10v juhlalogo 10v juhlagif

Hurraa! Vietämme 10-vuotisjuhlaa vuonna 2023! Juhlavuoden aikana keskitymme katsomaan tulevaisuuteen.

Peppi-ohje: HOPS ja opetukseen ilmoittautuminen

Miten Pepin HOPS-välinettä käytetään.

Yleistä tietoa Pepin HOPSista

Pepissä opiskelijalle keskeiset palvelut ovat osa HOPS-välinettä. HOPSin avulla opiskelija muun muassa ilmoittautuu opetukseen, tarkastelee omia suorituksiaan, tekee oman ajoitussuunnitelmansa ja hakee ahotointeja. Jokaisella opiskelijalla tulee olla oma HOPS. Pepissä HOPS perustuu opetussuunnitelmaan, jonka mukaan opiskelija suorittaa opintojaan.

Löydät linkin omaan HOPSiisi Opiskelijan Pepin etusivulta. Pääset muokkaamaan sitä eri välilehtien kautta. Ohjeet eri välilehdillä olevista toiminnoista löytyvät tämän sivun alisivuilta.

Opetukseen ilmoittautuminen tapahtuu HOPSin Ilmoittautumiset-näkymässä.

HOPSin kaikilta välilehdiltä löytyvät seuraavat toiminnot:

 • Valitse HOPS-versio
 • Lähetä kommentoitavaksi
 • Lähetä hyväksyttäväksi

HOPSin video-ohjeet

Kirjallisten ohjeiden lisäksi voit myös tutustua HOPSin käyttöön lyhyiden videoiden avulla.

Valitse HOPS-versio

Muokattava versio hyväksytystä HOPSistasi näkyy oletuksena ensimmäisenä. Voit siirtyä tarkastelemaan aiemmin hyväksyttyjä ja lukkiutuneita versioita HOPSistasi klikkaamalla Valitse HOPS-versio -painiketta.

Lähetä HOPSisi kommentoitavaksi

Voit lähettää HOPSisi kommentoitavaksi HOPS-ohjaajillesi. Jos ohjaajasi ei ole valmiina viestipohjan vastaanottajissa, voit etsiä oikean henkilön ryhtymällä kirjoittamaan henkilön nimeä. Hakukenttä alkaa ehdottaa kolmen merkin jälkeen vastaanottajia Taideyliopiston henkilökunnasta. Anna viestillesi aihe ja kirjoita omat kommenttisi tekstikenttään. Viestisi näkyy ohjaajallesi Pepissä ja sähköpostissa.

Kaikki HOPSia koskevat viestit löytyvät kootusti Viestit-välilehdeltä.

Lähetä hyväksyttäväksi

Kun olet muokannut HOPSisi valmiiksi, voit lähettää sen hyväksyttäväksi HOPS-ohjaajallesi Lähetä hyväksyttäväksi -painikkeen avulla.

Jos ohjaajasi ei ole valmiina viestipohjan vastaanottajissa, voit etsiä oikean henkilön ryhtymällä kirjoittamaan henkilön nimeä. Hakukenttä alkaa ehdottaa kolmen merkin jälkeen vastaanottajia Taideyliopiston henkilökunnasta.

Anna viestillesi aihe ja kirjoita omat kommenttisi tekstikenttään. Viestisi näkyy ohjaajallesi Pepissä ja sähköpostissa.

Tarkastelu-välilehti

Tarkastelu-välilehdellä on nähtävissä ajantasainen, rakenteinen HOPS. HOPS pohjautuu opiskeluoikeutesi oletusopetussuunnitelmaan.

Suodatusvalinnat

Voit suodattaa opintoja näkyviin joko opinnon tyypin, niiden statuksen tai ajoituksen mukaan. Voit valita useita suodatuksia samaan aikaan. Opinnon tyyppi -kohdassa valittavissa ovat kaikki opinnot, pakolliset, vaihtoehtoiset ja vapaasti valittavat.

Opinnon statuksen osalta vaihtoehdot ovat kaikki, suoritetut, suorittamatta, ilmoittauduttu ja ilmoittautuminen alkamassa. Ajoituksissa on valittavissa lukuvuosia, lukukausia ja periodeja.

Infolaatikko

Infolaatikko aukeaa klikkaamalla HOPS-rakenteen oikeassa yläkulmassa olevaa kysymysmerkkiä.

