Valmistuminen Sibelius-Akatemiasta

Voit valmistua eli hakea tutkintotodistusta sähköisellä lomakkeella, kun opinnäytteesi on hyväksytty ja olet suorittanut kypsyysnäytteen sekä kaikki vaadittavat opinnot.

Varmista, että olet suorittanut tutkintoosi kuuluvat opinnot

Kun laadit henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi (HOPS), teet suunnitelman siitä, millä aikataululla suoritat tutkintoosi kuuluvat opinnot ja milloin tavoitteenasi on valmistua. Kun valmistuminen lähestyy, ota selvää hyvissä ajoin, mitkä ovat oman akatemiasi valmistumispäivät ja mihin mennessä sinun tulee hakea tutkintotodistusta. Kaikki tutkintoosi sisältyvät opinnot tulee olla suoritettuina todistuksenhakupäivään mennessä. 

Kun valmistuminen lähestyy, tarkista, että olet suorittanut kaikki HOPSiisi sisältyvät opinnot. Omien opintojesi edistymistä voit seurata Opiskelijan Pepistä omasta HOPSistasi tai omista opintosuorituksistasi (Opintoni -> Opintosuoritukset). Suorituksia voi seurata myös Tuudosta (Opinnot -> Suoritetut opinnot). 

Tarvittaessa saat apua opintojesi tilanteen tarkastamiseen oman aineryhmäsi, koulutusohjelmasi tai opetusalueesi suunnittelijalta.

Tarkista valmistumisen aikataulu

Voit hakea tutkintotodistusta kun:  

  • opinnäytteesi on hyväksytty 
  • olet suorittanut kypsyysnäytteen 
  • olet suorittanut kaikki tutkintoosi vaadittavat opinnot 

Jos olet epävarma siitä, oletko suorittanut kaikki tutkintoon vaadittavat opinnot, ole yhteydessä oman akatemiasi opintopalveluihin tai oman aineryhmäsi suunnittelijaan.  

Palauta opinnäytteesi

Sibelius-Akatemian opinnäytteen sisältö, laajuus ja suoritustapa vaihtelevat koulutusohjelmittain/pääaineittain. Tutustu Sibelius-Akatemian opinnäyteohjeisiin alta. Sivulta löydät myös kirjallisten opinnäytteiden palautuspäivämäärät.

Hae tutkintotodistusta sähköisellä hakemuksella

Kandidaatiksi valmistuvat

Hakiessasi kandidaatin tutkintotodistusta vastaa ensin valtakunnalliseen Kandipalautekyselyyn osoitteessa https://kandipalaute.fi. Vastattuasi sinut ohjataan kandidaatin tutkinnon todistushakemukselle. Jos et voi vastata kyselyyn, ota yhteyttä osoitteeseen kandipalaute@uniarts.fi.

Kandipalautekyselyyn vastaaminen kestää 15–20 minuuttia. Kyselyn tuloksia käytetään yliopiston opetuksen kehittämiseen. Kandipalaute on osa yliopistojen rahoitusmallia: Tulokset ja vastausprosentti vaikuttaa yliopiston saaman kokonaisrahoituksen määrään, joten vastaukset ovat myös tätä kautta arvokkaita. Taideyliopisto ei pysty yhdistämään annettuja vastauksia opiskelijoihin.

Maisteriksi tai tohtoriksi valmistuvat

Todistusten haku- ja jakopäivät

Loppukevät 2024 sekä syyslukukausi 2024

Viimeinen hakupäiväTodistuksen jakopäivä
3.5.202431.5.2024
17.5.202414.6.2024 (publiikki)
31.7.202431.7.2024 (toimitus 31.8.2024)
30.8.202427.9.2024
27.9.202425.10.2024
1.11.202429.11.2024
22.11.202416.12.2024 (publiikki)
31.12.202431.12.2024 (todistus ladattavissa 31.1.2025 mennessä)

Kevätlukukausi 2025

Viimeinen hakupäiväTodistuksen jakopäivä
3.1.202531.1.2025
31.1.202528.2.2025
28.2.202528.3.2025
28.3.202525.4.2025
2.5.202530.5.2025
16.5.2025

31.7.2025
13.6.2025 (publiikki)

31.7.2025 (todistus ladattavissa 31.8. mennessä)

Sähköinen tutkintotodistus

Virallinen tutkintotodistus on sähköinen. Tutkintotodistus on ladattavissa Pepistä valmistumispäivänä. Paperista tutkintotodistusta ei ole enää mahdollista saada.

Saat tutkintotodistuksen ja opintosuoritusotteen joko suomeksi tai ruotsiksi ja englanniksi.

Tutkintotodistuksen mukana saat englanninkielisen, kansainväliseen käyttöön tarkoitetun, Diploma Supplement -liitteen. Diploma Supplementista käy ilmi tutkinnon taso ja sisältö. Lisäksi siinä kuvataan Suomen koulutusjärjestelmää.

