Kuvataiteen maisterin opinnäyteohje
Näin suoritat maisterin opinnäytteeseen kuuluvan taiteellisen ja kirjallisen osan.
Opinnäytteen sisältö ja tavoitteet
Kuvataiteen maisterin opinnäyte koostuu
- Taiteellisesta osasta ja sen julkisesta esittämisestä
- Kirjallisesta osasta
- Opinnäytteen julkisesta tarkastustilaisuudesta
Opinnäytteen laajuus on kokonaisuudessaan 40 op.
Kuvataiteen maisterin opinnäyte on osoitus opiskelijan taiteellisesta näkemyksestä, perehtyneisyydestä valitsemaansa aihepiiriin sekä kyvystä työskennellä itsenäisesti. Opinnäytteen suoritettuaan opiskelija kykenee toteuttamaan laajan taiteellisen projektin, esittämään sen julkisesti sekä kertomaan siitä suullisesti ja kirjallisesti. Opiskelija osaa myös reflektoida oman työnsä sijoittumista nykytaiteen kontekstiin.
Opinnäytteen tekemistä ohjaa opetusalueen professori tai muu opetusalueen nimittämä ohjaava opettaja (tässä ohjeessa ohjaava opettaja). Opiskelijalla on opinnäytteelle myös erikseen nimetty ohjaaja tai kaksi ohjaajaa, jotka tukevat opinnäytettä erityisesti sisällöllisesti (tässä ohjeessa ohjaaja). Lisäksi opiskelija saa tukea opinnäytteen kirjallisen osan tekemiseen kirjoittamisen opettajalta (tässä ohjeessa kirjoittamisen opettaja). Jos opiskelija esittää opinnäytteensä taiteellisen osan Kuvan Keväässä työn esittämiseen saa tukea myös näyttelyn vastuuopettajalta.
Opiskelija työskentelee yhteistyössä ohjaavan opettajan kanssa eikä hän voi esittää taiteellisena työnään/osana opinnäytettään teosta, jota ohjaava opettaja ei ole hyväksynyt osana näyttelysuunnitelmaa.
Taiteellisen työn, sen julkisen esittämisen ja kirjallisen opinnäytteen tulee noudattaa hyviä tutkimuksellisia ja taiteellisia käytänteitä.
Aikataulu
Opinnäytteen suositusaikataulu:
Maisteriopintojen 1. vuoden syyslukukausi:
- Kuvataiteen maisterin opinnäyteseminaarin (K-M24151) aloitus
- Opinnäytesuunnitelma: Opinnäytteen kokonaisuuden suunnittelu ja ohjaajan valinta
- Ensimmäisen ohjaustapaamisen sopiminen
- Opinnäytteen kirjallisen osan työstö alkaa opinnäyteseminaarin yhteydessä
Maisteriopintojen 2. vuoden kevätlukukausi:
- Tarkastajien valinta
- Kuvataiteen maisterin opinnäyteseminaari jatkuu
- Opinnäytteen kirjallisen osan työstö jatkuu opinnäyteseminaarin yhteydessä
- Johdatus kuvataiteen maisterin opinnäytteen kirjoittamiseen (K-M24152) opetus
- Kuvan Kevät -näyttely tai muu julkinen esiintyminen
- Seminaari Kuvan Kevään yhteydessä
Maisteriopintojen 2. vuoden syyslukukausi:
- Kirjallisen osan viimeistely
- Opinnäytteen ja kypsyysnäytteen jättö esitarkastukseen vähintään kolme viikkoa ennen palautusaikaa
- Opinnäytteen kirjallisen osan palautus lokakuun alkupuolella
- Julkinen tarkastustilaisuus
Huomioita aikatauluun:
- Suositusajankohta tarkastajavalinnoille on toisen maisterivuoden kevätlukukauden alku tai muu ajankohta, jolloin opinnäytteen taiteellisen osan esittämisen ajankohta ja opinnäytteen valmistumisen tavoiteaikataulu on selvillä.
- Esitarkastukseen on varattava aikaa vähintään kolme viikkoa, mutta työn voi myös palauttaa esitarkastukseen jo aiemmin.
Taiteellinen osa
Taiteellinen osa voi olla yksittäinen laaja teos, teoskokonaisuus tai taiteellinen prosessi. Opinnäytteen taiteellinen osa kytkeytyy kuvataiteen kontekstiin. Sen muoto ja toteutustapa ovat vapaat.
Opinnäyte sisältää yhden julkisen esiintymisen, joka toteutetaan joko Kuvan Keväässä tai muulla, teoksen luonteeseen soveltuvalla tavalla.
Julkisen esiintymisen voi toteuttaa myös soveltuvassa aikataulussa esimerkiksi yksityisnäyttelyssä Kuvataideakatemian ulkopuolella. Näissä tapauksissa toteutuksen yksityiskohdista neuvotellaan opetusalueen ohjaavan opettajan kanssa.
