Tohtoriksi valmistuminen

Ohjeita opintojen loppuvaiheisiin, valmistumiseen sekä tarkastus- ja väitöstilaisuuksiin

Opinnäyte tarkastetaan julkisessa tarkastustilaisuudessa, jota tieteellisen tutkinnon yhteydessä kutsutaan väitöstilaisuudeksi.  

  1. Tarkista tukiopinnot yhdessä OVOsi kanssa.
  2. Hanki väitöskirjan tai opinnäytteen kirjallisen osion vastuuohjaajalta Turnitin-todistus opinnäytteesi käsikirjoituksesta. 
  3. Kun kirjallinen opinnäytteesi alkaa olla valmis, ota yhteys tohtorikoulujen asiantuntijoihin.  
  4. Toimita käsikirjoitus esitarkastusta varten osoitteeseen siba.tutti@uniarts.fi.
  5. Ole yhteydessä Tutti-tiimiin, jonka asiantuntijat laativat esityksen johtokunnalle. 
  6. Johtokunta määrää esitarkastajat. Esitarkastuslausunto on annettava kolmen kuukauden kuluessa. 
  7. Mikäli esitarkastuslausunnot ovat myönteisiä, aloita julkaisuprosessi ottamalla yhteyttä Henri Wegeliukseen. 
  8. Esitarkastuslausunnot saatuasi keskustele OVOn kanssa ja tee mahdolliset korjaukset. Informoi muokkauksista myös tarkastajia/vastaväittäjää, jotta ne huomioidaan tarkastustilaisuudessa.  
  9. Tutti-tiimin asiantuntijoiden esityksestä johtokunta
  • myöntää tarkastus-/väittelyluvan esitarkastuslausuntojen perusteella 
  • määrää tarkastustilaisuuden valvojan (kustos) sekä tarkastajan (taiteilija- ja soveltajakoulutus) tai vastaväittäjän (tieteellinen koulutus).  
  • nimeää jäsenen soveltajakoulutuksen arvosanatoimikuntaan. 
  1. Kun olet saanut tarkastus/väittelyluvan, huolehdi että kirjallinen opinnäyte julkaistaan ja on nähtävillä 10 päivää ennen tarkastustilaisuutta (ns. riiputus). Kirjalliset osiot voidaan julkaista joko elektronisessa tai painetussa muodossa. 
    Lue lisää kirjallisen opinnäytteen julkaisemisesta
  2. Sovi tarkastus-/väitöstilaisuuden ajankohdasta Tutti-tiimin kanssa. Varaa aikaa sekä tarkastamiselle, johtokunnan käsittelylle, työn mahdolliselle korjaamiselle, painamiselle että riiputukselle. Tarkastustilaisuuksia ei järjestetä heinä-elokuussa eikä sunnuntaisin. Lausuntopyynnöistä tarkastustilaisuuteen kuluu vähintään viisi kuukautta. 
  3. Arviointilautakunta (taiteellinen), arvosanatoimikunta (soveltava) tai vastaväittäjä (tieteellinen) tekee ehdotuksen arvosanasta 
  4. Johtokunnan tohtorikoulutuksen ja tutkimuksen jaosto hyväksyy ja arvostelee opinnäytteen Tutti-tiimin asiantuntijan valmistelun pohjalta
  5. Täytä tutkintotodistushakemus ja jätä se noin kuukautta ennen valmistumispäivää. Tarkista todistustenhaku- ja valmistumisaikataulu sekä valmistumis- eli publiikkipäivät.

Tarkastus- tai väitöstilaisuuden malliohjelma

Alla näet esimerkkiohjelman tarkastus- ja väitöstilaisuuden kulusta. Tarkista tarvittaessa ohjelma aina OVOltasi tai tutti-tiimiltä (siba.tutti@uniarts.fi)

Tutkijakoulutus ja soveltajakoulutus (tieteellinen)

Ohjelma 

  • Tilaisuuden avaus 
  • Lectio Praecursoria 
  • Väitöskirjan tarkastus 
  • Vastaväittäjän loppulausunto 
  • Yleisön kysymykset 
  • Tilaisuuden päätös 

