Kuvataiteen kandidaatin taiteellisen työn ja kirjallisen opinnäytteen ohje

Näin suoritat kandidaatin taiteellisen työn ja kirjallisen opinnäytteen.

Opinnäyteohjeet päivittyvät

Kuvataiteen kandidaatin opinnäyteohjeet päivittyvät syyslukukauden 2024 aikana uuden opetussuunnitelman mukaisiksi. Mikäli olet tekemässä opinnäytettäsi vanhan opetussuunnitelman mukaisesti, löydät vanhat opinnäyteohjeet seuraamalla alla olevaa linkkiä.

Yleistä

Kuvataiteen kandidaatin pakollisiin opintoihin sisältyy kuvataiteen kandidaatin taiteellinen työ ja sen julkinen esittäminen (9 op) sekä kandidaatin kirjallinen opinnäyte (6 op), joiden suorittamista tuetaan kandidaatin opinnäyteseminaarissa (2 op). Myös suunnitelma kokonaisuudesta laaditaan opinnäyteseminaarissa. Taiteellinen työ esitellään kandinäyttelyn yhteydessä järjestettävässä suullisessa tarkastustilaisuudessa, joka on osa opinnäyteseminaaria. Opetusalueiden nimeämät tarkastajat tarkastavat kirjallisen opinnäytteen.

Taiteellisen työn ja kirjallisen opinnäytteen tekemistä ohjaa opetusalueen opettaja (tässä ohjeessa ohjaava opettaja). Kandidaatin opinnäyteseminaarin ja näyttelyn kokonaisuudesta vastaa yhteisen opetusalueen opettaja (tässä ohjeessa vastuuopettaja).

Taiteellisen työn, sen julkisen esittämisen ja kirjallisen opinnäytteen tulee noudattaa hyviä tutkimuksellisia ja taiteellisia käytänteitä.

Aikataulu ja opinnäyteseminaari

Kandidaatin opinnäyteseminaariin osallistutaan kandiopintojen kolmannen vuoden keväästä alkaen. Myös aikaisempi ajankohta on mahdollinen, mikäli opiskelija sopii asiasta opetusalueensa ohjaavan opettajan kanssa. Seminaari alkaa kevätlukukaudella ja päättyy lokakuussa kandinäyttelyn jälkeen. Kandidaatin opinnäyteseminaarissa valmistaudutaan taiteellisen työn tekemiseen ja sen esittämiseen kandinäyttelyssä tai muulla sovitulla tavalla sekä kirjallisen opinnäytteen kirjoittamiseen.

Kandinäyttely pidetään syys-lokakuun vaihteessa ja sen yhteydessä järjestetään yhteinen taiteellisten töiden tarkastustilaisuus (katso kohta Taiteellisen työn ja sen julkisen esittämisen ohjaaminen, tarkastaminen ja hyväksyminen). Kirjallinen opinnäyte työstetään valmiiksi ja jätetään tarkastettavaksi noin kolmen viikon kuluttua tarkastustilaisuudesta. Kirjallisen opinnäytteen palauttamisen jälkeen suoritetaan kypsyysnäyte (katso kohta Kypsyysnäyte). Kypsyysnäyte tulee olla suoritettuna ennen opinnäytteen hyväksymistä.

Taiteellisen työn, sen julkisen esittämisen ja kirjallisen opinnäytteen suunnitelma

Opiskelija laatii kandidaatin opinnäyteseminaarin alkaessa suunnitelman kuvataiteen kandidaatin taiteellisesta työstä, sen julkisesta esittämisestä ja kirjallisesta opinnäytteestä. Suunnitelma on 1–3 sivun mittainen vapaamuotoinen teksti. Suunnitelmassa opiskelija hahmottelee taiteellisen työn aiheen, toteutustavan ja esitystavan. Opiskelija hahmottelee suunnitelmassa lyhyesti myös kirjallisen opinnäytteen teemoja ja lähtökohtia. Ohjaava opettaja tukee opiskelijaa suunnitelman laatimisessa esimerkiksi työhuonekäynnin yhteydessä.

