Kuvan kevät -maisterinäyttelyyn osallistuminen

Ohjeita Kuvan kevät -maisterinäyttelyyn osallistumiseen. Näyttelyyn ilmoittaudutaan loka-marraskuussa erillisellä lomakkeella.

Kuvan Kevät 2022 Taideyliopiston Kuvataideakatemian maisterinäyttely 7.5.–5.6.2022 Mylly, Sörnäisten rantatie 19

Kuvataideakatemian maisterinäyttely Kuvan Kevät esittelee vuosittain maisterin tutkintoaan viimeistelevien opiskelijoiden teoksia suuressa yhteisnäyttelyssä. Opiskelijoita on kaikilta Kuvataideakatemian opetusalueilta: maalaus, kuvanveisto, taidegrafiikka ja tila-aikataiteet. Kuva/Tila-näyttelytilojen lisäksi teokset sijoittuvat Valkoiseen Studioon ja sen käytössä voi olla myös muita tiloja Mylly-rakennuksessa, kuten Kaikugalleria, Majakka ja kattoterassi.

Työryhmä

Kuvan Kevään parissa työskentelee laajasti Kuvataideakatemian henkilökuntaa: vastuuopettaja/näyttelyarkkitehti, näyttelypalveluiden henkilökunta ja viestinnän suunnittelija.

Vuonna 2023  Kuvan Kevään vastuuopettajana ja näyttelyn arkkitehtuurista vastaa kuvanveiston lehtori Tuomo Rainio. Marja-Kristiina Mäkinen toimii näyttelyn tuottajana ja teknisestä toteutuksesta vastaa näyttelymestari Olli Karttunen yhdessä työmestareiden ja teknisen aputyövoiman kanssa.  Lisäksi Kuvan Kevään työryhmään kuuluu viestinnän suunnittelija Stella Sironen ja Kuvan Kevään ilmeestä ja katalogin taitosta vastaava graafikko & valokuvaaja Petri Summanen. Kevään aikana mukana avustamassa myös tuotantoharjoittelija.

Näyttelyyn ilmoittautuminen ja osallistumisen ajankohta

Kuvan kevät –maisterinäyttelyyn voi osallistua vain maisteriopintojen toisena vuonna tai kandidaatti- ja maisteriopintojen 5. vuonna. Kuvan kevääseen osallistumisen aikataulusta on aina sovittava oman opetusalueen professorin kanssa ja osallistumisajankohta on varmistettava edeltävän lukukauden loppuun mennessä. Näyttelyyn ilmoittaudutaan loka-marraskuussa erillisellä lomakkeella. Ilmoittautumisesta tiedotetaan erikseen sähköpostitse.

Kuvan Kevääseen osallistumisen ehdot ja rajoittaminen

Kuvataideakatemian akateeminen neuvosto on päättänyt osallistumisen rajoittamisesta kokouksessaan 6.3.2018. Keväästä 2019 alkaen Kuvan kevääseen voivat osallistua ainoastaan 2. vuoden maisteriopiskelijat ja 5,5 –vuotista tutkintoa suorittavista ne 5. vuoden opiskelijat, joilla on kandidaatin tutkinto suoritettuna viimeistään näyttelyä edeltävän lukukauden loppuun mennessä. Professorin suostumuksella osallistumistaan näyttelyyn voi aikaistaa. Mikäli opiskelija haluaa osallistua näyttelyyn aiemmin, kandidaatin tutkinnon on kuitenkin oltava suoritettuna näyttelyä edeltävän lukukauden loppuun mennessä. Opinnäytteen taiteellisen työn seminaari aloitetaan aina osallistumista edeltävän syyslukukauden alussa.

Osallistumisen siirtäminen myöhemmäksi on mahdollista ainoastaan, mikäli opiskelija on ollut poissa lakisääteisten poissaoloperusteiden takia (eli suorittamassa asevelvollisuutta tai siviilipalvelusta tai äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla), sairaana pitkiä aikoja ja/tai juuri näyttelyyn valmistautuessa tai poissaolevana muista syistä kokonaisen lukuvuoden. Osallistumisoikeuden siirtoa tulee anoa ennen näyttelyä edeltävän lukukauden loppua.