Taiteilijakoulutus ja soveltajakoulutus (taiteellinen)

Ohjelma 

  • Tilaisuuden avaus  
  • Lectio praecursoria 
    Musiikkiesitykset lection aikana
  • Lausunto taiteellisesta opinnäytteestä 
  • Lausunto tutkielmasta 
  • Keskustelu  
  • Loppulausunnot  
  • Yleisön kysymykset  
  • Tilaisuuden päätös 

Tarkastus- tai väitöstilaisuudesta viestiminen

Tarkastus- tai väitöstilaisuuden viestintään tarvitaan tilaisuuden tiedot (aika, paikka, kellonaika, avainhenkilöt ja tilaisuuden ohjelma), kirjallisen työn tiivistelmä, lyhyt kuvaus tutkinnon taiteellisesta osiosta (taiteilijakoulutus) ja tohtorantin biografia. Käy materiaali läpi OVOsi kanssa ja toimita ne Sibelius-Akatemian viestintätiimille viimeistään kuukautta ennen tilaisuutta alla olevilla lomakkeilla. 

Huom! Lomakkeet on siirretty Surveypal-järjestelmästä Webropol-järjestelmään joulukuussa 2024.

Viestintätiimi  

  • huolehtii tutkinnon tarkastustilaisuuteen liittyvästä ulkoisesta viestinnästä (verkkosivut, sosiaalinen media, mediaviestintä) sekä viestinnästä yliopiston sisäisissä ja ulkoisissa uutiskirjeissä ja laatii tilaisuuden sähköisen käsiohjelman.
  • valitsee tutkintoon ja sen aiheeseen parhaiten sopivan ulkoisen viestinnän tavan: mediakontaktoinnin, tiedotteen, verkkouutisen, haastattelun tai blogikirjoituksen. Valinta perustuu viestinnän kriteereihin kuten ajankohtaan, tutkinnon teemaan ja vaikuttavuuteen. 
  • laatii tilaisuuteen digitaalisen käsiohjelman ja siihen ohjaavan QR-koodin tapahtumapaikalle

Tohtorikokelas, ovo ja/tai tohtorikoulun suunnittelijat 

  • viimeistelee viestintään tarvittavat tiedot (tilaisuuden aika, paikka, kellonaika, avainhenkilöt, tiivistelmät ja kuvaukset, esim. jatkotutkintokonserttien ohjelmat, CV) ja toimittavat ne viestinnälle  
  • huolehtii viestinnästä Taideyliopiston sisällä (esimerkiksi Artsi ja Opiskelijan Uniarts, sähköpostilistat) 
  • huolehtii tilaisuuden virallisista kutsuista ja sidosryhmäviestinnästä (omat tutkijayhteisöt, muut yliopistot ja sidosryhmät kuten erilaiset alakohtaiset yhdistykset ja järjestöt) 

Painettu käsiohjelma väitös- tai tarkastustilaisuuteen

Jos haluat väitös- tai tarkastustilaisuuteesi sähköisen ohjelman lisäksi myös painetun käsiohjelman, sinun tulee tilata se omalla kustannuksellasi. Toimi näin:

1) Mene Taideyliopiston mediapankkiin ja lataa sieltä Word-muotoinen käsiohjelmapohja. Lataa se omalle tietokoneellesi, täytä ja tallenna.
2) Käy ohjelmaan tulevat tiedot läpi OVOsi kanssa.
3) Täytä erillinen tilauslomake. Valitse lomakkeella ohjelmaan haluamasi kansimalli ja painosmäärä ja liitä mukaan täyttämäsi Word-tiedosto.
4) Tee tilaus viimeistään 10 päivää ennen tilaisuutta.
5) Saat painotalosta yhden vedoksen tarkistettavaksesi ennen tilaisuutta. Tarkista se ja ota välittömästi yhteyttä painotaloon, jos vielä haluat siihen muutoksia. Painotalo on tarvittaessa sinuun yhteydessä. Ohjelman painaa AM Digipaino, johon saat yhteyden sähköpostitse osoitteesta info@amdigipaino.fi.
6) Painotalo toimittaa valmiit käsiohjelmat antamaasi toimitusosoitteeseen vahtimestareille, jotka tuovat ne tapahtumapaikalle ennen tilaisuuden alkua.