Opinnäyte tai sen taiteellinen osa voidaan toteuttaa myös kahden tai useamman henkilön yhteistyönä. Oma itsenäinen osuutesi on kuitenkin pystyttävä osoittamaan ja arvioimaan.
Opiskelija työstää opinnäytettään keskustellen siitä säännöllisesti ohjaavan opettajansa ja ohjaajansa kanssa. Opiskelija saa tukea taiteellisen osan suunnitteluun ja tekemiseen Kuvataiteen maisterin opinnäyteseminaarissa, opetusalueensa ohjaavalta opettajalta, ohjaajaltaan ja työmestareilta. Mikäli työ esitetään Kuvan Keväässä työn esittämiseen saa tukea myös näyttelyn vastuuopettajalta.
Opiskelija kutsuu hyvissä ajoin opinnäytteensä tarkastajat taiteellisen osan julkiseen esittämistilaisuuteen (näyttely tai muu julkinen esiintyminen). Kutsussa täytyy mainita, että kyse on opinnäytteen osasta.
Kirjallinen osa
Kuvataiteen maisterin opinnäytteen kirjallinen osa on teksti, jonka sisältö ja tyyli ovat mielekkäässä suhteessa opinnäytteesi taiteelliseen osaan.
Kirjallisen osan laajuus on 15−30 sivua ilman kuvia (n. 1 800 merkkiä/sivu ilman välilyöntejä, yhteensä 27 000 – 54 000 merkkiä) ja sen tulee sisältää taiteellisen osan kuvallinen ja sanallinen dokumentaatio. Taiteellisen osan dokumentaatio tehdään teokseen soveltuvalla tavalla, esimerkiksi videoteoksista still-kuvina.
Opiskelija työstää opinnäytteen kirjallista osaa taiteellisen osan rinnalla ja viimeistelee sen dokumentaatioineen pian sen jälkeen, kun opinnäytteen taiteellinen osa on ollut esillä. Taiteellinen osa tulee olla esitettynä julkisesti ennen kirjallisen osan palautusta.
Kirjallista osaa työstetään osana Kuvataiteen maisterin opinnäyteseminaaria, jonka yhteydessä muodostetaan erilliset kirjoittamista tukevat kirjoitusryhmät, joita ohjaa kirjoittamisen opettaja. Kirjallisen osan sisällön työstämiseen saa tukea myös ohjaavalta opettajalta ja ohjaajalta.
Lisäksi opinnäytteen kirjallisen osan tekemistä tuetaan erillisellä Johdatus kuvataiteen maisterin opinnäytteen kirjoittamiseen -opintojaksolla, jolla tutustutaan opinnäytetekstien rakenteellisiin ja tyylillisiin ratkaisuihin.
Opiskelijan on suoritettava opinnäyte tutkintokielellä (Taideyliopiston koulutussääntö 35 §). Tämä koskee myös kirjallisen osan kieltä. Mahdollisuudesta kirjoittaa opinnäyte muulla kuin tutkintokielellä ks. kohdasta Opinnäytesuunnitelma.
Kirjallisessa osassa käytetään viitteitä silloin kun viitataan jonkun muun henkilön esittämiin ajatuksiin. Lähteistä ja kirjallisuudesta liitetään kirjallisen osan loppuun luettelo.
Kuvien käyttö opinnäytteessä
Kaikkiin opinnäytteen kuviin on merkittävä kuvatiedot ja kuvan lähde. On tärkeää merkitä kuvien tiedot, vaikka olisit tehnyt kuvissa olevat teokset tai ottanut valokuvat itse. Varmista, että käytät kuvia tekijänoikeuksien mukaisesti. Opinnäytteessä kuvia voi käyttää vapaammin kuin kaupallisissa julkaisuissa, mutta tarkista tarkat ohjeet ImagOA -oppaasta. Älä käytä kuvaa, jos et ole varma, että sinulla on oikeus julkaista se.
Kirjallisen osan tavoitteet:
Kirjallisen osan perusteella tulee saada selkeä käsitys taiteellisesta osasta sekä siitä, miten se on ollut esillä. Kirjallisen osan tulee lisäksi osoittaa perehtyneisyyttä opinnäytteen aihepiiriin ja valmiutta kuvataiteen kysymysten pohtimiseen. Kirjallisessa osassa opiskelija käsittelee taiteellisen työnsä lähtökohtia, sisältöjä, tekniikkaa, muoto- ja materiaaliratkaisuja sekä opinnäytteen suhdetta nykytaiteeseen. Opiskelija kuvailee työprosessiaan, työn toteutusta ja esittämistä sekä pohtia taiteellisen osan suhdetta yleisöön, esityspaikkaan tai yhteiskunnallisiin kysymyksiin.