Jos opiskelija haluaa suorittaa kirjallisen opinnäytteen tutkintokielestä poikkeavalla kielellä, oikeutta siihen tulee hakea suunnitelmassa. Tällöin opiskelija perustelee suunnitelmassaan, miksi haluaa suorittaa kirjallisen opinnäytteen muulla kuin omalla tutkintokielellään. Perusteet tulee kirjoittaa sillä kielellä, millä opiskelija haluaa kirjoittaa opinnäytteensä. Esimerkki: Jos opiskelijan tutkintokieli on suomi, ja hän haluaa kirjoittaa kirjallisen opinnäytteen englanniksi, opiskelija kirjaa perusteet englanniksi.

Suunnitelma palautetaan ohjaavalle opettajalle, joka hyväksyy suunnitelman. Suunnitelman palautuksen aikataulusta saa tarkempaa tietoa kandidaatin opinnäyteseminaarin alussa.

Kuvataiteen kandidaatin taiteellinen työ ja sen julkinen esittäminen

Kuvataiteen kandidaatin taiteelliseen työhön sisältyy teoksen suunnittelu, toteutus ja julkinen esittäminen, joka tapahtuu kandinäyttelyn yhteydessä tai muulla sovitulla tavalla. Opintojakso antaa opiskelijalle kokemusta teoksen suunnittelusta, toteuttamisesta ja esittämisestä. Teoksen dokumentaatio esitetään kandidaatin kirjallisessa opinnäytteessä.

Taiteen esittämisen käytännöt -opintojakso (2 op) suoritetaan kandinäyttelyn rakentamisen yhteydessä. Opintojaksolla harjoitellaan teosten esittämistä sekä näyttelyn ripustamiseen liittyviä käytäntöjä ja teknisiä taitoja. Opiskelija osallistuu opetukseen, vaikka hän esittäisi teoksen muualla kuin yhteisessä näyttelyssä. Jos opiskelija esittää taiteellisen työn muualla kuin kandinäyttelyssä, esittämisen tavasta sovitaan ohjaavan opettajan kanssa.

Taiteellisen työn ja sen julkisen esittämisen ohjaaminen, tarkastaminen ja hyväksyminen

Taiteellista työtä ja sen julkista esittämistä ohjaa pääsääntöisesti ohjaava opettaja opiskelijan opetusalueelta. Taiteellisen työn tekemistä ohjataan opetusalueen taiteellisen työn seminaarissa, kandidaatin opinnäyteseminaarissa ja muun kandinäyttelyyn liittyvän opetuksen yhteydessä sekä työhuonekäynneillä. Taiteellisen työn julkiseen esittämiseen saa tukea kandidaatin tutkintoon liittyvistä esittämiskäytäntöjen opinnoista. Opiskelija työskentelee yhteistyössä ohjaavan opettajan kanssa, eikä hän voi esittää taiteellisena työnään teosta, jota ohjaava opettaja ei ole hyväksynyt osana suunnitelmaa. Opiskelija huolehtii, että ohjaavalla opettajalla on ajantasaiset tiedot taiteellisesta työstä ja sen esittämisestä opiskelijan työskentelyn edetessä.

Opiskelija esittelee taiteellisen työn opinnäyteseminaariin liittyvässä tarkastustilaisuudessa. Tarkastustilaisuudessa opiskelija esittelee oman taiteellisen työnsä suullisesti ja osallistuu myös muuhun keskusteluun aktiivisesti. Tarkastajat lausuvat kommenttinsa työstä, minkä jälkeen varataan aikaa keskustelulle. Mikäli opiskelija ei osallistu Kuvataideakatemian kandinäyttelyyn vaan esittää opinnäytteensä toisaalla, hänen tulee varmistaa, että tarkastajilla on mahdollisuus tutustua teokseen sen esittämisyhteydessä. Tällöin yhteisessä tarkastustilaisuudessa esitellään kuvallinen dokumentaatio opinnäytteen taiteellisesta osasta. Tarkastustilaisuuden jälkeen ohjaava opettaja arvioi taiteellisen työn ja sen julkisen esittämisen opintojakson. Ohjaava opettaja vie hyväksytyn suorituksen opintorekisteriin.

