Sibelius-Akatemian vaihto-ohjeet

Näin haet kansainväliseen vaihtoon Sibelius-Akatemian opiskelijana.

Sibelius-Akatemian sisäinen hakuaika lukuvuodelle 2024-2025 on päättynyt.

Voinko hakea vaihtoon?

Pääsääntöisesti voit käynnistää hakuprosessin aikaisintaan kandidaattivaiheen toisena opiskeluvuonna, jolloin vaihto voi toteutua aikaisintaan kolmantena opiskeluvuonna. Opintojen eteneminen suunnitellussa aikataulussa on edellytys vaihtoon lähtemiselle. Vaihtoon pääsemisen esteenä voi olla esimerkiksi pitkittynyt opiskeluaika tai 1. ja 2. vuoden opintosuunnitelman pakollisten opintosuoritusten puuttuminen.  

Opiskelijavaihto on osa Sibelius-Akatemiassa tehtävää tutkintoa, joten vaihtokoulussa suoritettavat opinnot sisällytetään henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan (HOPS).  Vaihtovuosi ei ole ylimääräinen opintovuosi, eikä keino pitkittää opintoaikaa. Vaihtoon käytetyt lukukaudet kuluttavat oikeutta pääaineen henkilökohtaiseen instrumenttiopetukseen. Opiskelijan tuleekin keskustella ainejohtajan ja/tai hops-vastaavan kanssa sekä vaihdon ajankohdasta että vaihdon aikana suoritettavien opintojen sisällöstä. Vaihtohakemusta ei voi lähettää kohdekouluun ilman ainejohtajan puoltoa.  

Mikäli jonkin hakukohteen kohdalla joudutaan tekemään hakemusten priorisointia, siitä päättää kansainvälisten asioiden päällikkö koulujen välisten linjausten ja opiskelijan hakemuksessa ilmoittaman oman prioriteettijärjestyksen perusteella. Kansainvälisten asioiden päällikkö kuulee tarvittaessa ainejohtajaa tai dekaania priorisointipäätöksen tueksi.

Milloin vaihtoon haetaan?

Sibelius-Akatemian sisäinen hakudeadline lukuvuodelle 2024–2025 on tammikuussa 2024 riippumatta siitä, haetaanko vaihtoon syksyksi 2024, kevääksi 2025, vai koko lukuvuodeksi. 

Täytä EASY Mobility Online -systeemissä alustava hakemus viimeistään 15. tammikuuta, jonka jälkeen Hops-vastaava kommentoi hakemusta opintojen edistymisen näkökulmasta. Tämän jälkeen ainejohtajan tulee puoltaa vaihtosuunnitelmaa. Alustava hakemus tulee olla käsiteltynä tammikuun loppuun mennessä.  

Aikainen deadline: University of Texas, Montreal McGill University ja Musik Akademie Basel

Näillä kouluilla on aikainen deadline. Ota yhteyttä kansainvälisten asioiden toimistoon, mikäli aiot hakea näihin kouluihin:  

  • University of Texas (Austin): Hakudeadline jo joulukuun alussa!
  • Montreal McGill University: Hakudeadline syyskaudelle on maisteriopiskelijoiden osalta auki, päivitetään pian! 
  • Musik Akademie Basel: Hakudeadline on jo 31.1.2024

Näin haet vaihtoon

Katso, että HOPSisi on Peppi-järjestelmässä ajan tasalla ja tutustu vaihtokohteisiin

Täytä alustava hakemus 15.1. mennessä

Täytä online-hakemus, jolla haetaan ainejohtajan puolto vaihtosuunnitelmalle. Oopperakoulutuksen opiskelijoiden ja jatko-opiskelijoiden hakemuksia puoltaa opinnoista vastaava professori/ohjaaja. Tähän alustavaan, Sibelius-Akatemian sisäiseen hakemukseen tulee kirjata perustelut vaihtosuunnitelmalle sekä alustava suunnitelma siitä, mitä opintoja/kursseja vaihtoperiodin aikana on tarkoitus suorittaa. Etene näin:

