään ulkopuolisilla toimijoilla. Voit myös halutessasi tehdä käännöksen itse, jolloin käännöstekstiin tehdään pelkkä oikoluku. Teostekstien käännökset tulevat tarkastettavaksesi, jonka jälkeen niihin ei enää voi tehdä muutoksia. Teostekstit esitetään tulosteena näyttelyn infomateriaaleina sekä näyttelyn nettisivuilla.

Tuottaja lähettää erillisen ohjeistuksen teostietojen (nimitiedot, koko, tekniikka) toimittamiseen sähköpostitse. Teostiedot toimitetaan 08.09. mennessä.

Nettisivut

Kandinäyttelyn nettisivuille koostetaan kustakin osallistujasta oma sivu, johon tulee teosteksti ja lyhyesti tietoja taiteilijasta. Nettisivuille lisätään myös teoskuva, jonka toimittaminen on vapaaehtoista. Mikäli et halua toimittaa teoskuvaa, käytetään sivulla näyttelyn ilmekuvaa.

CV

Taiteilija CV:t, eli ansioluettelot, kerätään näyttelyyn erilliseen CV-kansioon yleisön tutustuttavaksi. CV:n toimittaminen on vapaaehtoista.

Näyttelyn rakennus

Näyttelyn rakennus ja esittämiskäytäntöjen opetus alkavat maanantaina 26.08. Esittämiskäytäntöjen opetus toteutetaan työpajaosuuksina 27.–28.08. ja tämän jälkeen pienryhmäopetuksena. Pienryhmät jaetaan teosten ripustus- ja teknisten tarpeiden mukaisesti. Näyttelyn rakennus on osa esittämiskäytäntöjen opetusta. Työpajoihin ja oman pienryhmän opetukseen osallistuminen on pakollista.

Näyttelyn avajaiset

Näyttelyn avajaisia vietetään 12.9. klo 17-19.

Näyttelyn aikana

Valmistaudu valvomaan näyttelyä

Näyttelyä valvotaan itse, joten valmistaudu valvomaan näyttely 2–3 vuoron ajan näyttelyn aukioloaikana. Näyttely on auki 13.9.–6.10.2024, ti-su klo 11–18. Tuottaja lähettää sähköpostitse Evento-linkin vuorojen varaamista varten.

Dokumentoi teoksesi opinnäytettäsi varten

Opinnäytteen dokumentaatiota varten jokaisen on kuvattava itse omat teoksensa ennen näyttelyn päättymistä. Opinnäytteen kirjalliseen osaan tulee sisällyttää kattavasti kuvia töistäsi. Voit lainata kuvauslaitteet teoksen dokumentointia varten. Tuottaja lähettää lainausohjeet sähköpostitse. Laitteita ei saa viedä koulun tilojen ulkopuolelle ja materiaali tulee siirtää omille laitteille välittömästi käytön jälkeen, jotta muutkin pääsevät käyttämään laitteita.

Tarkastustilaisuus

Taiteellisen osan opinnäyteseminaariin liittyvässä yhteisessä kahden päivän pituisessa tarkastustilaisuudessa (18.–19.09) esittelet lyhyesti suullisesti opinnäytteesi taiteellisen osan teoksesi äärellä. Kaksi tarkastajaa kommentoi teostasi noin 15 minuutin ajan, minkä jälkeen varataan aikaa muutaman minuutin keskustelulle.

Ohjaavat opettajat valitsevat kevään aikana tarkastajat.  Tarkastajat ovat tutustuneet teoksiin etukäteen ja saaneet luettavakseen elokuussa kirjoittamasi teosesittelytekstin. Kaikki opiskelijat osallistuvat molempien päivien tarkastustilaisuuksiin. Tarkastustilaisuudet pidetään joko suomen tai englannin kielellä. Suomenkieliset puheet tulkataan paikan päällä englanniksi. Työstä opinnäytteesi kirjallinen osa valmiiksi ja jätä se tarkastettavaksi kolmen viikon sisällä tarkastustilaisuudesta. Opinnäytteen tarkastajat arvioivat taiteellisen ja kirjallisen osan kokonaisuutena.

Näyttelyn purku

Näyttelyn purku tapahtuu maanantaina 07.10. kello 09.00 alkaen. Teoksien purkamisesta ja pois kuljettamisesta sekä mahdollisten myytyjen teoksen pakkaamisesta ja toimittamisesta asiakkaalle kukin on vastuussa itse. Teknistä apua vaativat työt kuten nostimien käyttö tapahtuu ainoastaan teknisen henkilökunnan paikalla ollessa.