Kuvataiteen kandidaatin kirjallinen opinnäyte

Kuvataiteen kandidaatin kirjallinen opinnäyte on visuaalinen ja kirjallinen dokumentaatio kuvataiteen kandidaatin taiteellisesta työstä ja sen julkisesta esittämisestä. Kirjallisessa opinnäytteessä opiskelija voi käsitellä esimerkiksi taiteellisen työnsä lähtökohtia, sisältöjä, tekniikkaa, muoto- ja materiaaliratkaisuja sekä työn suhdetta nykytaiteen konteksteihin. Opiskelija voi myös kuvailla työprosessiaan, työn toteutusta ja esittämistä sekä pohtia taiteellisen osan suhdetta yleisöön, esityspaikkaan tai yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Kirjallisen opinnäytteen laajuus on 5–10 sivua ilman kuvia (n. 1 800 merkkiä/sivu ilman välilyöntejä, yhteensä 9 000–18 000 merkkiä). Kuvataiteen kandidaatin kirjallinen opinnäyte sisältää sanallisen ja kuvallisen dokumentaation kuvataiteen kandidaatin taiteellisesta työstä sekä siitä, miten työ on ollut esillä. Dokumentaation kuva-aineiston tulee olla kattava. Taiteellisen työn dokumentaatio tehdään teokseen soveltuvalla tavalla, esimerkiksi videoteoksista still-kuvina.

Kirjallisen opinnäytteen ohjaaminen

Kirjallisen opinnäytteen tekemiseen saa tukea kandidaatin opinnäyteseminaarissa, kandidaatin tekstitaitojen opintojaksolla ja työhuonekäynneillä. Kirjallista opinnäytettä ohjaa pääsääntöisesti ohjaava opettaja opiskelijan opetusalueelta. Ohjaava opettaja sopii opinnäytteen tarkastajista kandidaatin opinnäyteseminaarin vastuuopettajan kanssa. Ohjaava opettaja myös esitarkastaa kirjallisen opinnäytteen ennen kuin opiskelija palauttaa sen lopullisen version tarkastettavaksi.

Kirjallisen opinnäytteen muoto, kieli ja viitteet

Kirjallisen opinnäytteen kansilehdellä tulee näkyä:

  • opiskelijan nimi,
  • oppilaitos (Taideyliopiston Kuvataideakatemia) ja sen logo,
  • että kyseessä on kuvataiteen kandidaatin kirjallinen opinnäyte,
  • opinnäytteen palautuspäivämäärä.

Kirjallisen opinnäytteen alussa tulee käydä selkeästi ilmi:

  • kaikki taiteelliseen työhön liittyvät teos- ja esitystiedot, kuten teosten valmistumisvuosi, teoksissa käytetyt materiaalit ja menetelmät, teoskoot sekä ajallisissa teoksissa niiden kesto. Myös teosten esittämisajankohdat ja -paikat ilmoitetaan.
  • kirjallisen opinnäytteen ohjaaja ja tarkastajat.
  • mikäli kuvataiteen kandidaatin taiteellinen työ on tehty yhteistyönä, kirjallisesta opinnäytteestä tulee myös käydä ilmi, miten työprosessi on tekijöiden kesken jakaantunut.

Kirjallisessa opinnäytteessä käytetään viitteitä silloin kun viitataan jonkun muun henkilön esittämiin ajatuksiin. Kirjallisen opinnäytteen loppuun liitetään luettelo lähteistä ja kirjallisuudesta.

Kaikkien kirjallisessa opinnäytteessä käytettyjen kuvien yhteyteen on merkittävä kuvatiedot ja kuvan lähde. Kuvien tietojen merkitseminen on tärkeää, vaikka opiskelija olisi tehnyt kuvissa olevat teokset tai ottanut valokuvat itse. Opiskelijan tulee varmistaa, että hän käyttää kuvia tekijänoikeuksien mukaisesti. Opinnäytteessä kuvia voi käyttää vapaammin kuin kaupallisissa julkaisuissa, mutta tarkemmat ohjeet tulee tarkistaa ImagOA -oppaasta. Jos opiskelija käyttää kuvaa, hänen on oltava varma oikeudestaan julkaista se.

Poikkeustapauksessa kirjallinen opinnäyte voi olla muu sanallinen taltioitu esitys kuin kirjoitettu teksti. Tämä ratkaisu perustellaan taiteellisen työn ja kirjallisen opinnäytteen suunnitelmassa. Jos opiskelijalla on lukihäiriö tai jokin muu oppimiseen ja ilmaisemiseen vaikuttava erityisominaisuus, hän voi pyytää asiantuntijalta tästä todistuksen ja keskustella asiasta ohjaavan opettajansa kanssa. Näin asia voidaan ottaa huomioon suunnitelmaa hyväksyttäessä ja kirjallista opinnäytettä arvioitaessa, ja opiskelijalle voidaan tarvittaessa järjestää myös hänen tarvitsemaansa ohjausta.