Kirjallisen osan kansilehdellä tulee näkyä:
- Opiskelijan nimi
- Opinnäytteen nimi
- Oppilaitos (Taideyliopiston Kuvataideakatemia) ja sen logo
- Että kyseessä on kuvataiteen maisterin opinnäyte
- Opinnäytteen palautuspäivämäärä
Kirjallisen osan alkulehdiltä tulee käydä selkeästi ilmi:
- Lyhyt kuvaus taiteellisesta ja kirjallisesta osasta; mitä taiteelliseen ja kirjalliseen osaan sisältyy, ja miten ne painottuvat suhteessa toisiinsa.
- Kaikki taiteelliseen osaan liittyvät teos- ja esitystiedot, kuten teosten valmistumisvuosi, teoksissa käytetyt materiaalit ja menetelmät, teoskoot sekä ajallisissa teoksissa myös niiden kesto.
- Teosten esittämisaika ja -paikka.
- Opinnäytteen ohjaaja(t) ja tarkastajat.
- Mikäli opinnäyte tai sen osa on tehty yhteistyönä, kirjallisesta osan alkulehdiltä tulee myös käydä ilmi, miten työprosessi on tekijöiden kesken jakaantunut.
Vaihtoehtoinen dokumentaatiotapa erityistapauksissa:
Poikkeustapauksessa kirjallinen osa voi olla jokin muu sanallinen taltioitu esitys kuin kirjoitettu teksti. Tämä ratkaisu perustellaan opinnäytesuunnitelmassa ja sen hyväksymisestä päättää opiskelijan opetusalueen ohjaava opettaja. Jos opiskelijalla on lukihäiriö tai jokin muu oppimiseen ja ilmaisemiseen vaikuttava erityisominaisuus, hän voi pyytää asiantuntijalta tästä todistuksen ja keskustella asiasta ohjaavan opettajansa kanssa. Näin asia voidaan ottaa huomioon opinnäytesuunnitelmaa hyväksyttäessä ja opinnäytettä arvioitaessa, ja opiskelijalle voidaan tarvittaessa järjestää myös hänen tarvitsemaansa ohjausta.
Kuvataiteen maisterin kypsyysnäyte
Opinnäytteestä laaditaan yhden sivun mittainen (noin 1800 merkkiä) tiivistelmä, joka on samalla maisteriopiskelijan kypsyysnäyte. Tiivistelmässä kuvataan opinnäytteen olennaisimmat sisällöt lyhyesti; sen tulee sisältää sekä taiteellisen että kirjallisen osan lyhyt kuvaus. Tiivistelmän tehtävä on kiteyttää opinnäytteen keskeinen sisältö sellaiselle henkilölle, joka ei tunne opinnäytettä. Tiivistelmän otsikoksi merkitään ”Tiivistelmä”. Tiivistelmä ei ole työn johdanto, halutessaan johdannon voi kirjoittaa erikseen ja sen voi otsikoida vapaammin. Tiivistelmä sijoitetaan opinnäytteen kirjallisen osan alkuun ja se palautetaan esitarkastukseen yhdessä kirjallisen osan kanssa.
Opinnäyteraha
Kuvataideakatemia tukee opinnäytteen valmistumista erillisellä opinnäyterahalla. Opinnäyterahan suuruus tarkistetaan syyslukukauden alussa. Opinnäyteraha on tarkoitettu opinnäytteen toteuttamisesta syntyneiden kulujen korvaamiseen. Opinnäyterahaa voi käyttää vasta kun opinnäytesuunnitelma on hyväksytty. Opinnäyteraha maksetaan pääsääntöisesti apurahana. Opinnäyterahaan liittyviä asioita hoitavat tuotantopalvelut.
Opinnäytesuunnitelma sekä ohjaajien ja tarkastajien valinta
Opinnäytesuunnitelma
Opinnäytesuunnitelma tehdään sähköisellä lomakkeella. Opinnäytesuunnitelma tehdään samalla kielellä kuin opinnäytteen kirjallinen osa.
Opinnäytesuunnitelma palautetaan 4.11.2024 mennessä.
Opinnäytesuunnitelmassa opiskelija hahmottelee opinnäytekokonaisuuden. Suunnitelmasta tulee käydä ilmi:
- Kuvaus opinnäytteen teemoista ja toteutustavasta
- Opiskelijan opetusalue, opintojen vaihe ja opinnäytteen ohjaava opettaja
- Opinnäytteen aikataulu (ml. julkisen esittämisen ajankohta ja julkisen tarkastustilaisuuden tavoiteajankohta)
- Opinnäytteen kieli (pääsääntöisesti opiskelijan tutkintokieli)
- Mahdolliset perusteet poikkeukseen opinnäytteen kielestä
- Opinnäytteen ohjaaja tai ohjaajat ja heidän yhteystietonsa
- Mikäli opinnäytteen kirjallinen osa toteutetaan muulla tavoin kuin tekstimuotoisena
Jos opiskelija haluaa suorittaa kirjallisen opinnäytteen tutkintokielestä poikkeavalla kielellä, oikeutta siihen tulee hakea suunnitelmassa. Tällöin opiskelija perustelee suunnitelmassaan, miksi haluaa suorittaa kirjallisen opinnäytteen muulla kuin omalla tutkintokielellään. Perusteet tulee kirjoittaa sillä kielellä, millä opiskelija haluaa kirjoittaa opinnäytteensä. Esimerkki: Jos opiskelijan tutkintokieli on suomi, ja hän haluaa kirjoittaa kirjallisen opinnäytteen englanniksi, opiskelija kirjaa perusteet englanniksi. Oikeudesta suorittaa opinnäyte muulla kuin tutkintokielellä päättää dekaani.