Viestintäaikataulu

  • Noin 1,5 kk ennen tilaisuutta: tohtorantti toimittaa viestintään tarvittavat tiedot, viestintä aikatauluttaa toimenpiteet (verkkojulkaisu, some, mediayhteydet)
  • Noin 1 kk ennen tarkastus/väitöstilaisuutta: viestintä julkaisee tapahtuman (uniarts.fi, sosiaalinen media ja luonnostelee sähköisen käsiohjelman
  • Noin 2 viikkoa ennen tarkastus/väitöstilaisuutta: mahdolliset mediayhteydet (juttuvinkki tai mediatiedote)
  • (10 päivää ennen tilaisuutta: väitöstutkija tilaa haluessaan tilaisuuden painetut käsiohjelmat)

Tarkastus- ja väitöstilaisuuksien ohjeet

Ohjeet on hyväksytty Sibelius-Akatemian Akateemisen neuvoston kokouksessa 3.5.2016.

Soveltajakoulutus

Soveltajakoulutuksen tohtorintutkintoon kuuluva julkinen tarkastustilaisuus

  1. Pukeutumisesta sovitaan väittelijän, vastaväittäjän ja valvojan kesken. Ensisijaisesti käytetään akateemista juhlapukua, joka tarkoittaa miehillä frakkia, mustia liivejä ja valkoista rusettia. Frakkiin kuuluvat mustat sukat ja kengät (ei kiiltonahkaa), ei rintataskuliinaa. Naisilla on musta leninki tai jakkupuku, joka ei ole pitkähelmainen eikä avokaulainen. Hattua tai näyttäviä koruja ei käytetä. Tarkastusasuna käy myös tumma puku, papin puku, sotilaspuku tai kansallispuku. Tohtorintutkinnon suorittaneet kantavat tohtorinhattua vasemmassa kädessään.
  2. Tarkastustilaisuuden osanottajat saapuvat tarkastustilaisuuteen siten, että saliin astuu ensin tutkinnon suorittaja, sitten tilaisuuden valvoja ja viimeisenä tarkastaja(t). (Yleisö seisoo, kunnes valvoja ja tarkastaja(t) ovat istuutuneet. Tutkinnon suorittaja jää seisomaan.)
  3. Kun kaikki ovat asettuneet paikoilleen, valvoja avaa tarkastustilaisuuden lausuen seisaaltaan: ”Sibelius-Akatemian johtokunnan määräämänä valvojana julistan tarkastustilaisuuden alkaneeksi.” Valvoja ja tarkastaja(t) istuutuvat, tutkinnon suorittaja jää seisomaan. Valvoja esittelee lyhyesti tilaisuuden aiheen, tutkinnon suorittajan, tarkastajat ja tilaisuuden luonteen.
  4. Tutkinnon suorittaja pitää lectio praecursorian (seisten). Lectio rakentuu tutkinnon luonteen mukaisesti siten, että siinä sovelletaan taiteilija- ja/tai tutkijakoulutuksen lectiota koskevia ohjeita. Lection enimmäispituus on tunti. Esitys aloitetaan sanomalla ”Arvoisa valvoja, arvoisa(t) tarkastaja(t), hyvät kuulijat”.
  5. Lectio praecursorian päätyttyä suorittaja lausuu: ”Pyydän teitä, arvoisa(t) Sibelius-Akatemian johtokunnan määräämä(t) tarkastaja(t), esittämään ne huomautukset ja kommentit, joihin katsotte tutkintoni opinnäytekokonaisuuden antavan aihetta.”
  6. Tarkastaja/tarkastajat esittää/esittävät seisaaltaan lausunnon, jossa hän käsittelee tutkinnon aihepiiriin liittyviä yleisiä kysymyksiä. Jos tarkastajia on useampia, kukin heistä seisoo vain oman lausuntonsa ajan. (Viimeisen) lausunnon jälkeen tarkastaja ja tutkinnonsuorittaja istuutuvat.
  7. Seuraavaksi tapahtuu varsinainen tarkastus. Sen alkupuolella tarkastaja tai tarkastajat kohdistavat huomionsa ensin metodisiin ja yleisiin kysymyksiin, minkä jälkeen seuraa yksityiskohtainen tarkastus. Jos tarkastajia on useampia, he voivat sopia tarkastuksen suorittamisen yksityiskohdista valvojan kanssa. Tarkastaja tai tarkastajat saavat käyttää tarkastukseensa enintään neljä tuntia. Jos tarkastus vie runsaasti aikaa, voidaan pitää tauko, jonka valvoja ilmoittaa.
  8. Päätettyään tarkastuksen tarkastaja tai tarkastajat esittävät seisaaltaan loppulausunnon, jonka tutkinnon suorittaja kuuntelee seisten, esim. ”Kuultujen lausuntojen ja käydyn keskustelun perusteella puollamme (emme puolla) opinnäytteiden/opin- ja taidonnäytteiden hyväksymistä osana X.X:n tohtorintutkintoa.” (Soveltaen opinnäytteen luonteen mukaisesti.) Tutkinnon suorittaja esittää kiitoksensa tarkastajalle tai tarkastajille.
  9. Tutkinnon suorittaja kääntyy yleisön puoleen ja lausuu: ”Tämän jälkeen kehotan niitä arvoisia läsnäolijoita, joilla on jotakin huomauttamista opinnäytekokonaisuudestani, pyytämään puheenvuoron tilaisuuden valvojalta.”
  10. Valvoja johtaa puhetta jakaen puheenvuorot ja valvoo, että tutkinnon suorittaja saa vastata välittömästi kuhunkin huomautukseen ja ettei käytetyissä puheenvuoroissa poiketa aiheesta.
  11. Kun viimeinen yleisökysymys on käsitelty, valvoja päättää seisaalleen nousten tarkastustilaisuuden, joka saa kestää enintään kuusi tuntia. Valvoja laatii tilaisuuden kulusta kertomuksen johtokunnalle.