Symbolit liittyvät opintojakson pakollisuuteen/valinnaisuuteen, opintojakson suorittamistilanteeseen sekä opintojaksolle tai opintokokonaisuudelle tehtyihin merkintöihin. Symbolien merkitys selviää myös viemällä hiiren symbolin päälle, jolloin ponnahdusikkunassa näkyy symbolin selitys.

Opintojakson valinnaisuus

Opintojakson valinnaisuutta kuvaava tieto löytyy värikkäästä laatikosta opintojaksorivin vasemmassa reunassa. Saat tiedot statuksen merkityksestä infolaatikon kautta tai viemällä hiiren laatikon päälle.

Opintojakson suorittamisen tilanne

Opintojakson tilaa kuvaava tieto on ikoni opintojakson nimen vasemmalla puolella. Saat tiedot ikonin merkityksestä infolaatikon kautta tai viemällä hiiren ikonin päälle.

Viemällä hiiren minkä tahansa opintojaksosta saamasi arvosanan päälle näet arvioinnin lokitiedot avautuvassa ponnahdusikkunassa.

Opintokokonaisuuden tai opintojakson kuvaus

Opintokokonaisuuden tai opintojakson kuvaus aukeaa ponnahdusikkunaan klikkaamalla sen nimeä. Voit sulkea ikkunan joko painamalla ”Peruuta” tai ikkunan oikeassa yläkulmassa olevasta ruksista.

Kokonaisuuteen valittujen opintojen laajuus suhteessa vaatimuksiin

Tarkastele suhdelukua opintokokonaisuuden kohdalla. Ensimmäinen luku kertoo, kuinka monta opintopistettä on valittu. Jälkimmäinen luku kertoo, kuinka monta opintopistettä pitää valita.

Lisää merkintä opintojaksolle tai opintokokonaisuudelle

Jokaiseen opintojaksoon tai opintokokonaisuuteen voit lisätä joko pelkästään sinulle näkyviä merkintöjä (jätä vastaanottajakenttä tyhjäksi) tai myös muille (esim. hops-ohjaajallesi) näkyviä sen mukaan, ketä valitset vastaanottajakenttään.

Merkintä lisätään klikkaamalla opintojakson tai opintokokonaisuuden jälkeen samalla rivillä olevaa ”+” -ikonia tai puhekuplaa. Täytä vastaanottajat, merkinnän aihe sekä sisältö ja paina ”Lähetä”.

Status-laatikko

Status-laatikon löydät sivun oikeasta reunasta. Voit tarkastella hopsiin valittujen opintojen määrää suhteessa vaadittuun opintopistemäärään.

Uudet viestit

Saamasi uudet viestit näkyvät sivun oikean reunan samannimisessä laatikossa, joka on näkyvissä vain silloin, kun sinulle on tullut uusia viestejä. Klikkaa viestin otsikkoa ja pääset lukemaan viestin ja vastaamaan siihen.

Huomiot

Huomiot-laatikosta sivun oikeassa reunassa voit tarkastella listaa viimeisimmistä suorituksistasi sekä näet, jos HOPSin sisältämistä opinnoista on ilmoittautumisia käynnissä.

Lataa opintosuoritusote

Lataa opintosuoritusote -painikeesta voit ladata tarkasteluhetken mukaisen opintosuoritusotteen pdf-muodossa.

Opintojen valinta -välilehti

Näkymästä löytyvät seuraavat toiminnallisuudet:

 • Opintojakson lisääminen hopsiin
 • Opintojakson poistaminen hopsista
 • Vaihtoehtoisten opintojaksojen vertailu ja valinta
 • Liukuvalaajuisen opintojakson laajuuden määrittely
 • Henkilökohtainen opintojakso

Opintojakson lisääminen hopsiin

 1. Siirry hopsissa sen opintokokonaisuuden kohdalle, johon haluat lisätä opintojaksoja.
 2. Paina suurennuslasi-painiketta (”Lisää opintoja”), joka avaa opintohaun.
 3. Hae opintohausta haluttua opintojaksoa tunnuksella tai nimellä.
 4. Halutessasi voit rajata hakua myös ”Sisäiset rajausvaihtoehdot” -otsikon alla näkyvillä rajausvaihtoehdoilla, esimerkiksi valita haetko opintojaksoa vai esim. opintokokonaisuutta, tai haetko opintojaksoa esimerkiksi koulutusohjelman perusteella.
 5. Kun hakutulokset ovat listautuneet näkymään, paina halutun opintojakson kohdalta ”Lisää koriin”. Voit lisätä samalla tavalla koriin useita opintojaksoja. Valitut opintojaksot siirtyvät näkymän ylälaidassa olevaan ”Hakukoriin”.
 6. Siirrä ”Hakukorin” opintojaksot HOPSiin painalla ”Vie valitut HOPSiin”.

