Sibelius-Akatemian taiteellisesta toiminnasta vastaavaksi varadekaaniksi Jenni Lättilä

Lättilän nimityksen myötä Sibelius-Akatemian uuden organisaatiorakenteen mukaiset, kolmen kokopäiväisen, opetuksen, tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan varadekaanien valinnat on saatu päätökseen. Sibelius-Akatemian uusi johtamis- ja organisaatiomalli astuu voimaan 1.1.2024. 

Jenni Lättilä (kuva: Jirina Alanko)

Taiteellisen toiminnan varadekaanina Jenni Lättilä johtaa Sibelius-Akatemian taiteellista toimintaa sekä vastaa akatemian yhteiskunnallisesta vuorovaikutuksesta ja yhteiskuntasuhteista yhteistyössä dekaanin kanssa. Lisäksi hän johtaa tuottajapalveluiden, teknisten tuotantopalveluiden ja ohjelmapalvelu Primon toimintaa sekä toimii esihenkilönä osalle akatemian aineryhmäjohtajista. 

Lättilä on toiminut Sibelius-Akatemian laulumusiikin aineryhmän johtajana ja lehtorina vuodesta 2020. Hän tekee monipuolista taiteellista uraa ooppera- ja liedlaulajana sekä orkesterisolistina, on menestynyt alan kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa sekä työskennellyt laulunopettajana ja tutkijana. Lättilä valmistui Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulusta musiikin tohtoriksi vuonna 2017 aiheenaan oopperalaulajan tunnetyö. Hän on valmistunut maisteriksi Kirkkomusiikin sekä Laulumusiikin ja oopperan koulutusohjelmista. 

Lättilän valinnassa korostuivat akateeminen johtamiskokemus mittavan aineryhmän johtajana ja tämän kautta hankittu valmius ottaa varadekaanin tehtävä nopeasti haltuun. Hän osoitti myös vahvaa kiinnostusta ja valmiutta ottaa näkyvä rooli akatemian yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa ja vaikuttamisessa. 

”Rekrytointiryhmä tunnisti lisäksi, että uuden organisaation käynnistymisvaiheessa Lättilän osaamiselle ja ominaisuuksille on erityistä tilausta. Hänellä on tunnejohtamisen osaamista sekä kykyä ja halua toimia yhteisön innostajana ja inspiroijana”, Sibelius-Akatemian dekaani Emilie Gardberg sanoo.  

Yksilöllistä tukea ja valmennusta johtamistehtävässä kasvamiseen 

Lättilän valinta tehtiin osana sisäistä menettelyä, jossa identifioitiin akatemian sisältä potentiaalisia henkilöitä prosessin kahden aiemman vaiheen, avoimen haun ja suorarekrytoinnin, jälkeen. Kutsumenettelyn, haastattelujen ja yhteisön kuulemistilaisuuden jälkeen rekrytointiryhmä asetti Lättilän ensimmäiselle sijalle ja toiselle sijalle Seinäjoen yksikön koulutuspäällikkö Piia Kleemola-Välimäen. Johtokuntaa kuultuaan dekaani teki Lättilän valinnasta esityksen rehtorille.  

”Varadekaanin tehtävässä minua motivoi akatemian erittäin monipuolisen taiteellisen toiminnan tukeminen sekä musiikin aseman ja näkyvyyden edistäminen laaja-alaisesti yhteiskunnassa”, Lättilä kuvaa.  

”Keskeisiä arvojani ovat asiantuntijoiden kuunteleminen ja heihin luottaminen sekä avoin ja läpinäkyvä johtaminen. Tarkoitukseni on rakentaa näkymää eteenpäin yhteisön asiantuntemuksen voimalla. Tutkimme yhdessä, miten mahdollistamme esimerkiksi taiteellisen toiminnan järjestämisen resursseihin nähden järkevästi ja oikeudenmukaisesti, ymmärrettävin ja yhdessä hyväksytyin kriteerein”, Lättilä sanoo. 

Lättilä saa tehtävänsä tueksi yksilöllistä valmennusta ja mentorointia Sibelius-Akatemian johdolta ja HR-palveluilta. Samalla pilotoidaan laajempaa, pitkän aikavälin valmennus- ja mentorointiohjelmaa, jonka tarkoituksena on tukea moninaisiin johtamistehtäviin kasvua Sibelius-Akatemiassa.   

