Opas kestävään taiteelliseen työskentelyyn Teatterikorkeakoulussa
Mitä kaikkea voin ottaa huomioon suunnitellessani ekologisesti kestäviä tuotantoja Teatterikorkeakoulussa.
Kohti ekologisesti kestävämpiä tuotantoja Teatterikorkeakoulussa
Harjoittele ja kokeile
Ekologisesti kestävää toimintaa on mahdollista harjoitella tuetusti Teatterikorkeakoulussa. Pohdi, mitä haluat kokeilla ja oppia ekologiseen kestävyyteen liittyen tämän tuotannon aikana.
Hyödynnä TTP:n eri osastojen tuki, osaaminen ja tiedot
Taiteellisen toiminnan palvelut (TTP) auttavat ekologisen kestävyyden huomioimisessa kaikissa tuotannon vaiheissa suunnittelusta purkuun.
Aseta tavoitteet kestävyydelle ja seuraa niiden toteutumista
Voisiko yhden tai useamman työryhmän yhteisen tavoitteen asettaminen heti suunnitteluvaiheessa auttaa keskittämään huomiota ja resursseja tuotannon ja oppimisen kannalta olennaisiin asioihin? Tavoitteet kannattaa kertoa myös TTP:lle, niin he voivat mahdollisuuksien mukaan tukea niiden toteuttamisessa.
Varaa aikaa
Ekologisten vaihtoehtojen selvittelyyn, kokeilemiseen ja valmistamiseen kannattaa varata tarpeeksi aikaa. Rauhassa ja ajan kanssa tekemällä myös kalusto ja tavarat pysyvät helpommin hyvässä kunnossa.
Hyödynnä TeaKin monipuolisia valikoimia
Suunnittelun ja ideoinnin lähtökohtana on ekologisinta käyttää Teatterikorkeakoululla jo olemassa olevia tavaroita, materiaaleja, vaatteita ja tekniikkaa. Tutustu olemassa oleviin valikoimiin ja varastoihin jo suunnitteluvaiheessa.
Tee kokeilut mahdollisimman pitkään talossa olevilla asioilla
Kokeile ideoita harjoituksissa ensin jo olemassa olevilla vaatteilla, esineillä ja lavasteilla. Suunnittele TTP:n kanssa hankintoja ja valmistettavia asioita vasta, kun ideat ovat selkiytyneet.
Hanki ja lainaa harkiten
Tee hankinnat ja lainaaminen vain todelliseen tarpeeseen. Saat vinkkejä ekologisesti kestävien hankintojen tekemiseen Taideyliopiston kestävien hankintojen pikaohjeesta, joka löytyy sivuilta 4 – 5 tästä materiaalista.
Suunnittele loppu jo aluksi
Materiaalien, esineiden, lavasteiden ja vaatteiden jatkoelämää kannattaa miettiä TTP:n kanssa jo tuotannon suunnitteluvaiheessa. Miten voisitte varmistaa yhdessä, että mahdollisimman suuren osan asioista voisi purkaa, varastoida, huoltaa ja/tai myöhemmin uudelleen käyttää sellaisenaan tai muokattuna?
Pidä huolta ja käytä oikein
Lainatut ja hankitut asiat säilyvät käyttökelpoisina tuleville käyttäjille, kun niitä käytetään oikein ja kohdellaan hyvin. Jos suunnittelet käyttäväsi esim. jotain esinettä sen käyttötarkoituksesta poikkeavalla tavalla, keskustele asiasta ensin kyseisen TTP:n osaston kanssa. Lähes kaikille ideoille löytyy yhdessä keskustelemalla ja suunnittelemalla hyvä ja kestävä toteutustapa.
Käytä sotkevia ja kuluttavia aineita harkiten
Esimerkiksi erilaiset nesteet, savi, multa, hiekka, glitteri ja ruoat voivat olla haitallisia laitteille, materiaaleille, työryhmän terveydelle ja tiloille. Mikäli elektronisia laitteita menee korjauskelvottomaan kuntoon näiden aineiden takia, on hyvä muistaa, että uusien laitteiden valmistaminen kuormittaa ympäristöä huomattavasti. Mitä pidempään laitteet pysyvät ehjinä ja käytössä, sitä ekologisempaa. Sotkevien aineiden käyttö lisää myös siivouksen ja huollon tarvetta. Keskustele sotkevien aineiden käytöstä jo ennen kokeiluja jokaisen TTP:n osaston kanssa. Myös tulen ja vaarallisten aineiden käyttö vaatii yhteistä keskustelua ja suunnittelua.
