Tallentaminen PDF/A-muotoon

Voit luoda PDF/A-tiedoston esimerkiksi Microsoft Wordilla tai Adobe Acrobat Prolla, jotka ovat käytettävissä Taideyliopiston IT-palveluiden yhteiskäyttöisissä laitteissa (kirjasto, IT-luokka, lainalaitteet).

Mikä on PDF/A

PDF/A on sähköisten dokumenttien arkistointiin ja pitkäaikaissäilytykseen erityisesti tarkoitettu versio PDF:stä.

Käytännössä PDF/A-muotoon tallentaminen eroaa normaalin PDF:n tallennuksesta vain siten, että käytettävän ohjelman asetuksista pitää valita oikea tallennusmuoto. Ohjelmat eivät tallenna PDF/A-muotoon oletusarvoisesti.

Suosittelemme tutustumaan ammattikorkeakoulujen ohjeistukseen opinnäytteen saavutettavuudesta ja saavutettavan PDF/A-muodon luomisesta.

Microsoft Wordilla tallentaminen

• Avaa opinnäyte Wordissa
  • Valitse ”Tallenna nimellä / Save as”
  • Valitse käytettäväksi tiedostotyypiksi PDF
  • Klikkaa ”Asetukset/Options”
  • Rastita kohta ”PDF/A-yhteensopiva / PDF/A compliant”
  • Paina ”OK”
  • Nimeä tiedosto
  • Valitse tallennushakemisto
  • Paina ”Tallenna/Save as”

Adobe Acrobat Prolla tallentaminen

• Valitse ”File – Print”
  • Valitse tulostimeksi ”Adobe PDF”
  • Klikkaa ”Tulosta/Print”
  • Klikkaa ”Asetukset/Options”
  • Rastita kohta ”PDF/A