Tieteelliseen tohtorintutkintoon kuuluva väitöstilaisuus

  1. Pukeutumisesta sovitaan väittelijän, vastaväittäjän ja valvojan kesken. Ensisijaisesti käytetään akateemista juhlapukua, joka tarkoittaa miehillä frakkia, mustia liivejä ja valkoista rusettia, ei rintataskuliinaa. Frakkiin kuuluvat mustat sukat ja kengät (ei kiiltonahkaa). Tarkastusasuna käy myös tumma puku, papin puku, sotilaspuku tai kansallispuku. Naisilla on musta leninki tai jakkupuku, joka ei ole pitkähelmainen eikä avokaulainen. Hattua tai näyttäviä koruja ei käytetä. Tohtorintutkinnon suorittaneet kantavat tohtorinhattua vasemmassa kädessään.
  2. Väitöstilaisuuden osanottajat saapuvat väitöstilaisuuteen siten, että saliin astuu ensin väittelijä, sitten tilaisuuden valvoja ja viimeisenä vastaväittäjä(t). (Yleisö seisoo, kunnes valvoja ja vastaväittäjä ovat istuutuneet. Väittelijä jää seisomaan.)
  3. Kun kaikki ovat asettuneet paikoilleen, valvoja avaa väitöstilaisuuden lausuen: ”Sibelius- Akatemian johtokunnan määräämänä valvojana julistan tarkastustilaisuuden alkaneeksi.” Valvoja ja vastaväittäjä(t) istuutuvat, väittelijä jää seisomaan. Valvoja esittelee
    lyhyesti tilaisuuden aiheen, väittelijän ja vastaväittäjän/-väittäjät.
  4. Väittelijä pitää seisten lectio praecursorian, joka saa kestää enintään 20 minuuttia. Esitys aloitetaan sanomalla ”Arvoisa valvoja, arvoisa(t) vastaväittäjä(t), hyvät kuulijat”.
  5. Lectio praecursorian päätyttyä väittelijä lausuu: ”Pyydän teitä, arvoisa(t) Sibelius-Akatemian johtokunnan määräämä(t) vastaväittäjä(t) tarkastamaan väitöskirjani ja esittämään ne huomautukset ja kommentit, joihin katsotte väitöskirjani antavan aihetta.”
  6. Vastaväittäjä/vastaväittäjät esittää/esittävät seisaaltaan lausunnon, jossa hän/he käsittelee/käsittelevät väitöskirjan aihepiiriin liittyviä yleisiä kysymyksiä. Lausunnon jälkeen vastaväittäjä(t) ja väittelijä istuutuvat.
  7. Seuraavaksi tapahtuu varsinainen tarkastus. Sen alkupuolella vastaväittäjä kohdistaa huomionsa ensin metodisiin ja yleisiin kysymyksiin, minkä jälkeen seuraa yksityiskohtainen tarkastus. Vastaväittäjä saa käyttää tarkastukseensa enintään neljä tuntia. Jos tarkastus vie runsaasti aikaa, voidaan pitää tauko, jonka valvoja ilmoittaa.
  8. Päätettyään tarkastuksen vastaväittäjä/vastaväittäjät esittää/esittävät seisaaltaan loppulausuntonsa, jonka väittelijä kuuntelee seisaaltaan. Vastaväittäjä/vastaväittäjät kertoo/kertovat esittävänsä väitöskirjan hyväksyttäväksi (tai hylättäväksi). Väittelijä esittää kiitoksensa vastaväittäjälle/-väittäjille.
  9. Väittelijä kääntyy yleisön puoleen ja lausuu: ”Tämän jälkeen kehotan niitä läsnäolijoita, joilla on väitöskirjaani koskevia huomautuksia, pyytämään puheenvuoron arvoisalta valvojalta.”
  10. Valvoja johtaa puhetta jakaen puheenvuorot ja valvoo, että väittelijä saa vastata välittömästi kuhunkin huomautukseen ja ettei käytetyissä puheenvuoroissa poiketa aiheesta.
  11. Valvoja päättää seisaalleen nousten väitöstilaisuuden, joka saa kestää enintään kuusi tuntia. Valvoja laatii tilaisuuden kulusta kertomuksen Sibelius-Akatemian johtokunnalle.nn

Taiteilijakoulutus

Taiteilijakoulutuksen tohtorin tutkintoon kuuluva julkinen opin- ja taidonnäytteiden tarkastustilaisuus