Opinnäytesuunnitelman hyväksyy opiskelijan ohjaava opettaja. Opiskelija saa sähköpostitse ilmoituksen, kun hänen opinnäytesuunnitelmansa on hyväksytty. Hyväksymisen jälkeen opiskelija voi alkaa käyttää ohjaustunteja ja opinnäyterahaa.
Opinnäytesuunnitelmaan tehtävistä muutoksista opiskelijan tulee keskustella ohjaavan opettajansa kanssa ja informoida opintopalveluita, tuotantopalveluita ja tarvittaessa myös tarkastajia (esimerkiksi aikataulumuutoksista).
HUOM! Maisterin opinnäytesuunnitelma vanhenee kolmessa vuodessa sen hyväksymisestä, jollei opinnäytettä ole toimitettu tarkastettavaksi. Mikäli maisterin opinnäytesuunnitelma vanhenee, opiskelijan täytyy päivittää se aikataulun ja ohjauksen osalta ja hyväksyttää omalla ohjaavalla opettajallaan.
Opinnäytteen ohjaajan valinta
Opiskelijalla on oikeus saada opinnäytteeseensä ohjausta enintään kymmenen tunnin ajan. Tunnit voidaan osoittaa joko yhdelle ohjaajalle tai jakaa kahden ohjaajan kesken.
Opiskelija neuvottelee opinnäytteensä ohjaajasta/ohjaajista ohjaavan opettajansa kanssa ja samalla sovitaan mahdollisesta tuntien jaosta eri ohjaajien kesken. Ohjaavan opettajan tulee varmistaa, että opiskelijalle löytyy sopiva ohjaaja/ohjaajat.
Ohjaajalta edellytetään riittävää kuvataiteen ja nykytaiteen asiantuntemusta. Ohjaajan tulee olla selvästi ohjattavaansa edistyneempi sillä alueella, jota ohjaus koskee. Ohjaaja ei itse voi parhaillaan suorittaa samaa tai vastaavaa (tai alempaa) tutkintoa kuin ohjattava opiskelija. Opinnäytteen ohjaajaa valittaessa on otettava huomioon myös opiskelijan opinnäytteessä käyttämä kieli. Opinnäytteitä ei käännätetä, joten ohjaajan tulee ymmärtää opinnäytteen kieltä.
Keskusteltuaan oman ohjaavan opettajansa kanssa opiskelija ottaa yhteyttä mahdolliseen ohjaajaan/ohjaajiin ja kysyy heidän suostumustaan tehtävään. Ohjaava opettaja vahvistaa ohjaajavalinnan hyväksyessään opinnäytesuunnitelman, jonka jälkeen Kuvataideakatemian opintopalvelut toimittavat ohjaajalle tai ohjaajille ohjaamista koskevat ohjeet. Kun ohjaava opettaja on hyväksynyt ohjaajavalinnan, opiskelija toimittaa ohjaajalleen/ohjaajilleen kopion opinnäytesuunnitelmastaan, ja sopii ensimmäisen ohjaustapaamisensa.
Opinnäytteen ohjaaminen
Opinnäytteen ohjaajan tehtävänä on ohjata opiskelijan työskentelyä, opinnäytteen sisältöä ja seurata työn käytännön edistymistä. Ohjaajan tulee ilmoittaa ohjaavalle opettajalle ja opiskelijalle ajoissa, jos hän katsoo, ettei työ täytä opinnäytteeltä vaadittavaa tasoa, ja ettei sitä voi jättää arvosteltavaksi opiskelijan suunnittelemassa aikataulussa.
Kuvataideakatemia maksaa ohjaajalle enintään kymmenen tunnin työstä. Palkkion maksamista varten ohjaajan tulee toimittaa ajantasaiset maksutiedot opintopalveluihin. Palkkion saajan verotusta varten palkanmaksaja saa ajantasaiset verotustiedot suoraan verottajan tietokannasta, ellei kyseessä poikkeavan tulotyypin verokortti eli lähdeverokortti.
Ohjaavan opettajan tehtävä on tukea opinnäyteprosessia ja tehdä opinnäytteen kirjallisen osan esitarkastus. Maisterin opinnäytettä tekevät opiskelijat saavat ohjausta kirjallisen osan työstämiseen osana opinnäyteseminaaria kirjoittamisen opettajilta.
