IT-laitteiden lainausautomaatit kampuksilla

Kampuksilla sijaitsevista lainausautomaateista (LaLa) voit lainata IT-laitteita, kuten kannettavan tietokoneen. Lainausaika on 1-2 viikkoa.

Lainausautomaattien tarkoitus

Taideyliopiston kampuksilla on käytössä IT-laitteiden lainausautomaattipalvelu LaLa, josta voit lainata käyttöösi esimerkiksi kannettavan tietokoneen tai etätapaamisiin tarkoitettuja laitteistoja, kuten kameroita ja ulkoisia mikrofoni- ja kaiutinlaitteita. Laitteilla on myös mahdollista luoda opetustilasta hybridiopetustila tai laitteita voi käyttää etäopetukseen tilojemme ulkopuolella.

Lainausautomaatit ja niissä olevat lainalaitteet on tarkoitettu kaikkien taideyliopistolaisten käyttöön!

Laitteiden lainausaika on 1–2 viikkoa.

Sijainnit

Postin pakettiautomaatteja muistuttavat lainausautomaatteja löytyy molemmilta kampuksilta:

• Sörnäisten kampus: Tori, kirjaston edustalla
  • Töölön kampus: Musiikkitalon 3 kerros, infopisteen edustalla

Käyttöohje

Lainausautomaatin käyttöä varten tarvitset vain Taideyliopiston sähköpostiosoitteen (muodossa abc1234@uniarts.fi) ja kirjautumiseen tarvitset tunnistautumiskortin. Tunnistautumiskortiksi sopivat esimerkiksi HSL:n matkakortti ja Unigrafia-kortti. Myös monet muut sirulliset kortit toimivat tunnistautumiseen.

Toimi näin:

1. Täppää Login-painiketta.
  2. Näytä LaLan kortinlukijalle tunnistautumiskorttia, jota haluat käyttää kirjautumisessa.
  3. Syötä sähköpostiosoitteeksi muodossa abc12345@uniarts.fi.Saat sähköpostiisi aktivointikoodin joka kerrotaan LaLalle. Jatkossa tätä vaihetta ei tarvitse tehdä vaan pääset käyttämään LaLaa tunnistautumiskortilla.
  4. LaLan tarjoamiin lainalaitteisiin pääset painamalla  Loaning-painiketta.
  5. Muista lopuksi kirjautua ulos LaLalta painamalla Logout-painiketta.

Lainattavat laitteet

Windows-tietokone

Windows-tietokonetta käytät kuin yliopiston jaettua tietokonetta. Sovellusvalikoima vastaa IT-luokkien tietokoneita. ​

Tietokoneen mukana toimitetaan virtalähde ja suojapussi. Palauta kone ladattuna ja näppäimistö puhdistettuna.​

Vinkkejä:​

• Käytä virtalähdettä yli tunnin mittaisissa videoyhteyksissä. Jos käytät etäyhteyteen internetselainta, valitse Chrome. Sulje etäyhteyden kannalta tarpeettomat sovellukset.​
  • Kirjaudu koneeseen Guest/Vieras-tunnuksella tai Taideyliopiston käyttäjätunnuksella (abc12345). Yliopiston käyttäjätunnuksen käyttö vaatii Internetyhteyden toimiakseen!​
  • Vain Taideyliopiston käyttäjätunnuksella kirjautuessa pääset palveluihin, jotka toimivat vain yliopiston verkossa (esim. verkkolevyt, kertakirjautuminen internet-palveluihin)​
  • Jokaisen uloskirjautumisen yhteydessä käyttäjäprofiili tyhjennetään – säilytä tärkeät tiedostosi esimerkiksi verkkolevyllä tai yliopiston OneDrive-palvelussa.

Jabra-kokouskaiutin​

Helppokäyttöisellä Jabra Speak 710 kokouskaiuttimella parannat etätapaamisten äänenlaatua! ​

Laitteen mukana toimitetaan USB-adapteri ja suojapussi. Palauta laite ladattuna ja puhdistettuna.​

Vinkkejä:​

• Kytke Jabra tietokoneeseen USB-kaapelilla tai langattomasti USB-adapterilla. Langattomasti käytettäessä kytke tietokoneeseen USB-adapteri, joka on laitteen mukana. ​
  • Kaksi samanlaista Jabra-kaiutinta voidaan liittää yhteen Bluetoothin avulla. Paina kaiuttimen tuplaympyränappia pitkään. ​
    Kaksi kaiutinta on avuksi toimittaessa suuren ryhmän kanssa. Toista USB-adapteria ei tarvitse kytkeä tietokoneeseen. ​
  • Langattomasti käytettäessä Jabra toimii sisäisellä akulla. Voit ladata sen kytkemällä kaiuttimen tietokoneen USB-liitäntään tai puhelimen laturiin. Täysi akku kestää n. 15 h. ​
  • Jabran äänenlaatu on hyvä. Mikrofoni poimii ääntä tasaisesti joka suunnasta (360°) suuressakin huonetilassa. Laitteen paras sijoituspaikka on kuulijoiden keskellä. Sen voi asettaa pöydälle nojalleen tai vaakatasoon.