  1. Pukeutumisesta sovitaan tutkinnon suorittajan, lautakunnan ja valvojan kesken. Ensisijaisesti käytetään akateemista juhlapukua, joka tarkoittaa miehillä frakkia, mustia liivejä ja valkoista rusettia. Frakkiin kuuluvat mustat sukat ja kengät (ei kiiltonahkaa), ei rintataskuliinaa. Naisilla on musta leninki tai jakkupuku, joka ei ole pitkähelmainen eikä avokaulainen. Hattua tai näyttäviä koruja ei käytetä. Tarkastusasuna käy myös tumma puku, papin puku, sotilaspuku tai kansallispuku. Tohtorintutkinnon suorittaneet kantavat tohtorinhattua vasemmassa kädessään.
  2. Tarkastustilaisuuden osanottajat saapuvat tarkastustilaisuuteen siten, että saliin astuu ensin tutkinnon suorittaja, sitten tilaisuuden valvoja, seuraavaksi opin- ja taidonnäytettä tarkastava lautakunta ja viimeisenä tutkielman tarkastajat. (Yleisö seisoo kunnes valvoja, lautakunta ja tarkastajat ovat istuutuneet. Tutkinnon suorittaja jää seisomaan.)
  3. Kun kaikki ovat asettuneet paikoilleen, valvoja avaa tarkastustilaisuuden lausuen seisaaltaan: ”Sibelius-Akatemian johtokunnan määräämänä valvojana julistan opin- ja taidonnäytteiden tarkastustilaisuuden alkaneeksi.” Valvoja, lautakunta ja tutkielman tarkastajat istuutuvat, tutkinnon suorittaja jää seisomaan. Tämän jälkeen valvoja esittelee lyhyesti tilaisuuden aiheen, tutkinnon suorittajan, tutkinnon tarkastajat ja tilaisuuden kulun.
  4. Tutkinnon suorittaja pitää (seisaaltaan) lectio praecursorian, joka koostuu musiikkiesityksestä ja alustuksesta. Musiikkiesitys sisältää opinnäytteisiin sisältynyttä tai siihen läheisesti liittyvää musiikkia. Alustus esittelee tutkintokokonaisuuteen sisältyneen taiteellisen työn ja tutkielman. Alustus aloitetaan sanomalla ”arvoisa valvoja, arvoisa lautakunta, hyvät kuulijat”. Musiikkiesitys ja alustus (seisten) saavat kestää yhteensä enintään 60 minuuttia.
  5. Alustuksen päätyttyä tutkinnon suorittaja lausuu: ”Pyydän teitä, arvoisa lautakunta, Sibelius-Akatemian johtokunnan määrääminä tarkastajina arvioimaan opin- ja taidonnäytteeni ja esittämään ne huomautukset ja kommentit, joihin katsotte niiden antavan aihetta.”
  6. Lautakunnan puheenjohtaja esittää suorittajan taiteellisesta opin- ja taidonnäytteestä lausunnon, jonka jälkeen valvoja pyytää tutkielman tarkastajaa esittämään lausuntonsa tutkinnon suorittajan tutkielmasta. Jos tutkielman tarkastajia on kaksi, he voivat kirjoittaa yhteislausunnon tai sopia etukäteen, kumpi esittää lausunnon. (Lausunnot esitetään seisten; suorittaja seisoo lausuntopuheenvuorojen ajan). Tämän jälkeen suorittaja saa vastata esitettyihin kommentteihin.
  7. Tutkinnon suorittajan puheenvuoron jälkeen tarkastajat voivat esittää hänelle kysymyksiä ja keskustella hänen kanssaan edelleen tutkinnon aiheesta ja opinnäytteistä. Keskustelun puheenjohtajana toimii valvoja. Keskustelu voi kestää enintään kaksi tuntia.
  8. Tutkielman tarkastaja (tai kahden tarkastajan kyseessä ollessa toinen heistä) esittää loppulausunnon tutkielmasta: ”Tutkielman ja siitä käydyn keskustelun perusteella puollan/en puolla (puollamme/emme puolla) tutkielman hyväksymistä osaksi NN:n opin- ja taidonnäytettä.”
  9. Lautakunnan puheenjohtaja esittää seisaaltaan loppulausunnon: ”Kuultujen lausuntojen ja käydyn keskustelun perusteella lautakunta puoltaa (/ei puolla) opin- ja taidonnäytteen hyväksymistä osana X.X:n tohtorintutkintoa.”
  10. Tutkinnon suorittaja esittää seisaaltaan kiitoksensa lautakunnalle ja tutkielman tarkastajille sekä tämän jälkeen kääntyy yleisön puoleen ja lausuu: ”Tämän jälkeen kehotan niitä arvoisia läsnäolijoita, joilla on opin- ja taidonnäytettäni koskevia huomautuksia tai kommentteja, pyytämään puheenvuoron tilaisuuden valvojalta.” Valvoja johtaa puhetta jakaen puheenvuorot ja valvoo, että suorittaja saa vastata välittömästi kuhunkin huomautukseen ja ettei käytetyissä puheenvuoroissa poiketa aiheesta.
  11. Valvoja päättää seisaalleen nousten tarkastustilaisuuden, joka saa kestää enintään neljä tuntia. Valvoja laatii tilaisuuden kulusta kertomuksen johtokunnalle.

