Kandinäyttelyyn osallistuminen
Ohje Kandinäyttelyn osallistumiseen. Näyttely on osa kandiseminaaria, joka tukee opiskelijan kandidaatin opinnäytteen tekemistä.
Kandinäyttely esittelee kandidaatin opinnäytetyön taiteellisia osia ja se järjestetään syksyisin Myllyn näyttelytiloissa. Kandinäyttely on osa kandiseminaarikokonaisuutta, joka tukee opiskelijan kandidaatin opinnäytteen tekemistä. Seminaariin sisältyy näyttelyn yhteinen loppukatselmus.
Näin osallistut
Kandinäyttelyssä esitetään julkisesti kandidaatin opinnäytetyön taiteellisia osia ryhmänäyttelyssä. Opinnäytteen taiteellinen osa voi olla myös jokin muu julkinen esitys. Näyttelyn tekeminen on osa seminaaria, jossa opitaan myös näyttelyn tekemisen ja esittämiskäytäntöjen prosesseista sekä opitaan tuottamaan tekstiä omasta taiteellisesta työstä ja teoksesta. Esittämiskäytäntöjen opetus on kaikille pakollista riippumatta teoksen julkisen esittämisen tavasta.
Opinnäytesuunnitelma ja -apuraha
Taiteellisen osan tekemistä tuetaan opinnäyteapurahalla. Opinnäyteapurahan ehtona on hyväksytty opinnäytesuunnitelma. Hyväksynnän tekee oman opetusalueesi ohjaava opettaja. Saat erillisen hakulomakkeen opinnäyteapurahan hausta sähköpostitse.
Näyttelyprosessi
Tästä löydät kandinäyttelyn prosessin toistuvat perustiedot – vuosittain vaihtuvat päivämäärät ja muut yksityiskohdat löydät Moodle-alustalta.
Yhteistapaamiset
Näyttelyprosessin aikana on useampia yhteistapaamisia, joihin osallistuvat ohjaavat opettajat, näyttelyyn osallistuvat opiskelijat sekä näyttelytuotannon henkilökuntaa. Ensimmäinen tapaaminen sijoittuu jo alkuvuoteen.
Studiovisiitit
Näyttelyprosessiin kuuluu kaksi studiovisiittiä näyttelyn vastuulehtorin kanssa kevään aikana. Tarkemmat ohjeet ja aikatulut tähän löydät Moodlesta. Näyttelyn vastuulehtori aloittaa näyttelyarkkitehtuurin ja -ripustuksen suunnittelun studiovisiittien jälkeen.
Työskentele teoksesi parissa
Saat projektillesi ohjausta oman opetusalueesi ohjaajilta ja vastuuopettajaltasi sekä muilta koulun opettajilta. Jokaisella opiskelijalla on opiskelualueensa oma vastuuopettaja, joka vastaa taiteellisen työn ohjaamisesta ennen näyttelytilassa työskentelyä. Suunnittele teoksesi tekninen toteutus ja sovi tarvittaessa tapaaminen installoimisen yksityiskohdista näyttelymestarin kanssa.
Näyttelymateriaalit
Teosteksti ja teostiedot
Näyttelyyn osallistuvilta opiskelijoilta edellytetään teostekstin kirjoittamista. Teostekstit voivat olla jatkoa aikaisemmin keväällä kirjoitetulle opinnäytesuunnitelmalle. Valmiit teostekstit lähetetään myös tarkastajille.
Teostekstit oikoluetaan ja käännätetään ulkopuolisilla toimijoilla. Voit myös halutessasi tehdä käännöksen itse, jolloin käännöstekstiin tehdään pelkkä oikoluku. Saat käännökset tarkastettavaksesi, jonka jälkeen niihin ei enää tehdä muutoksia. Teostekstit esitetään tulosteena näyttelyn infomateriaaleina sekä nettisivuilla.