Opiskelijan on suoritettava kirjallinen opinnäyte tutkintokielellä (Taideyliopiston koulutussääntö 35 §). Oikeutta suorittaa kirjallinen opinnäyte muulla kuin tutkintokielellä voi hakea taiteellisen työn ja kirjallisen opinnäytteen suunnitelmassa (katso kohta Taiteellisen työn, sen julkisen esittämisen ja kirjallisen opinnäytteen suunnitelma). Oikeudesta päättää dekaani.

Kirjallisen opinnäytteen palauttaminen ja alkuperäisyyden tarkistaminen

Kirjallinen opinnäyte palautetaan ohjaavalle opettajalle esitarkastukseen viimeistään kahta viikkoa ennen opinnäytteen viimeistä palautuspäivää. Esitarkastuksen aikataulu ohjeistetaan kandidaatin opinnäyteseminaarin yhteydessä.

Opinnäytteen valmis versio palautetaan PDF/A-muodossa yhtenä tiedostona opintopalveluihin (tiedoston enimmäiskoko: 10Mt/Mb). Tarkemmasta palautustavasta ohjeistetaan kandidaatin opinnäyteseminaarissa. Tiedoston tulee sisältää kirjallinen opinnäyte kokonaisuudessaan (kansisivu, teksti ja kuvat sekä lähde- ja viitetiedot). Jos kyseessä on muu sanallinen taltioitu esitys kuin kirjoitettu teksti, sen tiedostomuodosta ja palauttamisesta sovitaan opintopalveluiden kanssa.

Valmiin opinnäytteen lopullisen palautuksen yhteydessä suoritetaan alkuperäisyyden tarkistaminen eli plagiaatin tunnistus. Alkuperäisyyden tarkistuksella tarkoitetaan tekstien samankaltaisuuksien vertaamista aiempiin opiskelijatöihin, internet-aineistoihin ja muihin julkaistuihin teksteihin. Opiskelija saa ohjaavalta opettajalta linkin Moodle-alueelle, joka on tarkoitettu kirjallisen opinnäytetyön alkuperäisyyden tarkistukseen. Alkuperäisyyden tarkastuksesta ja tulosten tulkinnasta vastaa ohjaava opettaja.

Kirjallisen opinnäytteen tarkastaminen

Kun opiskelija on palauttanut kirjallisen opinnäytteen, opinnäytteen tarkastajat arvioivat sen. Arviointi pohjautuu opetussuunnitelmiin sekä niihin ohjeisiin, joita kandidaatin kirjallisesta opinnäytteestä on annettu tässä ohjeistuksessa. 

Tarkastaja voi kirjoittaa tarkastuslausuntonsa joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Kielivalinnassa on otettava huomioon opiskelijan kielitaito, sillä opiskelijalla on oikeus saada lausunto kielellä, jota hän ymmärtää. Kielivalinnasta sovitaan työn alkuvaiheessa tarkastajan suostuessa tehtävään. Kuvataideakatemia ei käännätä opinnäytteitä eikä lausuntoja. Tarkastajien on otettava arvioinnissaan huomioon heille toimitettu tieto lukihäiriötä tai jotakin muuta oppimisvaikeutta koskevasta lääkärintodistuksesta.

Tarkastajat kirjoittavat lyhyen vapaamuotoisen arvion kirjallisesta opinnäytteestä (toivottu pituus on muutamasta virkkeestä puoleen sivuun) ja antavat arvosanaehdotuksensa (hyväksytty/hylätty). Tarkastaja voi esimerkiksi käsitellä ja arvioida lausunnossa kirjallisen opinnäytteen suhdetta nykytaiteen konteksteihin tai opiskelijan kykyä hahmottaa ja sanallistaa taiteellisen työskentelynsä lähtökohtia. Jos tarkastaja ehdottaa työn hylkäämistä tai katsoo dokumentaation ja kirjallisen osan vaativan täydennystä, hänen on perusteltava näkemyksensä kirjallisesti. Tarkastuslausuntoon kirjataan arvosanaehdotuksen ja varsinaisen lausunnon lisäksi opiskelijan nimi, arvioitava opinnäyte (Kuvataiteen kandidaatin kirjallinen opinnäyte/Bachelor of Fine Arts written thesis), tarkastajan nimi, tarkastuslausunnon päivämäärä.