Taiteilijakoulutus (kansanmusiikki)

Taiteilijakoulutuksen tarkastustilaisuuden kulku kansanmusiikkia edustavan tohtorintutkinnon
yhteydessä

  1. Pukeutumisesta sovitaan tutkinnon suorittajan, lautakunnan ja valvojan kesken. Ensisijaisesti käytetään akateemista juhlapukua, joka tarkoittaa miehillä frakkia, mustia liivejä ja valkoista rusettia. Frakkiin kuuluvat mustat sukat ja kengät (ei kiiltonahkaa), ei rintataskuliinaa. Naisilla on musta leninki tai jakkupuku, joka ei ole pitkähelmainen eikä avokaulainen. Hattua tai näyttäviä koruja ei käytetä. Tarkastusasuna käy myös kansallispuku, tumma puku, papin puku tai sotilaspuku. Tohtorintutkinnon suorittaneet kantavat tohtorinhattua vasemmassa kädessään.
  2. Tilaisuus alkaa torvien, muiden soittimien tai ihmisäänien arkaaisella fanfaarilla. Yleisö nousee seisaalleen fanfaarin alkaessa ja istuutuu sen päätyttyä.
  3. Fanfaarin aikana kulkue saapuu tarkastustilaisuuteen. Kulkueessa ensimmäisenä astelee tohtorin tutkinnon suorittaja, sitten valvoja ja viimeisenä tarkastajat lautakunnan puheenjohtajan johdolla. Fanfaarin päätyttyä kulkue istuutuu.
  4. Tutkinnon suorittaja tuo mukanaan kaikkien nähtäville konserttitallenteet, muut mahdolliset äänitteet tai nuotit ja muuta taiteelliseen osuuteen liittyvää aineistoa sekä tutkielmansa.
  5. Kaikkien asetuttua paikoilleen valvoja avaa tarkastustilaisuuden lausuen seisaaltaan: “Sibelius-Akatemian johtokunnan määräämänä valvojana julistan tohtorintutkinnon opin- ja taidonnäytteen tarkastustilaisuuden alkaneeksi.” Valvoja, lautakunta ja tutkielman tarkastajat istuutuvat, tutkinnon suorittaja jää seisomaan. Tämän jälkeen valvoja esittelee lyhyesti tilaisuuden aiheen, tutkinnon suorittajan ja tutkinnon tarkastajat.
  6. Tilaisuuden aluksi on tutkinnon suorittajan musiikkiesitys ja esitelmä (lectio praecursoria) tutkintokokonaisuuden taiteellisesta työstä ja tutkielmasta. Esitys ja esitelmä saavat kestää yhteensä enintään 60 minuuttia.
  7. Näiden päätyttyä suorittaja lausuu: “Pyydän teitä, arvoisa lautakunta, Sibelius-Akatemian johtokunnan määrääminä tarkastajina esittämään ne muistutukset ja huomautukset, joihin katsotte tutkintooni kuuluvan opin- ja taidonnäytteen antavan aihetta.”