Lue täältä ohjeet miten lataat Pepistä tutkintotodistuksen

Publiikki

Sibelius-Akatemia järjestää juhlallisen valmistujaistilaisuuden, publiikin, joulukuussa ja kesäkuussa Helsingissä. Publiikkiin kutsutaan kaikki edellisen publiikin jälkeen valmistuneet.  Kutsu publiikkiin lähetetään erikseen ja siihen pitää ilmoittautua kutsussa olevien ohjeiden mukaan.  

Valmistuminen ja lukuvuosi-ilmoittautuminen

Sinun on ilmoittauduttava läsnä- tai poissaolevaksi siksi lukukaudeksi, jona tutkinto myönnetään. Poissaolevana valmistuminen onnistuu ainoastaan, mikäli kaikki tutkintoon vaaditut opinnot on suoritettu edellisen lukukauden aikana.  

Jos olet jättänyt opinnäytteesi tarkastettavaksi viimeistään edellisen lukukauden viimeisenä päivänä ja olet suorittanut kaikki muut tutkintoon vaaditut opinnot, mukaan lukien kypsyysnäyte, voit ilmoittautua poissaolevaksi ja valmistua halutessasi poissaolevana. Opinnäytteen arviointia ja hyväksymistä varten sinun ei tarvitse ilmoittautua läsnä olevaksi. Jos olet lukuvuosimaksuvelvollinen niin tässä tapauksessa sinulta ei myöskään peritä lukuvuosimaksua valmistumislukukaudelta. 
   
Mikäli olet ilmoittautunut läsnä olevaksi opiskelijaksi valmistumislukukautta seuraavalle lukukaudelle, eikä sinulla ole muuta tutkinnon suoritusoikeutta yliopistoon, ilmoittautumisesi perutaan akatemian opintopalveluissa. Sinulla on oikeus saada maksamasi ylioppilaskunnan jäsenmaksu takaisin ylioppilaskunnan päätösten mukaisesti.

Valmistuminen ja Kelan opintotuki

Saanko opintotukea valmistumiskuukaudelta?

Mikäli olet opintotukea nostava huomioi, että jos valmistumispäiväsi on aikaisempi kuin 18. päivä sinulla ei sinä kuukautena ole oikeutta opintotukeen. 

Miten valmistuminen vaikuttaa opintotuen tulonvalvontaan?

Tulovalvonnassa opintotuen saajan koko vuoden (1.1.–31.12.) tuloja verrataan koko vuoden vuositulorajaan.  

Kun Kela tekee tulovalvonnan, Kela tarkistaa tulotiedot verotustiedoista ja tulorekisteristä. Valmistumista ei kuitenkaan aina voida huomioida päätösehdotuksessa. Voit siis saada päätösehdotuksen, vaikka olet saanut tulosi tai osan tuloistasi muuna kuin opiskeluaikana. Silloin sinun kannattaa tehdä Kelalle uudelleenkäsittelypyyntö ja selvittää siinä opiskeluaikasi ja se, milloin olet tulosi saanut. 

Opintolainahyvitys ja opintolainavähennys

Jos olet aloittanut ensimmäiset korkeakoulututkinto-opintosi 1.8.2014 tai sen jälkeen ja suoritat tutkinnon määräajassa, voit saada opintolainahyvityksen. Se tarkoittaa, että Kela maksaa osan opintolainastasi.  

Jos olet aloittanut ensimmäiset korkeakoulututkinto-opintosi ennen 1.8.2014 ja suoritat tutkinnon määräajassa, voit saada opintolainavähennyksen. Opintolainavähennys on verovähennys. Kun lyhennät opintolainaasi pankille, maksat opintolainavähennyksen verran vähemmän veroja.  

Huomioi nämä asiat valmistumisen yhteydessä

Uniarts käyttäjätunnus on voimassa kaksi kuukautta valmistumispäivästä.
Tuudon opiskelijatunnuksen/opiskelijakortin voimassaolo päättyy valmistumispäivään.

Kulkuoikeutesi Taideyliopiston tiloihin ovat voimassa seuraavasti: 

  • Jos valmistut kevätlukukaudella (1.1.-31.7.), käyttöoikeudet päättyvät 30.9. 
  • Jos valmistut syyslukukaudella (1.8.-31.12.), käyttöoikeudet päättyvät 28.2. 

Kun olet valmistunut, muistathan

  • ottaa uniarts-sähköpostista ja verkkoasemalta talteen tärkeät viestisi ja tiedostosi 
  • tyhjentää omat tavarasi Taideyliopiston tiloista (lokerot, kaapit jne.) 
  • palauttaa kulkutunniste kampuksen infoon