Opinnäytteen tarkastajien valinta
Opinnäytteellä on kaksi tarkastajaa, joilta edellytetään riittävää kuvataiteen ja nykytaiteen asiantuntemusta. Tarkastaja ei itse voi parhaillaan suorittaa samaa tai vastaavaa (tai alempaa) tutkintoa kuin opiskelija.
Opiskelija ja ohjaava opettaja keskustelevat tarkastajavalinnoista. Ohjaava opettaja päättää opinnäytteen tarkastajista opiskelijaa kuultuaan. Tarkastajia valittaessa on otettava huomioon esteellisyysnäkökohdat; tarkastajana ei voi toimia opinnäytteen ohjaaja, eikä tarkastaja voi ottaa kantaa opinnäytteen osiin ennen kuin opinnäyte on kokonaisuudessaan valmis.
Jos ohjaava opettaja on opinnäytteen nimetty ohjaaja tai tarkastaja, hän ei voi tehdä päätöstä tarkastajavalinnoista. Tällöin päätöksen tekee opetusalueen toinen professori tai opetuksesta vastaava varadekaani.
Opinnäytteen tarkastajia valittaessa on otettava huomioon myös opinnäytteen kieli: opinnäytteen tarkastajien on ymmärrettävä opinnäytteen kirjallisen osan kieltä. Opinnäytteitä ei käännätetä. Myöskään tarkastuslausuntoja ei käännätetä, joten myös tarkastuslausuntojen kielestä sovitaan etukäteen. Epäselvissä tapauksissa opiskelijan on oltava hyvissä ajoin yhteydessä opintopalveluihin.
Sovittuaan ohjaavan opettajansa ohjaavan opettajansa kanssa opinnäytteen tarkastajista opiskelija ottaa heihin yhteyttä, toimittaa tarkastajilleen kopion opinnäytesuunnitelmastaan ja kysyy heidän suostumustaan tehtävään. Opiskelija ilmoittaa tarkastajavalinnat sähköisellä lomakkeella, jonka kautta ne välitetään ohjaavalle opettajalle hyväksyttäväksi.
Kuvan Kevääseen osallistujien tulee tehdä tarkastajavalinnat 14.2.2025 mennessä.
Kuvataideakatemian opintopalvelut lähettävät tarkastajille tarkastamista koskevat ohjeet ja tiedon opinnäytteen valmistumisen tavoiteaikataulusta (mm. julkisen tarkastustilaisuuden ajankohta).
Mikäli tarkastajat vaihtuvat, täytetään uusi sähköinen lomake.
Jos opinnäytteen aikataulu muuttuu, tulee opiskelijan olla yhteydessä alkuperäisiin tarkastajiin ja tiedustella ovatko he edelleen käytettävissä tehtävään. Tarvittaessa opiskelijan on valittava uusi tarkastaja/tarkastajat, keskusteltava valinnasta ohjaavan opettajan kanssa ja täytettävä tarkastajavalinnoille tarkoitettu sähköinen lomake.
Jos tarkastajat vaihtuvat opinnäytteen taiteellisen osan julkisen esittämisen jälkeen, tulee opiskelijan toimittaa heille tarvittava materiaali liittyen julkiseen esittämiseen.
Kirjallisen osan palautus
Kirjallisen osan palautusaikataulu
Esitarkastus
Ennen opinnäytteen kirjallisen osan lopullista palauttamista se jätetään oman opetusalueen ohjaavalle opettajalle esitarkastettavaksi. Esitarkastuksessa ohjaava opettaja käy opinnäytteen kirjallisen osan läpi ja varmistaa, että se on sisällöllisesti valmis tarkastukseen. Opiskelija saa tarvittaessa tukea viimeistelyyn. Opiskelijan on oltava yhteydessä ohjaavaan opettajaan esitarkastuksen aikataulusta hyvissä ajoin. Esitarkastukseen on varattava aikaa vähintään 3 viikkoa.
Esitarkastuksen yhteydessä opiskelija voi vielä tehdä tekstiin korjauksia ja muutoksia. Opiskelija vastaa korjauksista ja siitä, missä määrin hän hyödyntää annettua palautetta työnsä viimeistelyssä ennen sen arvioitavaksi jättämistä.
Esitarkastuksen yhteydessä ohjaava opettaja tarkastaa ja hyväksyy kypsyysnäytteenä toimivan opinnäytteen tiivistelmän.
Näin palautat kirjallisen osan
Kun kirjallinen osa on ollut esitarkastuksessa ja ohjaava opettaja on hyväksynyt sen tarkastettavaksi, se palautetaan sähköisesti kolmeen paikkaan:
Palauttamisen jälkeen opinnäytettä ei voi enää muokata. Katso tarkemmat palautusohjeet alla.
1. Palautus opintopalveluihin
Opinnäyte palautetaan PDF/A-muodossa yhtenä tiedostona sähköpostitse osoitteeseen: kuva.opinnaytteet@uniarts.fi (tiedoston enimmäiskoko: 10Mt/Mb).