Ota opit talteen
Kertaa tuotannon loppuvaiheessa aiemmin asetetut ekologisen kestävyyden tavoitteet, arvioi niiden toteutuminen ja pohdi yhdessä, mitä tuotannon myötä on opittu. Oppien, kokemusten ja ideoiden jakaminen muille opiskelijoille, opettajille ja TTP:lle hyödyttää kaikkia ja edistää koko Teatterikorkeakoulun ekologista kestävyyttä.
Näyttämö ja lavastus
Kerro suunnitelmistasi ajoissa
Käy tuotannon suunnitelmat ja mahdolliset ekologiseen kestävyyteen liittyvät tavoitteet läpi heti suunnittelun alkuvaiheessa ohjaavan opettajan ja näyttämömestarin kanssa. Näin voitte suunnitella toteutusta yhdessä ja saat tukea taiteellisten ideoiden toteuttamiseen ekologisesti kestävimmällä tavalla.
Hyödynnä olemassa olevaa
Käytä suunnittelun ja toteutuksen lähtökohtana mahdollisimman paljon näyttämön varastosta ja muualta kierrätettyinä saatavia ja hankittavia asioita. Voit myös selvittää, olisiko käynnissä olevista tuotannoista jäämässä käyttökelpoista tavaraa, lavasteita tai materiaaleja, joita voisit hyödyntää.
Valitse kestäviä materiaaleja
Jos hankit neitseellisiä materiaaleja, voit hakea suuntaa kestävien materiaalien valintaan Green Theater Choices Toolkitistä ja futurematerialsbank.com -sivustolta. Hankintoja tehdessä kannattaa hyödyntää myös Taideyliopiston kestävien hankintojen pikaohjetta, joka löytyy sivuilta 4 – 5 tästä materiaalista.
Käytä kiinnityksiin ruuveja, heloja, verhoiluniittejä tai tarranauhaa
Näin purku on nopeampaa ja materiaalien uudelleenkäyttö helpompaa. Käytä liimoja vain, jos lavasteen kestävyys, turvallisuus tai muu syy sitä edellyttää.
Etsi korvaavia materiaaleja
Pohdi yhdessä näyttämömestarin kanssa, voisiko ympäristöä kuormittavat materiaalit korvata jollain kestävämmällä vaihtoehdolla, joka näyttää samalta. Esimerkiksi metallia, glitteriä tai messumattoja voi korvata erilaisin keinoin.
Muista kankaiden ja mattojen mahdollisuudet
Jos haluat muuttaa tilan tunnelmaa, vältä maalaamista ja hyödynnä muita keinoja. Esimerkiksi black boxin saa muunnettua vaaleammaksi käyttämällä varastoista löytyviä tanssimattoja tai isoja kankaita.
Huolehdi maalien jätteistä
Maalaamossa ja VÄL-ateljessa työskennellessäsi kaada maalausvälineiden ensimmäiset pesuvedet vaarallisen jätteen tynnyriin/astiaan.
Palauta lainatut työkalut, materiaalit ja tarvikkeet oikeille paikoilleen
Palauta lainaamasi materiaalit aina sinne, mihin ne kuuluvat.
Harkitse tarkkaan sotkevien aineiden käyttöä
Huomioi, että allergisoivien, sottaavien, pölyävien ja orgaanisten aineiden käyttö vaatii aina kaikkien TTP:n osastojen hyväksynnän. Toteutukselle löytyy aina jokin hyvä ratkaisu, kun suunnitelma tehdään yhdessä ja hyvissä ajoin.
Suunnittele lavasteiden jatkokäyttöä, purkua ja kierrätystä
Suunnittele lavasteiden jatkokäyttöä ja purkua ennen hankintaa yhdessä näyttämömestarin kanssa. Pysyvä varastointi ei useimmiten ole mahdollista, koska varastotilaa on niukasti.
Tarpeisto
Lainaa tavaroita harkiten ja vain tarpeen mukaan
Loputtomat kokeilut suurella tavaramäärällä ovat epäekologisia, koska ne kuluttavat tavaroita ja tuottavat paljon huollon tarvetta. Jos kokeilu ja testaaminen ei ole oppimisen tai taiteellisen työskentelyn kannalta keskeistä, säästä luontoa vähentämällä lainausmääriä ja sitä kautta tavaroiden kulumista.
Hyödynnä tarpeiston henkilökunnan osaamista
Keskustele tarpeistomestareiden kanssa, mikä voisi olla ekologisesti kestävä ja tarkoituksenmukainen tapa toteuttaa esitys tarpeiston varastosta löytyvillä tai tarkoitukseen valmistetuilla tai ostetuilla asioilla.
Kohtele lainaamiasi tavaroita hyvin ja tarkoituksenmukaisesti
Ota esimerkiksi silmälaseille säilytyskotelo, jotta ne eivät naarmuunnu.
