Olisiko tauon paikka? Yliopistojen yhteisenä tavoitteena liikkuvampi arki jokaiselle!

Tiedetään, että liike tekee hyvää niin mielelle kuin keholle ja että opiskelu- ja työpäivinä istutaan liikaa. Liikkeen lisääminen työpäiviin saattaa kuitenkin tuntua haastavalta. Miten arkeen saisi helposti lisättyä liikettä ja toisaalta vähennettyä istumista ja paikallaan olemista?

kuvituskuva

Näitä asioita parhaillaan pohtii Liikkuva yliopistolainen -hanke, joka on UniSportin vetämä neljän yliopiston yhteinen hanke. Tavoitteena on edistää niin henkilöstön kuin opiskelijoiden liikkumista sekä liikunnallisen päivän ja toimintakulttuurin muodostumista osaksi arkea. Liikkeen lisäämisen tukeminen opiskelu- ja työpäivissä on tärkeää.

Lupa liikkua! 

Liikunnanohjaaja ja yliopisto-opettaja Hanna Kosonen pohtii liikkuvaa työarkea sekä oppituntien liikunnallistamista artikkelissaan ”Lupa liikkua – yliopisto-opettajan vinkit liikehtivään arkeen” ja hyödyntää kaksoisrooliaan opetustyön ja liikunnan ammattilaisena. Hän haluaa kiinnittää huomion yliopistolaisten nykyiseen liikkumisen huolestuttavaan tilanteeseen:

– Siihen nähden, miten kiistatonta tutkimusnäyttö liikkumisen eduista on, on erikoista, miten satunnaisesti liikunta näkyy yliopistolaisten arjessa. Opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen on toki kirjattu korkeakoulujen strategisiin tavoitteisiin ja useimpiin opetussuunnitelmiin. Opiskelijoille saattaa silti kertyä päivittäin noin 10 tuntia istumisaikaa. Myös työikäisten kunto heikkenee sitä mukaa, kun työurat pitenevät, hän toteaa. 

Liikkeen lisäämisen tukeminen opiskelu- ja työpäivissä on tärkeää myös opetustilanteiden ulkopuolella. Esimerkiksi kokouskäytäntöjä voitaisiin kehittää liikkuvampaan suuntaan.

Taukoliikuntaa helposti työpäivään ja oppitunneille 

Työskentelyn tauottamisesta on tutkitusti kokonaisvaltaista hyötyä. Taukoliikunta on helppo tapa lisätä liikettä arkeen ja vähentää paikallaan olemista työ- ja opiskelupäivän aikana. Osana Liikkuva yliopistolainen -hanketta UniSportin liikunnanohjaajat ohjasivat taukoliikuntavideoita, joita pääset katsomaan UniSportin verkkosivuilta. Voit hyödyntää videoita omassa työ- tai opiskelupäivässäsi tai oppitunneillasi opiskelijoiden liikuttamiseksi. 

Ennen kuin jatkat lukemista – voit katsoa yhden näistä uusista taukoliikuntavideoista ja nauttia tauosta! (kesto noin 2min)  

Liikkumista tukevien käytäntöjen opetteleminen ja niiden jakaminen on tärkeää. Kosonen kannustaa artikkelissaan yliopistolaisia pohtimaan yhdessä esimerkiksi kokouskäytäntöjä. 

– Etäkokouksissa ja etäopetustuokioissa yritän hyödyntää mahdollisuuksia lepuuttaa silmiä ja samalla liikkua. Onkin hyvä pohtia, milloin kameran käyttösuositus on opetuksessa pedagogisesti perusteltua tai kokouksessa vuorovaikutuksen näkökulmasta välttämätöntä.  Jos asialistassa tai opiskeltavana ei ole osioita, jotka vaativat visuaalisten esitysten katsomista tai koneen näppäilyä, niin osallistujat voivat esimerkiksi ulkoilla kuulokkeet päässä, hän toteaa. 

Lataa break pro -taukoliikuntaohjelmisto ilmaiseksi

Tiedäthän, että Taideyliopiston opiskelijana saat myös veloituksetta käyttöösi Break Pro –taukoliikuntaohjelmiston. Ohjelmisto on ladattavissa Break Pron sivuilla ja mobiililaitteille sovelluskaupassa tunnistautuessasi Taideyliopiston opiskelijaksi. Voit asettaa Break Pron muistuttamaan sinua taukoliikunnasta haluaminasi aikoina, jolloin taukoliikuntaa tulee tehtyä säännöllisesti. 

Vinkkejä arkiaktiivisuuden lisäämiseen

Pienillä teoilla ja valinnoilla jokainen voi muuttaa arkeaan aktiivisemmaksi. Klassisen ”valitsetko hissin vai portaat” lisäksi vaihtoehtoja arjen aktivointiin löytyy paljon, ja konkreettisia vinkkejä saat alla olevalta ”Näin lisäät liikettä arkeen” -videolta (kesto 5min). Nappaa yliopistolaisten jakamat arkiliikuntavinkit talteen ja kokeile, mikä niistä toimisi juuri sinulle. 

UniSport tarjoaa monipuolisia matalan kynnyksen liikuntapalveluita arkeesi. Esimerkiksi Huolettomat Hartiat -taukojumppaan voit osallistua etänä veloituksetta. Taukojumppaan ja muihin online-palveluihin pääset tutustumaan UniSportin verkkosivuilla. 

Lisätietoa

Hyödynnä UniSportin veloituksettomia taukoliikuntapalveluja: 

Liikkuva yliopistolainen -hanke

Liikkuva yliopistolainen -hanke on UniSportin vetämä neljän yliopiston yhteinen hanke, jossa ovat mukana Aalto-yliopisto, Hanken, Helsingin yliopisto ja Taideyliopisto. Hankkeeseen on saatu rahoitusta v. 2022-2024 Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Hankkeen tavoitteena on edistää henkilöstön liikkumista, sekä liikunnallisen työpäivän ja toimintakulttuurin muodostumista osaksi uutta hybridiarkea. Hankkeen toimenpiteet, kuten työmatkaliikuntaan kannustaminen, tukevat myös kestävän kehityksen tavoitteita.