Tiedoston tulee sisältää koko opinnäyte eli: kansi, tiivistelmä, teksti ja kuvat sekä lähde- ja viitetiedot. Jos kyseessä on muu sanallinen taltioitu esitys kuin kirjoitettu teksti, sen tiedostomuodosta ja palauttamisesta sovitaan opintopalveluiden kanssa erikseen.
Opintopalvelut lähettävät opinnäytteen kirjallisen osan tarkastajille.
2. Tallennus kirjaston Taju-kantaan
Kun opinnäytteen kirjallinen osa palautetaan tarkastukseen, opiskelijan tulee tallentaa myös työnsä julkaisuarkisto Tajuun kirjaston ohjeiden mukaisesti.
Jokaisen opiskelijan tulee tehdä tämä, vaikkei antaisikaan lupaa opinnäytteen julkaisemiseen verkossa. Tajuun tallennettavan version on oltava sama kuin mikä on lähetetty tarkastajille ja PDF/A-muodossa.
3. Tallennus Turnitin-plagiaatintunnistusjärjestelmään
Valmiin opinnäytteen lopullisen palautuksen yhteydessä suoritetaan alkuperäisyyden tarkistaminen eli plagiaatin tunnistus. Alkuperäisyyden tarkistuksella tarkoitetaan tekstien samankaltaisuuksien vertaamista aiempiin opiskelijatöihin, internet-aineistoihin ja muihin julkaistuihin teksteihin. Alkuperäisyyden tarkastuksesta ja tulosten tulkinnasta vastaa ohjaava opettaja.
Opiskelija saa ohjaavalta opettajalta linkin Moodle-alueelle, joka on tarkoitettu kirjallisen opinnäytetyön alkuperäisyyden tarkistukseen. Opiskelijan tulee tallentaa opinnäytteen PDF/A-versio Moodle-alueella sijaitsevaan Turnitin-kansioon, josta työ indeksoituu plagiaatintunnistusjärjestelmään. Tarkastettuaan työn tässä kansiossa, opinnäytteen ohjaava opettaja hyväksyy plagiaatintunnistuksen ja ilmoittaa hyväksymisestä opiskelijalle sekä täyttää tarkastuslomakkeen, joka toimitetaan opintopalveluihin. Viimeiseen plagiaatintarkastukseen tallennettavan version on oltava sama kuin mikä on lähetetty tarkastajille.
Opinnäytteen hyväksyminen ja opintosuorituksen rekisteröinti
Kun julkinen tarkastustilaisuus on pidetty ja tarkastajat ovat toimittaneet viimeistellyt tarkastuslausunnot Kuvataideakatemiaan, esitarkastuksen tehnyt ohjaava opettaja puoltaa/ei puolla opinnäytteen hyväksymistä. Mikäli ohjaava opettaja ei puolla opinnäytteen hyväksymistä, tulee hänen ilmoittaa siitä opintopalveluihin viiden vuorokauden kuluessa tarkastustilaisuudesta. Opinnäyte viedään lopulta opetuksesta vastaavan varadekaanin hyväksyttäväksi.
Kun maisterin opinnäyte on hyväksytty, toimitetaan opiskelijalle tieto päätöksestä ja tarkastajien lausunnot. Mikäli varadekaani ei hyväksy opinnäytettä, opiskelijalle annetaan ohjeet työn täydentämisestä.
Opinnäytteen opintopisteet viedään opintosuoritusrekisteriin sen jälkeen, kun opinnäyte on hyväksytty.
Opinnäytteestä tai sen osista ei voi saada opintopisteitä ennen sen hyväksyntää. Taideyliopiston koulutussäännön mukaan opintosuoritukset ovat voimassa enintään kymmenen vuotta, minkä ajan ne voidaan sisällyttää tutkintoon.
Hylätty arvosanaehdotus
Mikäli toinen tai molemmat tarkastajista esittävät opinnäytteen hylkäämistä, toimitetaan opiskelijalle ilmoitus asiasta ennen julkista tarkastustilaisuutta.
Tällöin opiskelija voi joko
1. ilmoittaa prosessin keskeyttämisestä ja pyytää ohjeita opinnäytteen täydentämiseen oman opetusalueensa ohjaavalta opettajalta. Tällöin opiskelija tekee opinnäytteeseensä korjauksia ja toimittaa korjatun opinnäytteen uudestaan tarkastettavaksi. Uusi tarkastus käynnistetään vasta sitten, kun oman opetusalueen ohjaava opettaja on antanut siihen luvan.
tai
2. jatkaa prosessia ja toimittaa varadekaanille oman kirjallisen vastineensa lausunnoista, jolloin varadekaani ottaa vastineen huomioon opinnäytettä käsitellessään. Mikäli toinen tarkastuslausunnoista on hylkäävä, varadekaani pyytää kolmannen tarkastajan arvioimaan opinnäytteen kokonaisuuden kirjallisen osan ja sen sisältämän dokumentaation perusteella ennen päätöksentekoa.