Ilmoita hyvissä ajoin, jos jotain hajoaa (vähänkin)
Mitä aiemmin ja matalammalla kynnyksellä ilmoitat hajonneesta tavarasta, sitä helpompaa tarpeiston henkilökunnan on korjata tai korvata se.
Lainaa tarpeistosta käyttötarkoitukseen sopivia tavaroita
Yhdessä tarpeiston henkilökunnan kanssa löydätte varmasti sopivan esineen käyttötarkoitukseen. Älä käytä esimerkiksi siroa ja koristeellista kävelykeppiä pesäpallomailana. Mieti, miten voit minimoida tarpeiston hajoamisen riskit, jottei esityksesi kannalta keskeistä tarpeistoa hajoa kesken esityksen.
Vältä kertakäyttöastioita
Vältä kertakäyttöastioita ja muita kertakäyttötuotteita aina, kun mahdollista. Jos esityksessä tarvitaan kertakäyttöastioita, hanki kartonkisia astioita ja varmista, että ne kierrätetään kartonginkeräykseen.
Hanki kukkia ja kasveja harkiten
Hanki hävikkikukkia tai reilun kaupan kukkia, jos tarvitset leikkokukkia. Viherkasveja saa lainaan tarpeistosta. Jos hankit esitykseen viherkasveja, tuo ne käytön jälkeen tarpeistoon hoitoon.
Mieti, käytätkö oikeaa ruokaa, etenkin jos ruoka ei tule syötäväksi
Osta vain sen verran, kun esityksessä tarvitaan ja vältä ruokahävikkiä.
Puvustus
Hyödynnä puvuston henkilökunnan osaamista
Keskustele puvustomestareiden kanssa erilaisista asuvaihtoehdoista ja siitä, mikä voisi olla ekologisesti kestävä tapa toteuttaa puvustus.
Lainaa pukuja tarpeen mukaan
Loputtomat kokeilut suurella vaatemäärällä ovat epäekologisia, koska ne tuottavat paljon pukuhuoltoa. Välillä on toki tarpeen kokeilla ja testata asioita, mutta jos se ei ole oppimisen kannalta keskeistä, säästä luontoa vähentämällä lainausmääriä ja sitä kautta pyykinpesua.
Kohtele esiintymisasuja hyvin
Säilytä asuja, peruukkeja ja kenkiä niille tarkoitetussa paikassa (esim. vaaterekki) ja niille sopivissa henkareissa. Teatterikorkeakoululla ei ole töissä pukijoita, joten on tärkeää, että opit itse pitämään huolen esiintymisasuista ja säilyttämään niitä hyvin. Näin esiintymisvaatteet kestävät läpi esiintymiskauden ja ne säilyvät hyvinä seuraaville käyttäjille.
Käytä hikivaatteita
Esiintymisasujen alle kannattaa pukea esim. t-paita tai sellainen aluskerta, joka kerää enimmän hien ja rasvan iholta ja on helposti pestävissä. Näin vähennät varsinaisten pukujen huoltotarvetta ja suojelet niitä liialta kulumiselta.
Ethän käytä voimakkaita hajusteita
Voimakkaan tuoksuiset deodorantit ja parfyymit tarttuvat kankaan kuituihin tiukasti ja lisäävät pesun ja voimakkaampien pesuaineiden tarvetta.
Huolehdi kengistä
Käytä sukkia ja irtopohjallisia aina kun on mahdollista, sillä ne suojaavat kenkiä. Ne on hyvä ottaa pois jalkineista harjoitusten/esitysten välissä, jotta kengät kuivuvat ja tuulettuvat käytön jälkeen. Käytä myös kenkälusikkaa, jotta kengän kanta pysyy ehjänä. Kenkälusikan käyttö säästää jalkineita varsinkin nopeissa vaihdoissa, jos et ehdi avaamaan ja sulkemaan kengännauhoja.
Harkitse tarkkaan sotkevien aineiden käyttöä
Tällaisia ovat erilaiset nesteet, savi, multa, hiekka, glitteri, ruuat jne. Aineet lisäävät vaatteiden huoltotarvetta ja niiden kulumista. Aineet voivat olla myös haitallisia esim. pesukoneille ja viemäreille. Tulen käytöstä ja vaatteiden palosuojauksesta on myös keskusteltava aina etukäteen.
Säilytä erillään paljon käytetyt ja vähän käytetyt vaatteet
Tällöin on helpompi välttää turhaa pyykinpesua. Puvustosta saa rekkeihin laitettavia jakomerkkejä järjestelyä helpottamaan.
Huolehdi tarvittavasta pukuhuollosta harjoitusaikana
Paljon käytettäviä vaatteita on pestävä tarpeeksi usein, jotta hiki, ihon rasva ja lika ei pinty vaatteeseen. Näin myös pidennetään vaatteen käyttöikää. