Kypsyysnäytteen suorittaminen
Ennen kandidaatin ja maisterin tutkinnon opinnäytteen hyväksymistä opiskelijan on suoritettava kirjallinen kypsyysnäyte.
Mikä kypsyysnäyte on
Kypsyysnäytteellä osoitat perehtyneisyyden opinnäytteen alaan sekä kielitaidon siinä kielessä, jolla olet saanut koulusivistyksen Suomessa. Tämä voi olla suomi tai ruotsi. Koulusivistyskieli tarkoittaa sitä kieltä, jolla olet suorittanut korkeakoulua edeltävät lukion tai peruskoulun äidinkielen opinnot.
Kun Suomessa koulusivistyksen saanut opiskelija on osoittanut suomen tai ruotsin kielen taidon kandidaatin tutkintoa varten, hänen ei tarvitse osoittaa sitä enää maisterin tutkintoa varten suoritettavassa kypsyysnäytteessä.
Muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä Suomessa koulusivistyksensä saaneen opiskelijan kypsyysnäytteen kieli on lähtökohtaisesti sama, kuin opinnäytteen kieli. Oikeudesta käyttää kypsyysnäytteessä muuta kuin opinnäytteen kieltä päättää dekaani.
Tutkintoihin kuuluvia opinnäytteitä tai niiden osia tai kypsyysnäytettä ei voi korvata muualla suoritetuilla opinnoilla.
Koulusivistyskielen vaikutus kandidaatin opintoihin
Koulusivistyskieli vaikuttaa kypsyysnäytteen kieleen, tutkintoon kuuluviin toisen kotimaisen kielen ja teksti- ja vuorovaikutustaitojen opintoihin ja tutkintotodistukseen kirjattavaan kielilausekkeeseen.
Teatterikorkeakoulun kypsyysnäytteen suorittaminen
Sibelius-Akatemian kypsyysnäytteen suorittaminen
Kypsyysnäytteiden kuvaukset ja suoritusohjeet löydät opinto-oppaasta oman koulutusohjelmasi/pääaineesi tutkintorakenteesta, kypsyysnäytteen opintojaksokuvauksesta.
Kuvataideakatemian kypsyysnäytteen suorittaminen
Kandidaatin kypsyysnäyte
Opiskelija suorittaa kypsyysnäytteen kypsyyskoepäivänä kandidaatin opinnäytteen palauttamisen yhteydessä. Kypsyyskokeiden aikataulut ilmoitetaan Opinto-oppaassa. Kypsyyskokeessa opiskelija osoittaa perehtyneisyyttä opinnäytteensä aihepiiriin. Lisäksi kypsyyskoe on äidinkielen koe, jonka kielentarkastaja tarkastaa. Kokeella opiskelija osoittaa hallitsevansa äidinkielensä (suomi tai ruotsi).
Kypsyyskoe kirjoitetaan sillä kielellä (suomi tai ruotsi), jolla opiskelija on saanut koulusivistyksensä. Jos opiskelija on käynyt koulunsa ulkomailla tai muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä, hän voi suorittaa kypsyyskokeen englanniksi.
Opiskelija ilmoittautuu kypsyyskokeeseen Pepissä viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta. Kypsyyskokeen kysymyksen laatii opinnäytetyötä ohjannut oman opetusalueen lehtori.
Kypsyysnäyte kirjoitetaan etänä. Saat koepäivänä tilaisuuden alkaessa klo 12 sähköpostiisi kysymyksen word-tiedostossa. Vastaus kirjoitetaan samaan tiedostoon toiselta sivulta alkaen ja palautetaan PDF:nä suunnittelijalle neljän tunnin sisällä kypsyysnäytekysymyksen vastaanottamisesta.
Suositeltu pituus on 1-2 sivua, fontti esim. Times New Roman, koko 12, riviväli 1,5.
Kandidaatin kypsyyskoetta varten kannattaa kerrata kielioppisääntöjä. Jos opiskelijalla on esim. lukihäiriö, hänen kannattaa pyytää lääkäriltä tästä todistus, joka toimitetaan kielentarkastajalle. Tämä ottaa sen huomioon koetta tarkastaessaan.
Maisterin kypsyysnäyte
Maisterin tutkintoon sisältyvä maisterin kypsyyskoe osoittaa opiskelijan perehtyneisyyden opinnäytteensä alaan. Opinnäyteohjeiden mukaisesti opinnäytteen tiivistelmä toimii maisterin tutkinnon kypsyysnäytteenä.
Opinnäytteestä laaditaan yhden sivun mittainen (noin 1800 merkkiä) tiivistelmä, joka on samalla maisteriopiskelijan kypsyysnäyte. Tiivistelmässä kuvataan opinnäytteen olennaisimmat sisällöt lyhyesti; sen tulee sisältää sekä taiteellisen että kirjallisen osan lyhyt kuvaus. Tiivistelmän tehtävä on kiteyttää opinnäytteen keskeinen sisältö sellaiselle henkilölle, joka ei tunne opinnäytettä.
Tiivistelmän otsikoksi merkitään ”Tiivistelmä”. Tiivistelmä ei ole työn johdanto, halutessaan johdannon voi kirjoittaa erikseen ja sen voi otsikoida vapaammin. Tiivistelmä sijoitetaan opinnäytteen kirjallisen osan alkuun ja se palautetaan esitarkastukseen yhdessä kirjallisen osan kanssa.
Jos opiskelija ei ole osoittanut suomen tai ruotsin kielen taitoa alemman korkeakoulututkinnon kypsyysnäytteellä, maisterin tutkinnon kypsyyskoe on samalla kielikoe. Tiivistelmä on laadittava tällöin kypsyysnäytteen vaatimalla kielellä.
Lisätiedot
Kuvataideakatemia: kuva.opintotoimisto@uniarts.fi
Sibelius-Akatemia: siba.opintopalvelut@uniarts.fi
Teatterikorkeakoulu: teak.opintoneuvonta@uniarts.fi