Oikaisupyyntö
Opinnäytteen arvosteluun tyytymätön opiskelija voi pyytää siihen kirjallisesti oikaisua päätöksentekijältä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisupyynnön johdosta tehtyyn päätökseen tyytymätön voi saattaa asian Taideyliopiston tutkintolautakuntaan käsiteltäväksi 14 päivän kuluessa siitä, kun hän on saanut päätöksestä tiedon. Lisäohjeita löytyy Opiskelijan Uniartsista.
Opinnäytteen arkistointi ja julkisuus
Opinnäyte säilytetään Kuvataideakatemian opintopalveluissa voimassa olevan säilytysajan määrityksen mukaisesti, jonka jälkeen ne siirretään Taideyliopiston arkistoon. Opinnäytteet ovat julkisia, joten ne eivät voi sisältää aineistoa, jota ei voida julkaista tekijänoikeudellisista syistä. Opinnäytteiden niiden kirjallisia osioita voi lukea Taju-julkaisuarkistossa opiskelijan valinnan mukaan joko avoimesti verkossa tai suljetulla puolella, jonne pääsee ainoastaan kirjaston koneilta.
Lisätietoja tekijänoikeuksista löydät opiskelijasopimuksesta, jonka jokainen opiskelija saa allekirjoitettavakseen opintojensa alussa.
Ohjeet opinnäytteen tarkastajalle
Kuvataiteen maisterin opinnäytteen tarkastus muodostuu opinnäytteen taiteellisen ja kirjallisen osan tarkastuksesta.
Tarkastajilla tulee olla vähintään neljä viikkoa aikaa tarkastuslausunnon kirjoittamiseen siitä lukien, kun he saavat opinnäytteen kirjallisen osan.
Tämän jälkeen järjestetään julkinen tarkastustilaisuus, jossa tarkastajat esittävät lausuntonsa. Tilaisuuden jälkeen heillä on vielä 3 päivää aikaa täydentää lausuntojaan. Kuvataideakatemia ilmoittaa toivotusta aikataulusta kirjallisen osan toimittamisen yhteydessä. Mikäli tarkastaja ei voi noudattaa aikataulua, hänen tulee ilmoittaa siitä sekä opintopalveluihin että opiskelijalle hyvissä ajoin.
Julkisen tarkastustilaisuuden jälkeen viimeistelty kirjallinen tarkastuslausunto toimitetaan opintopalveluihin. Opetuksesta vastaava varadekaani ottaa lausunnon huomioon arvostellessaan opinnäytettä ja päättäessään sen hyväksymisestä.
Tarkastuslausunto
Opinnäytteen tarkastajat arvioivat opinnäytteen taiteellisen ja kirjallisen osan kirjallisessa lausunnossaan ja antavat opinnäytteelle arvosanaehdotuksen asteikolla hyväksytty-hylätty. Arvosanaehdotus tulee ilmaista lausunnossa selkeästi.
Tarkastuslausunto laaditaan, kun opinnäyte on kokonaisuudessaan tarkastettu. Kuvataideakatemia ei ota vastaan opinnäytteen yksittäisiä osia koskevia erillisiä lausuntoja. Tarkastajat eivät saa ottaa kantaa opinnäytteen osiin ennen kuin opinnäyte on kokonaisuudessaan valmis. Arvioinnin tulee pohjautua kuvataiteen maisterin opinnäyteohjeeseen.
Mikäli tarkastaja esittää opinnäytteen hylkäämistä, hänen tulee ilmoittaa tästä kirjallisesti perusteluineen Kuvataideakatemian opintopalveluille viimeistään viikkoa ennen tarkastustilaisuutta.
Tarkastuslausunto sisältää seuraavat osat:
- Otsikko: Kuvataiteen maisterin opinnäytteen tarkastuslausunto
- Opiskelijan nimi
- Lyhyt selvitys kaikista tarkastukseen kuuluvista opinnäytteen osista
- Varsinainen tarkastuslausunto
- Arvosanaehdotus: hyväksytty/hylätty
- Lausunnon päivämäärä
- Tarkastajan nimi ja allekirjoitus
Lausunnon toivotaan olevan noin 2–3 sivun laajuinen.
Tarkastaja voi kirjoittaa tarkastuslausuntonsa joko suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Kielivalinnassa on otettava huomioon opiskelijan kielitaito, sillä opiskelijalla on oikeus saada lausunto kielellä, jota hän pystyy ymmärtämään. Kielivalinnasta sovitaan työn alkuvaiheessa tarkastajan suostuessa tehtävään. Kuvataideakatemia ei käännätä opinnäytteitä eikä lausuntoja.
Tarkastajien on otettava arvioinnissaan huomioon heille toimitettu tieto lukihäiriötä tai jotakin muuta oppimisvaikeutta koskevasta lääkärintodistuksesta.