Linjaus koskee 2-vuotiset maisteriopinnot 1.1.2018 tai sen jälkeen aloittaneita opiskelijoita sekä 5,5-vuotiset kandidaatti- ja maisteriopinnot 1.8.2016 tai sen jälkeen aloittaneita. Jos kaksivuotisen maisteriohjelman ennen tätä aloittanut opiskelija haluaa osallistua Kuvan Kevääseen, on hänen osallistuttava viimeistään keväällä 2019. Ennen vuotta 2016 5,5-vuotiset opinnot aloittaneiden kohdalla osallistuminen lasketaan kandidaatin tutkinnon valmistumisesta siten, että kunkin vuoden loppuun mennessä valmistuneiden on mahdollista osallistua Kuvan Kevääseen viimeistään puolentoista vuoden päästä keväällä (eli vuoden 2017 aikana kandidaatiksi valmistuneiden on halutessaan osallistuttava viimeistään vuoden 2019 keväällä). Sama koskee ennen vuotta 2017 kandidaatiksi valmistuneita. Hekään eivät voit osallistua Kuvan Kevät -näyttelyyn enää kevään 2019 jälkeen.

Kuvan kevät -maisterinäyttelyyn osallistuminen on vapaaehtoista, ja opinnäytteen taiteellisen osan tai osia siitä voi esittää julkisesti myös muualla tai muulla tavoin.

Muu julkinen esiintyminen ja Kuvan Kevät

Opiskelija voi valita opinnäytteensä taiteellisen julkiseksi esittämiseksi myös muun julkisen esiintymisen, kuin Kuvan Kevääseen osallistumisen. Tämän opinnäytetyöhön kuuluvan julkisen esiintymisen tulee toteutua joko ennen, tai samana kevätlukukautena kuin maisteriopiskelijan opintopolun mukaisen Kuvan Kevään.

Jos opinnäytteen osana oleva julkinen esiintyminen toteutetaan muualla kuin Kuvataideakatemian omissa näyttelytiloissa, opiskelijan ei voi käyttää toteuttamiseen Kuvataideakatemian näyttelytoiminnan tuotantoteknisiä palveluita tai laitteita.

Jos opiskelija valitsee opinnäytteensä osaksi muun julkisen esiintymisen, joka ei ole osa Kuvan Keväässä, voi hän siitä huolimatta osallistua myös Kuvan Kevääseen. Opiskelija saa teoksensa esittämiseen Kuvan Keväässä yhtäläisen tuen kuin muutkin Kuvan Kevään osallistujat.

Opinnäyteapuraha

Kuvataideakatemia tukee opinnäytteen valmistumista opinnäyteapurahalla, joka on tarkoitettu opinnäytteen taiteellisen osan toteuttamisesta syntyneiden kulujen korvaamiseen. Opinnäyteapurahaa ei voi käyttää yleisiin elinkustannuksiin eikä sillä saa kartuttaa omaisuutta. Opiskelija on oikeutettu opinnäyteapurahaan jätettyään opinnäytesuunnitelman ja professorin hyväksyttyä sen.  Opinnäyteapuraha maksetaan pääsääntöisesti apurahana opiskelijan tilille. Maisterien opinnäyteapurahat tulevat haettavaksi marras-joulukuussa, hausta ilmoitetaan erikseen sähköpostitse opinnäytesuunnitelman palauttaneille. Maksatus tilille vuoden lopulla.

LUE LISÄÄ OPINNÄYTERAHASTA TÄÄLTÄ.

Näyttelyyn osallistumisprosessi

Osallistu yhteistapaamisiin

Kuvan Kevään osallistujille järjestetään kaksi yhteistapaamista, yksi heti ilmoittautumisen päätyttyä marraskuussa ja toinen tammikuussa. Varaudu toisella yhteistapaamiselle kertomaan lyhyesti näyttelyyn tulevasta teoksestasi.

Esittele suunnitelmasi työhuonekäynnillä

Varaa studiovisiittiaika näyttelyn vastuulehtorin työhuonekäynnille marraskuussa, ja varaudu keskustelemaan alustavista näyttelysuunnitelmistasi hänen kanssaan.  Vastuulehtori vastaa Kuvan Kevään näyttelyarkkitehtuurista.

Näyttelyyn osallistuminen edellyttää työhuonekäynnin varaamista vastuulehtorin kanssa.

Työskentele näyttelyyn tulevan työsi parissa

…ja pidä yhteyttä ohjaajiisi. Ole mahdollisista suunnitelmien muutoksista yhteydessä näyttelyn vastuulehtoriin. Mikäli työstät suurikokoista tai tekniikkaa vaativaa teosta, ole hyvissä ajoin yhteydessä myös näyttelymestariin teoksesi installoinnista ja/tai tarvitsemista laitteista.