Zoom Q2N -kameramikrofoni

Helppokäyttöisellä Zoom Q2N kameramikrofonilla parannat videon ja äänenlaatua etätapaamisissa! ​

Laitteen mukana toimitetaan USB-johto ja kantopussi. Palauta laite puhdistettuna.​

Vinkkejä:​

• Zoom Q2N toimii ulkoisena kamerana ja mikrofonina tietokoneen laitteiston sijaan. Kytke videokamera tietokoneeseen USB-kaapelilla. Etätapaamisissa kameraa käytetään Webcam-tilassa. Vahvista Webcam-tilan käyttöönotto kameran ruudulla. Kiinnitä laite kamerajalustaan (eli tripodiin) tai sijoita vapaasti vaikkapa pöydälle.​
  • Videokameran kuvakulma on laaja (160°). Suurehkon ryhmän kuvaaminen onnistuu melko lyhyenkin etäisyyden päästä. Laitetta voi käyttää myös tavanomaisena videokamerana, jolloin tallennus tapahtuu SD-muistikortille. ​
  • Laadukas stereomikrofoni poimii ääntä hyvin suuressakin huonetilassa. Se sietää kovaa äänenpainetta (120 dB SPL).

Kannettava mobiililaajakaista ”Uniarts hotspot”

Yksinkertaisella mobiililaajakaistalla ”Uniarts hotspot” pääset verkkoyhteyteen missä vain! ​

Laitteen mukana toimitetaan virtakaapeli ja muuntaja. Palauta laite sammutettuna ja puhdistettuna.​

Vinkkejä:​​​​​​​

• Uniarts Hotspot toimii Windows-läppärin verkkoyhteytenä missä vain. ​
  • Riittää, kun kytket virtalähteen laitteeseen ja käynnistät sen virtanäppäimestä pitkään painamalla. Windows-läppäri yhdistää automaattisesti.​
  • Käytön jälkeen muista sammuttaa laite painamalla pitkään virtanäppäintä.

Lainausautomaattien käyttöehdot

Käyttöoikeus

Taideyliopiston lainausautomaatin asiakkaaksi voi rekisteröityä Taideyliopistolaiset, joilla on yliopiston sähköpostiosoite käytettävissä (@uniarts.fi).

Rekisteröitymiseen tarvitaan voimassa oleva Taideyliopiston sähköpostiosoite. Rekisteröityminen tehdään lainausautomaatilla. Rekisteröitymisen yhteydessä voi ottaa käyttöön tunnistautumiskortin helpottamaan käyttöä. Tunnistautumiskorttina voi käyttää esimerkiksi HSL-matkakorttia tai Unigrafian tulostuskorttia.

Asiakasrekisteri ja tietosuoja

Asiakkaan tiedot tallennetaan lainausautomaatin asiakasrekisteriin (tietosuojailmoitus). Asiakasrekisterin tietoja ei luovuteta ulkopuolisille. Jokaisella on lain mukaan oikeus tarkastaa, mitä tietoja hänestä on rekisteriin tallennettu.

Asiakastiedot ovat voimassa käyttäjän Taideyliopiston käyttäjätunnuksen käyttöoikeuden ajan, minkä jälkeen ne vanhentuvat ja lainausautomaatin palveluiden käyttö estyy.

Lainaa, uusi ja varaa

Taideyliopiston lainausautomaatista annetaan aineistoa lainaksi. Laina-ajat ja käyttöoikeudet vaihtelevat toimipisteittäin ja automaateittain. Tunnistautuminen automaatille tehtävä aina lainattaessa, sekä lainausoikeuden ja lainojen tarkistuksen yhteydessä. Pääsyoikeuksia automaatille ei saa luovuttaa toiselle henkilölle .

Laitteiston lainaaminen Taideyliopiston lainausautomaatista on maksutonta, kunhan lainattu aineisto palautetaan eräpäivään mennessä.

Taideyliopiston lainausautomaateista lainatun laitteiston voi palauttaa vain automaattiin, josta laitteisto on lainattu.

Laina-ajat

Aineiston laina-ajat vaihtelevat toimipisteittäin. Laitekohtaiset laina-ajat näkyvät lainausautomaateilta laitteen saatavuustietojen kohdalla.

Pääsääntöisesti lainataan:

• Etätapaamisien selviytymispaketit: 14 vrk
  • Lainakannettavat: 7 vrk
  • Etätapaamisten laitteistot: 7 vrk

Lainojen uusiminen

Lainoja ei voi uusia ilman käyttämistä lainausautomaatissa.

Aineiston varaaminen

Aineistoja ei voi varata ennakkoon.

Muistutukset ja lainakielto

• asiakkaille lähetetään etukäteismuistutus viimeistään eräpäivää edeltävänä päivänä
  • myöhästymismuistutus lähetetään eräpäivää seuraavana päivänä

Asiakas joutuu lainakieltoon seuraavissa tapauksissa

• jos lainoja ei palauteta 5 vuorokauden kuluessa eräpäivästä
  • lainojen palautus tapahtuu toistuvasti myöhässä
  • Lainakielto puretaan, kun lainakiellon aiheuttaneet lainat palautetaan.

Lisätiedot

Tukea lainausautomaatin käyttöön saat IT-tukipalveluista