Opintojakson poistaminen hopsista

Voit poistaa hopsistasi ainoastan valinnaisia (tumman sininen) tai vaihtoehtoisia (vaalean sininen) opintojaksoja. Pakollisia opintojaksoja (oranssi) et pysty poistamaan.

Poista painamalla opintojakson kohdalla olevaa roskakorin kuvaa. Opintojakso poistuu tällöin kaikkien hops-välilehtien näkymistä.

Voit myös poistaa painamalla opintojakson kohdalla olevaa X-painiketta. Tällöin opintojakso poistuu Tarkastelu-välilehden näkymästä, mutta jää kuitenkin ”muistiin” Opintojen valinta -välilehdelle.

Vaihtoehtoisten opintojaksojen vertailu ja valinta

Voit vertailla vaihtoehtoisten opintojaksojen sisältöjä rinnakkain, jotta osaat tehdä valinnan vaihtoehtoisten opintojaksojen välillä:

 1. Paina ”Lisää vertailuun” kaikkien opintojaksojen kohdalla, joita haluat vertailla keskenään. Opintojaksot ilmaantuvat oikean palstan ”Vertaile opintojaksoja” -laatikkoon.
 2. Paina ”Vertaile”, jolloin näet opintojaksojen tiedot rinnakkain.

Jos opintojakso on merkitty opetussuunnitelmassa vaihtoehtoiseksi, voit valita, mitkä opintojakso tvaihtoehdoista suorittat.

 • Paina X-painiketta niiden vaihtoehtoisten opintojaksojen kohdalla, joita et ei aio suorittaa. Tällöin opintojaksot häviävät näkyvistä hopsin päänäkymästä, eli Tarkastelu-välilehdeltä, mutta jäävät kuitenkin ”muistiin” Opintojen valinta -välillehdelle.
 • Jos haluat muuttaa myöhemmin vaihtoehtoisten opintojaksojen valintaa, eli valitakin vaihtoehtoisen opintojakson, jonka olit aiemmin poistanut, paina V-painiketta vaihtoehtoisen opintojakson kohdalla Opintojen valinta -välilehdellä.

Liukuvalaajuisen opintojakson laajuuden määrittely

 • Siirry hopsissa liukuvalaajuisen opintojakson kohdalle.
 • Paina kynäpainiketta: Aseta suunniteltu suorituslaajuus.
 • Syötä kenttään opintopisteet, jonka laajuisena opiskelijan on tarkoitus opintojakso suorittaa.

Henkilökohtainen opintojakso

Henkilökohtainen opintojakso on opintojakso, jolla voit suorittaa esim. opintoihin liittyviä projekteja. Opintojakson sisällöstä ja suorittamisesta sovitaan esim. HOPS-keskustelussa. Henkilökohtaisen opintojakson voi lisätä hopsiin useaan kertaan ja sen voi myös suorittaa useasti.

Näin lisäät henkilökohtaisen opintojakson hopsiin:

 1. Siirry hopsissa sen opintokokonaisuuden kohdalle, johon haluat lisätä henkilökohtaisen opintojakson.
 2. Paina +-painiketta. Painike näkyy vain, jos henkilökohtaisen opintojakson lisääminen hopsiin on sallittu.
 3. Anna henkilökohtaiselle opintojaksolle nimi kolmella kielellä, laajuus ja kuvaus. Henkilökohtaisen opintojakson nimi näkyy opintosuoritusotteella ja kuvaustieto on tarkempi tieto suoritettavan opinnon sisällöstä opiskelijan ja HOPS-ohjaajan tietoon.
 4. Luotu henkilökohtainen opintojakso ilmestyy hopsin rakenteeseen.
 5. Henkilökohtaista opintojaksoa pääsee myöhemmin muokkamaan klikkaamalla opintojaksoa hopsista.