Tuottaja lähettää erillisen ohjeistuksen teostietojen (nimitiedot, koko, tekniikka) toimittamiseen sähköpostitse.
Nettisivut
Kuva/Tilan nettisivuille koostetaan kustakin näyttelyn osallistujasta oma sivu, johon tulee teosteksti ja tietoja taiteilijasta. Näyttelyn auettua sivulle päivitetään yhtenäisyyden vuoksi ensisijaisesti KuvAn valokuvaajan ottama teoskuva. Jos kuitenkin toivot, että sivulla käytetään itse ottamaasi kuvaa, ole siitä yhteydessä tuottajalle tai viestintään.
CV
Taiteilija CV:t, eli ansioluettelot, kerätään näyttelyyn erilliseen CV-kansioon yleisön tutustuttavaksi. CV:n toimittaminen on vapaaehtoista.
Näyttelyn rakennus
Näyttelyn rakennus on osa esittämiskäytäntöjen opetusta. Esittämiskäytäntöjen opetus toteutetaan työpajaosuuksina ja pienryhmäopetuksena. Pienryhmät jaetaan teosten ripustus- ja teknisten tarpeiden mukaisesti. Työpajoihin ja oman pienryhmän opetukseen osallistuminen on pakollista.
Näyttelyn aikana
Valmistaudu valvomaan näyttelyä
Näyttelyä valvotaan itse, joten valmistaudu valvomaan näyttely 2–3 vuoron ajan näyttelyn aukioloaikana. Kuva/Tilan näyttely ovat auki ti-su klo 11–18. Tuottaja lähettää sähköpostitse ohjeet vuorojen varaamiseen.
Dokumentoi teoksesi opinnäytettäsi varten
Opinnäytteen dokumentaatiota varten jokaisen on kuvattava itse omat teoksensa ennen näyttelyn päättymistä. Opinnäytteen kirjalliseen osaan tulee sisällyttää kattavasti kuvia töistäsi. Voit lainata kuvauslaitteet teoksen dokumentointia varten. Tuottaja lähettää lainausohjeet sähköpostitse. Laitteita ei saa viedä koulun tilojen ulkopuolelle ja materiaali tulee siirtää omille laitteille välittömästi käytön jälkeen, jotta muutkin pääsevät käyttämään laitteita.
Tarkastustilaisuus
Taiteellisen osan opinnäyteseminaariin liittyvässä yhteisessä tarkastustilaisuudessa opinnäytteen taiteellisen osa esitellään suullisesti teoksen äärellä. Kaksi tarkastajaa kommentoi teostasi noin 15 minuutin ajan, jonka jälkeen on aikaa muutaman minuutin keskustelulle.
Ohjaavat opettajat valitsevat kevään aikana tarkastajat. Tarkastajat ovat tutustuneet teoksiin etukäteen ja saaneet luettavakseen teostekstin. Kaikki opiskelijat osallistuvat molempien päivien tarkastustilaisuuksiin. Tarkastustilaisuudet pidetään joko suomen tai englannin kielellä. Suomenkieliset puheet tulkataan paikan päällä englanniksi.
Työstä opinnäytteesi kirjallinen osa valmiiksi ja jätä se tarkastettavaksi kolmen viikon sisällä tarkastustilaisuudesta. Opinnäytteen tarkastajat arvioivat taiteellisen ja kirjallisen osan kokonaisuutena.
Näyttelyn purku
Teosten purkamisesta ja pois kuljettamisesta sekä mahdollisten myytyjen teoksen pakkaamisesta ja toimittamisesta asiakkaalle kukin on vastuussa itse. Teknistä apua vaativat työt, kuten nostimien käyttö, tapahtuu ainoastaan teknisen henkilökunnan paikalla ollessa.
Lisätiedot
-
Anni Anttonen
Päällikkö, Näyttelypalvelut Kuvataideakatemia, Kuvataideakatemia+358456578746anni.anttonen@uniarts.fi