  • Avaa sivu: https://mobility.aec-music.eu/
  • Valitse: Become an Applicant
    Country: Finland
    Institution: Sibelius Academy, University of the Arts Helsinki
  • Käytä Taideyliopiston käyttäjätunnusta ja salasanaa. Käyttäjätunnus muodossa: abc12345
  • Täytä Application for a student exchange. Tämä on alustava hakemus Sibelius-Akatemian sisäistä prosessia varten. Varsinaisia hakemuksia kohdekouluihin ei voi lähettää ennen kuin ainejohtaja on hyväksynyt alustavan hakemuksen.
    • Jätä lomakkeen kohtaan Exchange program vaihtoehto: Erasmus SMS.
    • Voit valita 1 – 4 kohdekoulua, joiden järjestystä voidaan myöhemmin muuttaa. Kohdekoulut eivät saa tietää valitsemaasi järjestystä.
  • Vastaa kysymyksiin vaihdon sisällöstä yms. ja lähetä hakemus.
  • Saat sähköpostiisi viestin, jossa on linkki henkilökohtaiseen EASY Mobility Online -workflow’hun. Seuraa ohjeita ja lataa systeemiin, Proof of previous studies (= opintorekisteriote englanniksi) sekä valokuva itsestäsi (tiedoston koko rajoitettu). Kielitodistusta ei tarvita tässä vaiheessa. Kohdekoulusi voi kuitenkin pyytää todistuksen myöhemmin.
  • Saat viestin alustavan hakemuksen tuloksesta helmikuun alkupuolella.

Selvitä kohdekoulun tarjoamat opintomahdollisuudet

Vaihtoa suunnittelevan opiskelijan tulee itse selvittää kohdekoulun tarjoamat opintomahdollisuudet kyseisen koulun nettisivuilta. Mikäli kurssitarjonnasta on hankalaa saada selvää ja/tai kurssilistoja ei löydy, alustavaan hakemukseen tulee kuitenkin listata niitä asioita ja oppimisalueita, joita vaihtojakson opinto-ohjelmaasi haluaisit sisällyttää.  Ota hyvissä ajoin ennen tammikuun puoliväliä yhteyttä hops-vastaavaasi, ja käy hänen kanssaan läpi opintojen tilanne sekä suunnitelma vaihto-opinnoista.

Täytä koulukohtainen hakemus

Varsinaisia kohdekouluihin lähetettäviä hakulomakkeita ei tarvitse täyttää vielä tammikuussa (paitsi yllä mainittujen koulujen osalta). Ainejohtajan puoltamille hakijoille lähetetään helmikuussa sähköpostitse ohjeet varsinaisten, koulukohtaisten hakemusten ja Learning Agreementin laatimisesta. Koulukohtaiset hakemukset jätetään useimmiten sähköiseen hakujärjestelmään. Joihinkin kouluihin hakemus lähetetään pdf-liitteenä sähköpostitse. 

 Lopullinen hakemus koostuu yleensä seuraavista asioista:

  • Vaihto-ohjelman/koulun hakulomake (online-systeemissä tai paperilla) 
  • Study Plan –ehdotus (sisältää listan kurssitoiveista), josta Learning Agreement muotoutuu 
  • Curriculum Vitae eli napakka CV englanniksi tai kohdemaan kielellä 
  • Letter of Motivation, jossa voit omin sanoin perustella englanniksi tai kohdemaan kielellä, miksi haet vaihto-opiskelijaksi ko. kouluun 
  • Hakuvideo tai sävellysnäyte. Videon sisällöstä voit useimmiten päättää itse, siitä ei ole olemassa yleisiä ohjeita. Tarkista asia kuitenkin kohdekoulun nettisivulta. Hakusanalla Erasmus incoming tai student exchange voi useimmiten löytää ohjeita vaihtoon hakevalle.  Jos ohjeita ei ole kirjattu, näyte voi sisältää 2-3 erityylistä kappaletta, kesto yhteensä noin 10 – 20 min. Suositeltavin muoto on linkki videoon, joka aukeaa ilman kirjautumista. 
  • Transcript of Records eli opintorekisteriote (englanniksi), jonka voit itse hakea Peppi-järjestelmästä. 
  • Mahdollinen opettajan suosituskirje (välttämätön vain joihinkin kohteisiin) 
  • Lisäksi esim. USA:n yliopistoihin tarvitaan todistus varallisuudesta (= tiliote tai Bank Letter tietylle summalle) sekä mahdollisesti todistus kielitaidosta (TOEFL-testitulos tai vastaava).