Järjestely-välilehti

Tällä välilehdellä voit järjestää HOPSissa olevat opinnot haluttuun järjestykseen. Opintojen järjestäminen tapahtuu raahaamalla opinto oikeaan kohtaan HOPSissa.

Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää HOPSiin alimpana olevaan laatikkkoon ”Muut opinnot”, jonne tulevat kaikki opintojaksot, jotka eivät automaattisesti ole löytäneet oikeaa paikkaa hopsista. Tässä kohdassa olevat opintojaksot tulee raahata oikeiden opintokokonaisuuksien alle.

Opintoja voi järjestellä joko opinto kerrallaan raahamalla palkki oikeaan kohtaan, tai raahamalla opinnot ensin oikeasta sivupalkista löytyvälle leikepöydälle, josta ne sitten sijoitetaan oikeille paikoilleen.

Ajoitus-välilehti

Ajoitus-välilehdellä voi tarkastella HOPSiin sisältyvien opintojaksojen toteutuneita ja suunniteltuja suoritusajankohtia ja mahdollisia poissaolokausia.

Opintojen ajoittaminen

HOPS ja sen sisältämät opintojaksot näkyvät vasemmalla valikossa. Opintojaksot voi raahata aikajanalle raahauspainikkeella.

Ajoituksen voi poistaa raahaamalla opintojakson takaisin rakenteeseen.

Suoritetut opintojaksot sijoittuvat aikajanalle automaattisesti, eikä niiden ajoitusta voi muokata.

Kellosymbolia klikkaamalla saa HOPSin rakenteessa näkyviin vain pakolliset, ajoittamattomat opinnot. Suodatuksen voi poistaa klikkaamalla symbolia uudestaan.

Ajoitussuunnitelma

Opinnot voi ajoittaa myös automaattisesti opetussuunnitelmaan liittyvän ajoitussuunnitelman mukaisesti. Valitse oikea ajoitussuunnitelma valikosta ja klikkaa Luo ajoitukset -painiketta. Ajoitukset voi poistaa Tyhjennä ajoitukset -painikkeella.

Poissaolokausien ajoittaminen

Poissaolokauden voi ajoittaa raahaamalla sen aikanajalle Lisää poissaolomerkintä -napista. Poissaolomerkinnälle voi lisätä selitteen klikkaamalla ajoitettua poissaolomerkintää ja painamalla väkästä tai enteriä. Poissaolomerkinnän voi poistaa klikkaamalla sitä ja painamalla x-painiketta.

Ole tarkkana!

Poissaolomerkinnän lisääminen HOPSin ajoitussuunnitelmaan ei korvaa poissaolevaksi ilmoittautumista.

Jäsentelyt-välilehti

Jäsentelyt eivät ole toistaiseksi käytössä Taideyliopiston Pepissä.

Viestit-välilehti

Opiskelija ja opettaja voivat viestitellä toisilleen Pepissä tehdessään HOPSia.

Viestit lähtevät myös opiskelijan ja ohjaajan omiin sähköposteihin. Niihin ei kuitenkaan voi vastata sähköpostista, vaan ainoastaan Pepistä, jonne viestit vastauksineen tallentuvat omiksi viestiketjuikseen. Sähköpostiin lähtevään viestiin ei tallennu automaattisesti lähettäjän tietoja, joten jokaisen viestin allekirjoittaminen viestin tekstikenttään on tärkeää.

Viestin poistaminen itseltä poistaa viestin myös toiselta osapuolelta. Tästä syystä tärkeitä viestejä ei pidä poistaa. Peppi-järjestelmää tullaan kehittämään tältä osin paremmin toimivaksi tulevaisuudessa.

Viestejä voidaan lähettää HOPS-välineen eri näkymistä, esim. Lähetä kommentoitavaksi tai Lähetä hyväksyttäväksi -toiminnoilla.

Kaikki viestit näkyvät Viestit-välilehdellä. Viestien näkymistä ja järjestystä voidaan säätää viestityypin mukaan:

 • Näytä kaikki
 • HOPS-tehtävät
 • HOPS-viestit
 • Merkinnät
 • Sopimukset

HOPS-välineen viestit luokitellaan näiden otsikoiden mukaisesti neljään ryhmään.

HOPS-tehtävät

Ohjaaja voi antaa opiskelijalle tehtäväksiantoja oman HOPSin valmistelemiseksi.