  8. Lautakunnan puheenjohtaja esittää suorittajan taiteellisesta opin- ja taidonnäytteestä lausunnon, jonka jälkeen valvoja pyytää tutkielman tarkastajaa esittämään lausuntonsa tutkinnon suorittajan tutkielmasta. Jos tutkielman tarkastajia on kaksi, he voivat kirjoittaa yhteislausunnon tai sopia etukäteen, kumpi esittää lausunnon. (Lausunnot esitetään seisten. Tutkinnon suorittaja seisoo.) Tämän jälkeen suorittaja saa vastata esitettyihin kommentteihin.
  9. Tutkinnon suorittajan puheenvuoron jälkeen tarkastajat voivat esittää hänelle kysymyksiä ja keskustella hänen kanssaan edelleen tutkinnon aiheesta ja opinnäytteistä. Keskustelun puheenjohtajana toimii valvoja. Keskustelu voi kestää enintään kaksi tuntia.
  10. Tutkielman tarkastaja (tai kahden tarkastajan kyseessä ollessa toinen heistä) esittää loppulausunnon tutkielmasta: ”Tutkielman ja siitä käydyn keskustelun perusteella puollan/en puolla (puollamme/emme puolla) tutkielman hyväksymistä osaksi NN:n opin- ja taidonnäytettä.”
  11. Lautakunnan puheenjohtaja esittää seisaaltaan loppulausunnon: ”Kuultujen lausuntojen ja käydyn keskustelun perusteella lautakunta puoltaa (/ei puolla) opin- ja taidonnäytteen hyväksymistä osana X.X:n tohtorintutkintoa.”
  12. Suorittaja esittää seisaaltaan kiitoksensa lautakunnalle sekä kääntyy sen jälkeen yleisön puoleen ja lausuu: “Tämän jälkeen kehotan niitä arvoisia läsnäolijoita, joilla on opin- ja taidonnäytettäni koskevia huomautuksia tai kommentteja, pyytämään puheenvuoron tilaisuuden valvojalta.”
  13. Valvoja jakaa puheenvuorot ja valvoo, että suorittaja saa vastata välittömästi kuhunkin huomautukseen ja ettei käytetyissä puheenvuoroissa poiketa aiheesta.
  14. Valvoja päättää seisaalleen nousten tarkastustilaisuuden. (”Tilaisuus on päättynyt.”)
  15. Tilaisuus saa kestää enintään neljä tuntia.
  16. Valvojan lausuttua päätössanat alkaa torvien, muiden soittimien tai ihmisäänien arkaainen fanfaari. Yleisö nousee seisaalleen fanfaarin alkaessa. Tämän jälkeen suorittaja (ottaen mukaansa kaikkien nähtävillä olleen taiteellisen osuuden aineiston ja tutkielmansa), valvoja ja lautakunta (tässä järjestyksessä) astelevat hitaasti ja arvokkaasti salista pois. Fanfaari päättyy tämän jälkeen ja tarkastustilaisuuden virallinen osuus on päättynyt.Valvoja laatii tilaisuuden kulusta kertomuksen Sibelius-Akatemian johtokunnalle.