Toimita katalogitekstit ja teoskuvat

Helmikuun puolessa välissä toimitetaan Kuvan Kevään katalogitekstit sekä maaliskuun alussa teoskuvat. Saat tarkemmat ohjeet lähempänä ajankohtaa. Katalogiprosessin eri vaiheiden (tekstien oikoluku, kääntäminen, tarkistus, taitto) takia materiaalien toimitus on jo helmikuussa. Tekstit ja teoskuvat tulevat katalogin lisäksi Kuvan Kevään nettisivuille (kuvankevat.fi). Saat oikoluetut ja käännetyt tekstit nähtäväksi ennen julkaisua.

Kuvan Kevät -muotokuvat

Kuvan Kevät -näyttelyn osallistujista otetaan muotokuvat nettisivuja varten. Tähän tulee erillinen ilmoittautuminen. Saat kuvan myös itsellesi.

Toinen työhuonekäynti

Näyttelyn vastuulehtori tekee toiset työhuonekäynnit tammikuussa. Tapaamisten perusteella lehtori laatii näyttelyarkkitehtuurin. Kuvan Kevät järjestetään Kuvataideakatemian Mylly rakennuksessa.

Teostietojen toimitus

Teostiedot tulevat näyttelytiloissa esille teoslistoihin sekä -kyltteihin.  Valvojan kansiossa on erilliset listat hintatiedoilla. Tiedot pyydetään toimittamaan Surveypalin kautta ripustuksen aikana, ennen avajaisia. Olet itse vastuussa siitä, että toimitat ajoissa ajantasaiset teostiedot tuottajalle.

Näyttelyripustus

Tarkemmat ohjeet ripustuksesta sen aikatauluista toimitetaan vielä lähempänä ripustuksen alkua. Osallistujat vastaavat teosten toteutuksesta sekä ripustuksesta itse. Tarvittaessa apua on saatavilla tekniseltä henkilökunnalta.  Sisällöllisissä asioissa saat tukea ohjaajaltasi, opetusalueen professorilta ja opettajilta sekä näyttelyn vastuulehtorilta. Teknisissä kysymyksissä auttaa näyttelymestari.

Näyttelyn aikana

Kuvan Kevään 2023 avajaiset ovat perjantaina 3.5.2024.

Näyttely on auki 4.5.–2.6.2024, ti-su klo 11-18. Näyttelyä valvotaan itse ja jokaiselle tulee valvottavaksi 2-3 vuoroa. Vuorot varataan erillisen lomakkeen kautta, joka lähetetään osallistujille lähempänä näyttelyä.

Muista kutsua tarkastajasi katsomaan näyttelyssä olevaa teostasi.

Maanantaina 13.5. järjestetään kaikille pakollinen KK24-seminaari, jossa on mahdollisuus saada palautetta teoksesta opetusalueiden professoreilta sekä heidän vieraakseen kutsumalta ulkopuoliselta asiantuntijalta.

Jos sinulla on suunnitelmissa järjestää näyttelyn aikana performansseja tai muita oheistapahtumia, ole yhteydessä vastuulehtoriin ja tuottajaan. Mikäli tapahtumat ovat näyttelyaikojen ulkopuolella, niistä sovitaan myös aina erikseen tilapalveluiden kanssa 4 viikkoa ennakkoon.

Kuvataideakatemian valokuvaaja dokumentoi yleiskuvin kaikki näyttelyt omia viestintä- ja opetustarpeitaan varten. Opinnäytteen dokumentaatiota varten jokaisen on kuvattava itse omat teoksensa ennen näyttelyn päättymistä. Huomaa, että opinnäytteen kirjalliseen osaan tulee sisällyttää kattavasti kuvia töistäsi. Dokumentointia varten järjestetään kamerasetti, jota voi lainata teoksen dokumentointiin. Laitteita ei saa viedä koulun tilojen ulkopuolelle ja materiaali tulee siirtää omille laitteille välittömästi käytön jälkeen, jotta muutkin pääsevät käyttämään laitteita.

Näyttelyn purku

Olet itse vastuussa teoksesi purusta ja pakkauksesta. Teokset on vietävä tilasta purkuaikataulun mukaisesti. Mahdollisten myytyjen teoksien pakkauksesta ja toimituksesta vastuu on myös opiskelijalla itsellään.Muista viedä mukanasi kaikki tuomasi materiaalit ja palauttaa näyttelytila sellaiseksi, kun se oli ripustuksen aloittaessasi. Saat lisätietoa purkuaikatauluihin liittyen lähempänä näyttelyn päättymistä.