Kieli- ja viestintäopinnot
Kandidaatin tutkintoon kuuluu kaikille pakollisia kieli- ja viestintäopintoja. Tälle sivulle on koottu tietoa opinnoista ja eri tavoista suorittaa ne.
Taideyliopistossa suoritettaviin kandidaatin tutkintoihin sisältyy kaikille pakollisia kieli- ja viestintäopintoja. Kaikissa akatemioissa tutkintoon kuuluu opintoja viestinnässä, toisessa kotimaisessa kielessä ja yhdessä vieraassa kielessä.
Kieli- ja viestintäopintojen tarkoituksena on kehittää opiskelijoiden kotimaisten ja vieraiden kielten taitoja sekä antaa työkaluja toimia monikulttuurisissa yhteisöissä. Opinnot rakentuvat oman taiteenalan kielelle, tekstitaidoille ja vuorovaikutustilanteille.
Kielikursseilla keskitytään oman ammatti- ja taidealan kielitaidon kehittämiseen ja sanaston omaksumiseen puhumalla, kirjoittamalla ja kuuntelemalla. Viestintäopinnoissa opiskellaan asiakirjoittamista ja puheviestintää. Opinnoista saa työkaluja omasta taiteellisesta toiminnasta ja ajattelusta viestimiseen sekä taiteen kentän keskusteluun osallistumiseen.
Kieltenopettajat järjestävät myös henkilöstökoulutusta ja tarjoavat tukea erilaisissa kieliin ja viestintään liittyvissä asioissa.
Kandidaatin tutkinnon kieli- ja viestintäopinnot
Kieliopinnot on tarkoitus suorittaa ensimmäisen ja toisen opiskeluvuoden aikana. Jos sinulla on aiemmin hankittua osaamista kielissä, selvitä opintojen hyväksilukuihin liittyvät asiat heti kandiopintojen alussa.
Koulusivistyskielesi määrittelee sen, mitä kieli- ja viestintäopintoja sinun tulee suorittaa. Jos olet opiskellut peruskoulussa ja/tai lukiossa äidinkielenä suomea tai ruotsia, koulusivistyskielesi on suomi tai ruotsi.
Kandidaatin tutkinnon kieli- ja viestintäopinnot, kun koulusivistyskielesi on suomi tai ruotsi:
- toinen kotimainen kieli, ruotsi tai suomi (3 op)
- vieras kieli, esim. englanti (5 op)
- teksti- ja vuorovaikutustaidot koulusivistyskielellä (3 op).
Kandidaatin tutkinnon kieli- ja viestintäopinnot, kun koulusivistyskielesi on jokin muu kuin suomi tai ruotsi (kansainväliset opiskelijat):
- suomen kielen kurssi kielitaitotason mukaan, Suomi 1–4 (4 op)
- vieras kieli, esim. englanti* (5 op)
- teksti- ja vuorovaikutustaidot pääsääntöisesti englanniksi (3 op).
*Jos koulusivistyskielesi on englanti, suoritat vieraana kielenä englannin sijaan esimerkiksi suomen, saksan tai italian alkeisopintoja Taideyliopistossa.
Katso lista kandidaatin tutkinnon kieli- ja viestintäopinnoista Taideyliopiston opinto-oppaasta. Löydät tutkintoosi kuuluvat kieli- ja viestintäopinnot myös oman koulutusohjelmasi opetussuunnitelmasta kohdasta Taideyliopiston yleisopinnot.
Vieraan kielen opinnot
Vieraan kielen opinnot suoritetaan englannin kielessä vähintään kielitaitotasolla CEFR B2 ja muissa kielissä vähintään tasolla CEFR B1. Taideyliopistossa tarjotaan sopivia kursseja vain englannin kielessä, mutta voit halutessasi suorittaa vieraan kielen opinnot myös espanjan, italian, ranskan, saksan tai venäjän kielissä jossain toisessa korkeakoulussa. Mahdollisuuksia kieliopintojen suorittamiseen muissa kotimaisissa korkeakouluissa tarjoavat JOO-opinnot sekä kieliverkostot KiVANET ja KiViTa.
Valmentavat opintojaksot
Jos sinulla ei ole lukiotasoisia tietoja ruotsin ja englannin kielissä, sinun tulee osallistua ensin valmentaville opintojaksoille, joita järjestetään jokaisena lukuvuotena. Valmentavilla kursseilla opiskellaan yleiskielen sanastoa ja kielioppia, joiden osaaminen on edellytys varsinaisille kielikursseille osallistumiselle.