Arviointiperusteet ja arvosanat
Opinnäyte arvioidaan kokonaisuutena. Taiteellista osaa arvioidaan taiteellisin perustein. Kirjallisen osan arvioinnissa otetaan huomioon selkeys, valitun tyylilajin kriteerit sekä tekstin suhde opinnäytteen taiteelliseen osaan.
Tarkastajat arvioivat tarkemmin työn sisällön ja muodon vahvuuksia ja puutteita lausuntotekstissään. Tarkastajat voivat halutessaan neuvotella keskenään arvosanasuosituksesta.
Opinnäytteiden arvioinnissa on käytössä arvosanat hyväksytty ja hylätty.
Hyväksytty
Taiteellinen osa on ilmaisultaan ansiokas, hyvä tai vähintään kohtalainen, ja se osoittaa taiteellisten välineiden ja valmiuksien hallintaa sekä ymmärrystä kuvataiteen konteksteista.
Kirjallinen osa dokumentaatioineen liittää tekijän taiteellisen työskentelyn nykytaiteen yhteyteen. Se osoittaa kykyä jäsentää omaa taiteellista ajattelua ja työskentelyä. Ilmaisu on luonteeltaan ymmärrettävää ja kiinnostavaa, ja opinnäytteen taiteellinen osa on esitelty kattavasti. Kuva-aineisto antaa hyvän käsityksen opinnäytteeseen liittyvästä taiteellisesta osasta ja tukee riittävästi opinnäytteen ymmärtämistä. Kirjallinen osa noudattaa kuvataiteen maisterin opinnäyteohjeessa annettua ohjeistusta.
Hylätty
Hylätyn arvosanan perusteena voi toimia jokin seuraavista perusteista:
Taiteellinen osa on ilmaisulliselta tasoltaan vaatimaton suhteessa kuvataiteen maisterilta edellytettävään taiteelliseen tasoon, ja se osoittaa heikkoa taiteellisten välineiden ja valmiuksien hallintaa tai puutteellista ymmärrystä kuvataiteen konteksteista.
Kirjallinen osa ei ole opinnäytteen kokonaisuuden kannalta perusteltu, ja se on sisällöltään vaatimaton. Kirjallisen osan tavoitteet ja lähestymistavat ovat epäselvät. Kirjallisen osan aineisto ei jäsenny, eivätkä käytetyt lähteet ole aiheen kannalta asianmukaisia. Se osoittaa puutteellista kykyä jäsentää omaa taiteellista ajattelua ja työskentelyä.
Teksti on epäselvää ja jäsentymätöntä, eikä se tue opinnäytteen ymmärtämistä. Kirjalliseen osaan liittyvä kuva-aineisto ei anna riittävää käsitystä opinnäytteen taiteellisesta osasta eikä sen esittämisestä.
Opiskelija on toiminut epäeettisesti opinnäytettä tehdessään.
Opinnäytteen julkinen tarkastustilaisuus
Opiskelija esittelee opinnäytteensä julkisessa tarkastustilaisuudessa sen jälkeen, kun tarkastajat ovat tarkastaneet työn kokonaisuudessaan. Julkiset tarkastustilaisuudet ovat kaikille avoimia. Tilaisuudessa opiskelija esittelee opinnäytteensä ja tarkastajat antavat suullisesti lausuntonsa, jonka jälkeen on aikaa keskustelulle. Tilaisuuden valvojana toimii oman opetusalueen ohjaava opettaja tai hänen nimeämänsä henkilö. Mikäli tarkastaja on estynyt saapumasta paikalle, hän toimittaa lausuntonsa etukäteen opintopalveluille tilaisuudessa luettavaksi.
Tarkastustilaisuuteen varataan kokonaisuudessaan enintään tunti aikaa, josta opiskelija voi käyttää omaan esitykseensä enintään 20 minuuttia ja kumpikin tarkastaja noin 15 minuuttia.
Tarkastajat laativat lausuntonsa tilaisuutta varten. Mikäli tarkastajat haluavat vielä tilaisuuden jälkeen tarkentaa lausuntoaan, heidän tulee tehdä se kolmen päivän sisällä tarkastustilaisuudesta.
Tarkastajan palkkio
Kuvataideakatemia maksaa opinnäytteen tarkastajalle palkkion tarkastajana toimimisesta ja tarkastuslausunnon laatimisesta sekä osallistumisesta julkiseen tarkastustilaisuuteen. Tarkastajan palkkio on 350 € mikäli tarkastaja osallistuu tarkastustilaisuuteen ja 300 € mikäli tarkastaja ei osallistu tarkastustilaisuuteen. Palkkio on veronalaista tuloa. Palkkiota ei makseta Kuvataideakatemian kuukausipalkkaiselle opetushenkilökunnalle.
Palkkion maksamista varten tarkastajan tulee toimittaa Kuvataideakatemian opintopalveluihin ajantasaiset maksutiedot. Palkkion saajan verotusta varten palkanmaksaja saa ajantasaiset verotustiedot suoraan verottajan tietokannasta, ellei kyseessä poikkeavan tulotyypin verokortti eli lähdeverokortti.