Varadekaanit ammentavat vahvuuksistaan 

Taiteellisen toiminnan varadekaanin tehtävä on osa uutta, dekaani Emilie Gardbergin johtamaa dekanaattia, johon kuuluvat lisäksi syyskuussa 2023 nimitetyt, opetuksesta vastaava varadekaani Markus Utrio ja tutkimuksesta vastaava varadekaani Tuuli Talvitie. Varadekaanit aloittavat uuden organisaatiomallin mukaisissa tehtävissään 1.1.2024. Taideyliopistossa varadekaanitehtävät ovat viisivuotisia määräaikaisia johtamistehtäviä.  

Markus Utrio keskittyy uudessa tehtävässään käynnissä olevaan opiskelijavalinnan ja opiskelijoiden ohjauksen kehittämiseen. Uuden opetussuunnitelman käyttöönotossa keskeisiä näkökulmia ovat opiskelijan työkuorma ja resurssiviisaat käytännöt.  

”Pääosa kehitystoimista liittyy opetuksen, opettajien työn ja ammattitaidon kehittämiseen, yhtenä esimerkkinä digitaalisten taitojen parantaminen koko Taideyliopistossa”, Utrio sanoo.  

”Kokonaisuutena tehtävä on unelmieni täyttymys, sillä pääsen kehittämään sekä pedagogista johtamista että pedagogiikkaa, kahta keskeistä osaamisaluettani ja intohimoani”, Utrio tiivistää.  

Markus Utrio

Tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen puolella muutoksia on paljon, yhtenä keskeisenä teemana tutkimuksen ja tutkimusperustaisuuden vahvistaminen Sibelius-Akatemiassa. Tuuli Talvitien vahva muutos- ja prosessijohtamisen kokemus tuleekin käyttöön monissa vaativissa, jo käynnissä olevissa sekä alkavissa kehittämishankkeissa.  

”Keskitymme koulutusohjelmakohtaisten tutkimusstrategioiden kehittämiseen, sillä pedagogiikkamme tulee perustua yhä vahvemmin tutkimukseen. Uudistamme tohtorikoulutuksen opetussuunnitelmaa ja jatkamme selvitystä tohtorikoulujen yhdistämisestä. Tarkastelemme Sibelius-Akatemian tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen tukipalveluiden eli Tutti-tiimin tehtävänjakoa ja asemaa tohtorikoulutuksen tukena. Rakennamme tutkimusyhteistyötä yliopiston sisällä ja ulospäin, muun muassa Taideyliopiston tutkimusinstituutin, tutkimuksen vararehtorin ja kumppaneidemme kanssa eurooppalaisessa yliopistoallianssissa”, Talvitie kertoo. 

”Haluan myös vahvistaa kansainvälisestikin laajan ja tunnustetun tohtorikoulutuksemme asemaa sekä jatkaa vuoropuhelua eri sidosryhmien kanssa. Syksyn aikana käydyt keskustelut ja kohtaamiset ovat olleet arvokkaita, ja ne jatkuvat ensi vuonna”, Talvitie lisää.  

Tuuli Talvitie

Organisaatiomalliin liittyvät muutokset aiheena aamukahveilla 9.1.2024 

Varadekaanirekrytoinnit käynnistettiin Sibelius-Akatemian johtamis- ja organisaatiomallia koskevien muutosneuvottelujen jälkeen, joiden tuloksena päätettiin osastojaosta luopumisesta sekä varadekaanien tehtäväjaosta ja määrästä.   

Organisaatiomallia työstettäessä yhtenä tärkeänä näkökulmana on ollut myös aineryhmän johtajan työkuorman keventäminen. 

Kaikkia Sibelius-Akatemian uutta organisaatiomalliin liittyviä muutoksia käydään läpi vuoden ensimmäisillä henkilöstökahveilla 9. tammikuuta 2024.  

”Kukin varadekaani lähtee johtamaan ja kehittämään oman vastuualueensa asioita yhteisten prosessien, toimintamallien ja periaatteiden mukaisesti kaikkien aineryhmien kanssa. Näitä toimintatapoja olemme hioneet yhdessä viime kuukausien ajan, ja olen todella iloinen, että pääsemme nyt käytännössä toimimaan niiden mukaisesti sekä arvioimaan niiden toimivuutta ja vaikuttavuutta”, Gardberg summaa.  

Aiempaa uutisointia 

Tutustu aiheeseen liittyvään aiempaan uutisointiin alla olevista uutislinkeistä:  

Lisätietoja

Dekaani Emilie Gardberg
emilie.gardberg@uniarts.fi