Kielten näyttökokeet ja portfoliot
Taideyliopistossa on mahdollista suorittaa kieliopintoja näyttökokeella englannin, ruotsin, suomen, saksan ja italian kielissä. Kielten näyttökokeet tulee suorittaa tutkinnon alkupuolella, koska jos näyttökokeesi hylätään, sinun täytyy osallistua kurssille. Näyttökokeita ei voi uusia.
Suomen, saksan ja italian kielissä tentitään kirjallinen ja suullinen osuus. Voit ottaa yhteyttä kielten lehtoreihin kysyäksesi lisää kielten tenteistä.
Englannin ja ruotsin kielissä näyttökoe on itsenäisesti laadittava portfolio ja suullinen koe.
Englannin ja ruotsin portfoliot
Jotta voit suorittaa englannin kielen opinnot portfolioina, sinulla tulee olla valmiiksi erittäin vahva, vähintään B2.2-tasoinen (CEFR) kielitaito englannissa. Ruotsin portfoliota varten kielitaidon tulee olla vähintään B1-tasolla. Sinun pitää myös tuntea oman taidealasi keskeinen sanasto kyseisellä kielellä.
Tutustu vaadittaviin CEFR-kielitaitotasoihin Europassin verkkosivuilla.
Varmista myös, että sinulla on jo valmiiksi hallussa se kielitaito ja osaaminen, joka on listattu opintojakson osaamistavoitteissa:
- English for Arts Studies and Practice 1 (CEFR B2)
- English for Arts Studies and Practice 2 (CEFR B2)
- Ruotsi, toinen kotimainen kieli (CEFR B1-B2)
Kielitaidon osoittaminen portfolion muodossa sisältää seuraavat osiot:
- Kirjalliset tehtävät, jotka liittyvät taideopintoihin ja omaan taiteenalaan sekä työelämässä tarvittaviin teksteihin. Kirjallisten tehtävien ohjeet ja palautus ovat Moodlessa.
- Suullinen koe kielten lehtorin kanssa, jossa käsitellään samoja aiheita esityksen ja haastattelun muodossa. Suullinen koe suoritetaan vain, jos kirjallinen osio on ensin läpäisty hyväksyttävästi. Suullinen koe voidaan pitää Zoomissa tai Teamsissa.
Jos portfolio vaikuttaa sinulle oikealta suoritustavalta, niin voit ottaa yhteyttä osoitteeseen kielet@uniarts.fi englannin osalta ja Sara Leppäseen ruotsin toisen kotimaisen kielen suorituksista.
Kieli- ja viestintäopintojen hyväksilukeminen
Pakollisia kieli- ja viestintäopintoja voidaan korvata vararehtorin päätöksen mukaisesti. Opinnot hyväksiluetaan sellaisinaan vähäisten laajuuserojen estämättä.
Yli 10 vuotta vanhoilla opinnoilla ei voi korvata kieli- ja viestintäopintoja ilman hyväksyttyä näyttökoetta. Kielikokeita tai yksityisissä kielikouluissa tai vastaavissa suoritettuja opintoja ei hyväksytä korvaaviksi suorituksiksi.
Toisen kotimaisen kielen (suomi tai ruotsi) korvaavia opintoja:
- toisen kotimaisen kielen opinnot korkeakoulussa (CEFR-tasolla B1-B2)
- yliopistossa suoritetut kotimaisten kielten pää- tai sivuaineopinnot (vähintään 25 op)
- toisella kotimaisella kielellä suoritettu korkeakoulututkinto.
Huomioi että Metropolia Ammattikorkeakoulun verkossa itsenäisesti suoritettava CampusOnline-kurssi ”Ammatillinen ruotsi” ei korvaa toisen kotimaisen kielen (ruotsi) opintoja.
Vieraan kielen korvaavia opintoja (englannin, saksan, ranskan, italian, espanjan ja venäjän kielissä):
- vieraan kielen opinnot korkeakoulussa (englannissa vähintään CEFR-tasolla B2, muissa kielissä vähintään B1)
- yliopistossa suoritetut vieraan kielen pää- tai sivuaineopinnot (vähintään 25 op)
- vieraalla kielellä suoritettu korkeakoulututkinto
- suomalaisen ylioppilastutkinnon arvosanat laudatur ja eximia pitkässä englannin kielessä tai IB-tutkinto (korvaa englannin kielen opinnoista 2 opintopistettä).