HOPS-viestit ja -hyväksynnät

Koko HOPSia koskevat kommentit ja HOPSin hyväksyntään liittyvät viestit tulevat automaattisesti samaan viestiketjuun. Nämä viestit näkyvät kun valittuna on HOPS-viestit -vaihtoehto.

Merkinnät

Hopsissa olevia opintojaksoja ja muita elementtejä voi myös kommentoida suoraan Hopsin Tarkastele-näkymässä. Nämäkin viestit tulevat näkyviin Viestit-välilehdelle.

Sopimukset

Opiskelijan Pepissä Viestit-välilehdelle tulevat lisäksi näkyviin myös Sopimuspankkiin tallennetut sopimukset ja niihin liittyvät viestiketjut.

Ilmoittautumiset-välilehti

Toteuksille, eli kursseille ilmoittautuminen tapahtuu hopsin Ilmoittautumiset-välilehdellä.

Ilmoittautumisnäkymä ja opintojen haku

Ilmoittautuminen käynnissä -kohdassa näet hopsissasi olevat toteutukset, joissa on parhaillaan ilmoittautumisaika käynnissä. Toteutuksen nimeä klikkaamalla pääset tarkastelemaan toteutuksen tietoja.

Voit valita näkyykö näkymässä kaikki hopsissasi olevat toteutukset, joissa on ilmoittautumisaika käynnissä, vai vain omalle ryhmälle suunnatut toteutukset.

Hae opintoja -painikkeesta voit hakea myös toteutuksia, jotka eivät ole hopsissasi, mutta joille haluaisit ilmoittautua. Painikkeen kautta löydät vain toteutuksia, joissa on ilmoittautumisaika parhaillaan käynnissä.

Ryhmäopetukseen ilmoittautuminen
Ilmoittautumaan pääset painamalla toteutuksen kohdalla olevaa ”Ilmoittaudu”-painiketta.

Jos olet hakenut toteutuksen Hae opintoja -painikkeen kautta, toteutus siirtyy hopsiisi, kun olet ilmoittautunut sille. Opintojakso siirtyy hopsissa kohtaan ”Hopsin ulkopuoliset opinnot”.

Yksilöopetukseen ilmoittautuminen

Valitse työpöydän etusivulta Opinnot-välilehti, sieltä ”opintosuunnittelu” ja ”hops”. Ilmoittautumiset-välilehdellä valitse oikea opintojakso ja paina toteutuksen kohdalla oikeassa reunassa näkyvää ilmoittaudu-painiketta.

Lisää Ilmoittaudu toteutukselle -näkymässä vetovalikosta instrumentti. Lisää myös halutessasi vetovalikosta opettaja tai jätä kenttä tyhjäksi. Jos opettajaa ei löydy valikosta, lisää opettajatoiveesi ilmoittautumisen lisätietokenttään.

Valitse tarvittaessa säestystunnit.

Paina lopuksi ”ilmoittaudu”.

Opintojakso tulee tämän jälkeen näkyviin ilmoittautumiset-välilehdelle.

Omat ilmoittautumiset

Ilmoittautumiset-kohdassa näet kaikki omat ilmoittautumisesi.

Status-sarakkeesta näet onko ilmoittautumisesi hyväksytty vai hylätty, vai odottaako se vielä käsittelyä. Statuskuvakkeiden selitykset löydät kysymysmerkki-painikkeesta.

Sija-sarakkeesta näet millä sijalla olet toteutukselle ilmoittautuneiden joukossa ilmoittautumishetkellä. Huomaa, että sija on lopullinen vasta, kun ilmoittautuminen on käsitelty.

Ilmoittautumisen peruminen

Voit perua ilmoittautumisesi painamalla toteutuksen kohdalla näkyvää Peruuta-painiketta. Peruminen on mahdollista siihen saakka, kun ilmoittautumistasi ei ole vielä hyväksytty tai hylätty.

Jos peruutat ilmoittautumisesi toteutukselle, jonka olet hakenut Hae opintoja-painikkeen kautta, peruutus poistaa ilmoittautumisesi toteutukselta, mutta opintojakso jää hopsiisi. Muistathan tällöin poistaa opintojakson tarvittaessa myös hopsista.

Ryhmän kuvaus -välilehti

Tällä välilehdellä näet oman hops-ryhmäsi kuvauksen, mikäli hops-ohjaajasi on semmoisen tallentanut Peppiin.