Saara Aittakumpu kuoronjohdon lehtoriksi Kuopion yksikköön

Aittakumpu aloittaa tehtävässään 1.8.2023.

Saara Aittakumpu on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta orkesterin ja kuoronjohdon koulutusohjelmasta 2008. Hän on työskennellyt kuoronjohdon tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa vuodesta 2016 ja opettanut myös muun muassa Tampereen ammattikorkeakoulussa, Metropolia AMK:ssa ja Helsingin konservatoriossa. 

Aittakummulla on laaja kuoro-ohjelmiston tuntemus ja pitkä kokemus erilaisten korkeatasoisten kuorojen johtajana. Hän toimii tällä hetkellä kamarikuoro Kampin laulun sekä Polyteknikkojen kuoron taiteellisena johtajana. Lisäksi Aittakumpu on toiminut kuoromestarina useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä sinfoniaorkestereissa tunnettujen kapellimestarien johdolla. 

Aittakumpu valittiin myös Suomen kuoronjohtajayhdistyksen Vuoden Kuoronjohtajaksi 2018. Hän on toiminut taiteellisena tuottajana useilla kuorolevyillä ja hänelle myönnettiin Yleisradion Vuoden Kuorolevy -palkinto 2020 levytyksestään Lasimaalaus Kaari Ensemblen kanssa. Hän on kuoroineen myös kantaesittänyt useita kotimaisten säveltäjien teoksia.

Tulevassa tehtävässään Aittakumpua motivoi muun muassa mahdollisuus opettaa kuoronjohtoa opiskelijoille koko heidän opintopolkunsa ajan.

”Kuopion yksikössä lehtorilla on sekä vapautta tehdä luokkansa opetuksesta omannäköistään, että toisaalta myös mahdollisuus saada tukea kollegoilta Helsingissä”, hän toteaa.

Kuoronjohdon lehtorin päätehtävänä on kuoronjohdon opetus Kirkkomusiikki ja urut -aineryhmässä Kuopiossa yhteistyössä ainejohtajan, kuoronjohdon professorin ja muiden akatemian kuoronjohdon opetuksesta vastaavien kanssa. Opetuksen tavoitteena on opiskelijan musiikillisten ja teknisten taitojen kokonaisvaltainen kehittäminen sekä ammatillisen ja taiteilijana kasvamisen tukeminen. Lisäksi lehtori ohjaa opiskelijoita musiikkialan työllistymis- ja jatko-opintomahdollisuuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Sibelius-Akatemian kuoronjohdon lehtorin tehtävä on kokoaikainen ja toistaiseksi voimassa oleva. Sitä haki määräaikaan mennessä kahdeksan henkilöä, joista neljä kutsuttiin jatkoon.

Lisätietoja

Markus Utrio
Varadekaani, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, klassisen musiikin osasto
markus.utrio@uniarts.fi