Sävellyksen ja musiikin hahmotustaitojen pedagogiikka 2024–25

Sävellyksen ja musiikinteorian aineryhmä järjestää musiikin hahmotustaitojen ja sävellyksen pedagogiikkakursseja, joille voivat hakea muidenkin pääaineiden opiskelijat. Kursseilla voi laajentaa omia pedagogisia valmiuksia ja parantaa työllistymismahdollisuuksia, esimerkiksi jos oman pääinstrumentin opetustunteja on yksinään niukasti. Erityisesti musiikin hahmotustaitojen pedagogiikan osaajista on pulaa, ja opettajilta toivotaan myös muha-opintojen integrointia instrumentti- laulu- ja yhtyeopetukseen.

Kurssitarjonta 2024–25

Musiikin hahmotustaitojen pedagogiikka (kukin kurssi 5 op)

  • S-STT12A_24-3001 Musiikin hahmotustaitojen pedagogiikka 2a (syksy, FI), ryhmätunnit tiistaisin 13-15
  • S-STT12B_24-3001 Pedagogy of structural awareness of music 2b (kevät, EN, FI), ryhmätunnit tiistaisin 13-15

Johdanto musiikin hahmotustaitojen pedagogiikkaan (avoin yliopisto) 5 op

  • ryhmätunnit keskiviikkoisin 10.30-12.30 etänä syyskuusta huhtikuuhun erillisen aikataulun mukaan.

Säveltämisen pedagogiikka (vain syksy, kukin kurssi 5 op)

  • S-STS12_24-3001 Katsaus säveltämisen pedagogiikkaan / Review of composition pedagogy, ryhmätunnit tiistaisin 11–13 (syksy, FI/EN)
  • S-STS13_24-3001 Advanced composition pedagogy (Syventävä säveltämisen pedagogiikka)   , ryhmätunnit tiistaisin 13–15 (syksy, EN).

Musiikin hahmotustaitojen pedagogiikkakursseja (1a, 1b, 2a, 2b) voi opiskella valinnaisessa järjestyksessä. 1- ja 2-kurssit järjestetään yleensä vuorovuosin. 1-kurssit keskittyvät alkeisiin ja musiikkioppilaitosten perusopintoihin, 2- kurssit keskitason ja syventäviin opintoihin. Muiden kuin musiikinteorian pääaineopiskelijoiden kannattaa keskustella kurssin vastuuopettajan kanssa sopivasta ajoituksesta. Suositeltavaa on, että opiskelija on suorittanut oman pääaineensa pedagogiikkaopintoja sekä 2-pedagogiikoissa vähintään kandidaattitason musiikin hahmotusaineet.

Kursseihin kuuluu ryhmätuntien lisäksi suppea opetusharjoitteluperiodi.

Opetusharjoitteluaikataulut sovitaan opiskelijakohtaisesti touko-kesäkuussa.

Katsaus säveltämisen pedagogiikkaan soveltuu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Syventävä säveltämisen pedagogiikka vaatii opiskelijalta omia sävellysopintoja ja on suositeltavaa, että Katsaus säveltämisen pedagogiikkaan on suoritettu. Katsaus-kurssi ei sisällä opetusharjoittelua, mutta sisältää tuntien observointia. Syventävän kurssin opetusharjoitteluaikatauluista ks. tarkemmin Peppi-tietokanta.

Kurssien opinto-oikeutta haetaan ilmoittautumalla Peppi-tietokannassa 22.4. mennessä. Kurssien toteutumisedellytys on riittävän ryhmän muodostuminen. Lisätietoja lotta.ilomaki@uniarts.fi (musiikin hahmotustaitojen pedagogiikka) ja minna.leinonen@uniarts.fi (sävellyspedagogiikka).

Avoimen yliopiston järjestämä ”Johdanto musiikin hahmotustaitojen pedagogiikkaan” on suunnattu opettajille ja opiskelijoille, jotka toimivat jo musiikin opetustyössä. Kurssille on erillinen haku kesällä; tarjolla muutama paikka perusopiskelijoille.

Tiedustelut

lotta.ilomaki@uniarts.fi sekä avoin@uniarts.fi .