Italian ja saksan alkeiskursseja voi korvata riittävillä lukio-opinnoilla tai kyseisessä kielessä suoritetulla ylioppilastutkinnolla.
Vuorovaikutustaidot ja tekstitaidot korvaavia opintoja:
- toisessa kotimaisessa korkeakoulussa suoritetut vuorovaikutustaitojen, puheviestinnän tai suullisen viestinnän opinnot (myös Sibelius-Akatemian opintojaksot S-OP8_24 Vuorovaikutustaidot sekä S-IY11_24 Luomus 1)
- toisessa kotimaisessa korkeakoulussa suoritetut tekstitaitojen, kirjallisen viestinnän tai äidinkielen opinnot tai kirjallinen opinnäytetyö.
Toisen kotimaisen kielen vapautus
Vaatimus toisen kotimaisen kielen opinnoista ei koske opiskelijaa seuraavissa tapauksissa:
- Opiskelijalla ei ole aikaisempia toisen kotimaisen kielen opintoja, esimerkiksi Ahvenanmaalla peruskoulun tai lukion suorittanut opiskelija.
- Opiskelija on vapautettu toisen kotimaisen kielen opinnoista jo alemmissa koulutusasteissa.
- Koulusivistyskieli on muu kuin suomi tai ruotsi tai koulusivistys on saatu ulkomailla.
- Opiskelijalla on muu erityinen syy, joka estää kielten opiskelun (todistus liitetään hakemukseen).
Vapautusta toisen kotimaisen kielen opinnoista tulee hakea erikseen (koskee suomen tai ruotsin kielellä koulusivistyksensä saaneita). Vapautuksen saanut opiskelija suorittaa korvaavasti sopivalla tasolla olevia opintoja toisessa kotimaisessa kielessä tai akatemian määrittämässä muussa kielessä.
Toimita täytetty hakulomake oman akatemian opintopäällikölle.
Muistathan kuitenkin, että toisen kotimaisen kielen taitoa vaaditaan Suomessa julkisyhteisöjen henkilöstöltä, toisin sanoen se on käytännössä usein vakituisen toimen tai viran saamisen yksi edellytys. Opiskelija, joka on vapautettu toisen kotimaisen kielen opinnoista ei voi tutkinnollaan osoittaa sellaista toisen kotimaisen kielen taitoa, jota vaaditaan kaksikielisessä viranomaisessa valtion henkilöstöltä.
Vapaasti valittavat kieliopinnot
Taideyliopistossa voi opiskella esimerkiksi italian, saksan ja suomen kielen alkeet. Tarjolla on myös verkkokursseja ja itsenäisesti suoritettavia opintoja.
”Each One Teach One” -kieliopinnoissa voi tutustua uuteen kieleen tai aktivoida jo olemassa olevaa kielitaitoa toisen Taideyliopiston opiskelijan kanssa. ”Each One Teach One” -opinnoissa opiskelijat opettavat omaa äidinkieltään tai muuta erittäin hyvin osaamaansa kieltä toisilleen. Opinnot suunnitellaan ja toteutetaan itsenäisesti opiskelukaverin kanssa.
Vapaasti valittaviin opintoihin voit liittää myös eri kieliverkostojen kursseja. KiVANET tarjoaa kielten verkko-opintoja Suomen eri korkeakouluista. KiViTan kieli- ja viestintätarjottimelta löytyy pääkaupunkiseudun yliopistojen järjestämiä opintoja. Taideyliopiston opiskelijat voivat hakea vapaasti näille kursseille. Hakuaikoja on useamman kerran vuodessa.
Lisätiedot
Lähetä viesti osoitteeseen kielet@uniarts.fi, jos sinulla on kysyttävää esimerkiksi näyttökokeista, korvaavuuksista tai kursseille ilmoittautumisesta.
Kielten ja viestinnän lehtorit ohjaavat opiskelijoita kurssien suorittamiseen liittyvissä kysymyksissä:
Emmi Huttunen, kieli- ja viestintäopintojen vastuulehtori, englanti ja italia, tekstitaidot (englanniksi)
Sarka Hantula, englanti
Lasse Ehrnrooth, ruotsi ja englanti
Sara Leppänen, ruotsi, saksa ja unkari, tekstitaidot (ruotsiksi)
Laura Lehtinen, tekstitaidot ja suomen kieli
Sanna Teerenhovi, tekstitaidot ja suomen kieli