Näin järjestät karonkan

Väitös- tai tarkastustilaisuuden jälkeen on tapana järjestää karonkka, jossa kiitetään työhön osallistuneita. Karonkka ei ole pakollinen, ja sen voi järjestää vapaamuotoisestikin. Perinteisesti se on akateemisen protokollan mukainen illallinen. 

Kunniavieraiksi kutsutaan vastaväittäjä, kustos, ohjaajat, esitarkastajat ja läheiset. Illallinen alkaa yleensä klo 18. Tohtori maksaa karonkan, mutta on myös mahdollista tarjota illallinen vain keskeisimmille kunniavieraille. Tällöin muut vieraat maksavat omat osuutensa. Illallinen koostuu alkumaljasta, alku- ja pääruuasta, jälkiruuasta sekä kahvista. 

Kutsussa vieraille kerrotaan toivottu pukukoodi, esimerkiksi juhlapuku (frakki tai pitkä iltapuku) tai tumma puku. Tutkinnon suorittaja istuu pöydässä mahdollisimman keskellä. Hänen oikealla puolelleen istuu vastaväittäjä tai taiteellisen lautakunnan puheenjohtaja, tilaisuuden valvoja joko vasemmalla puolella tai vastapäätä. Puoliso istuu yleensä tohtorintutkinnon suorittajaa vastapäätä. Tästä istumajärjestys etenee akateemisten saavutusten järjestyksessä. Sukulaiset ja ystävät ovat kauimmaisena illan isännästä tai emännästä. 

Puheet ovat tärkeä osa karonkkaa. Tohtorintutkinnon suorittaja aloittaa kiittämällä kunniavieraita akateemisessa tärkeysjärjestyksessä alkumaljan yhteydessä. Muut puheet pidetään yleensä pääruoan jälkeen tai jälkiruoan ja kahvin välissä. Seuraava puhuja on vastaväittäjä tai taiteellisen lautakunnan puheenjohtaja, minkä jälkeen vastapuheita pidetään samassa järjestyksessä kuin ensimmäisessä puheessa on kiitelty osallistujia. Läheisten puheet tulevat lopuksi, vanhan tavan mukaan viimeisenä vuorossa on puoliso. Kukin puhuja voi puheensa päätteeksi ehdottaa maljaa, joten lasit on hyvä pyytää täyttämään pääruuan jälkeen. Ohjelmassa voi olla myös musiikkia tai muuta taiteellista ohjelmaa.  

Illallisen jälkeen voidaan jatkaa juhlia rennommissa merkeissä: jatkoille voi kutsua myös lisää vieraita. Kunniavieraat voivat halutessaan poistua heti illallisen päätyttyä.