Tarkastaja toimittaa arvionsa kirjallisesti opintopalveluihin. Arviointi tulee palauttaa kahden viikon kuluessa siitä, kun tarkastaja on saanut kirjallisen opinnäytteen luettavakseen. 

Kypsyysnäyte

Ennen kandidaatin kirjallisen opinnäytteen hyväksymistä opiskelijan on suoritettava kirjallinen kypsyysnäyte koulusivistyskielellään. Kypsyysnäytteiden aikataulut ilmoitetaan Opinto-oppaassa ja opinnäyteseminaarissa. Kypsyysnäytteessä opiskelija osoittaa perehtyneisyyttä opinnäytteensä aihepiiriin sekä suomen tai ruotsin kielen taitoa. Kypsyysnäytteen kysymyksen laatii opiskelijan ohjaava opettaja, joka myös tarkastaa palautetun näytteen sisällön. Kielen osalta kypsyysnäytteen tarkistaa kieltenopettaja.

Jos opiskelija on käynyt koulunsa ulkomailla tai muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, hän voi suorittaa kypsyyskokeen englanniksi. Tällöin kypsyysnäyte tarkistetaan vain sisällön osalta (Taideyliopiston koulutussääntö 44 §).

Kirjallisen opinnäytteen hyväksyminen, julkisuus, arkistointi ja rekisteröinti

Kun tarkastajat ovat toimittaneet arvosanaehdotuksen sisältävät lausuntonsa opintopalveluihin, kirjallinen opinnäyte toimitetaan lausuntoineen opiskelijan opetusalueen professorille hyväksyttäväksi. Opiskelijan ohjaava opettaja puoltaa/ei puolla kirjallisen opinnäytteen hyväksymistä, ja opetusalueen professori päättää opinnäytteen hyväksymisestä (arvosana: hyväksytty – hylätty).

Opintopalvelut toimittavat kirjallisen opinnäytteen arvosanan sekä tarkastajilta saapuneet lausunnot tiedoksi opiskelijalle sen jälkeen, kun opinnäyte on hyväksytty.

Mikäli toinen tai kumpikin tarkastaja ehdottaa hylättyä arvosanaa, opiskelijalla on mahdollisuus:

  1. pyytää kirjallisen opinnäytteen arvioinnin keskeyttämistä ja pyytää lisäohjeita opinnäytteen täydentämiseen ohjaavalta opettajalta tai
  2. jatkaa prosessia ja antaa vastine opinnäytteen hyväksyjälle. Mikäli tarkastajien arvosanaehdotukset eivät ole yhteneväiset, päätöksentekijä pyytää kolmannen arvion ulkopuoliselta tarkastajalta.

Mikäli kirjallisen opinnäytteen arviointi keskeytetään, opiskelija tekee opinnäytteeseensä korjauksia ohjaavan opettajan ohjeiden mukaan ja toimittaa korjatun opinnäytteen uudestaan tarkastettavaksi. Uusi tarkastus käynnistetään vasta sitten, kun oma ohjaava opettaja on antanut luvan siihen.

Kirjallisen opinnäytteen arvosteluun tyytymätön opiskelija voi pyytää siihen kirjallisesti oikaisua päätöksentekijältä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisupyynnön johdosta tehtyyn päätökseen tyytymätön voi saattaa asian Taideyliopiston tutkintolautakuntaan käsiteltäväksi 14 päivän kuluessa siitä, kun hän on saanut päätöksestä tiedon.

Kirjallinen opinnäyte säilytetään Kuvataideakatemian opintopalveluissa voimassa olevan säilytysajan määrityksen mukaisesti, jonka jälkeen ne siirretään Taideyliopiston arkistoon. Opinnäytteet ovat julkisia, joten ne eivät voi sisältää aineistoa, jota ei voida julkaista tekijänoikeudellisista syistä.

Lisätietoja tekijänoikeuksista löydät Opiskelijan Uniartsista sekä opiskelijasopimuksesta, jonka jokainen opiskelija saa allekirjoitettavakseen opintojensa alussa.

Suoritusmerkintä kirjallisesta opinnäytteestä viedään opintotietojärjestelmään sen jälkeen, kun se on hyväksytty. Taideyliopiston koulutussäännön mukaan opintosuoritukset ovat voimassa enintään kymmenen vuotta, minkä ajan ne voidaan sisällyttää tutkintoon.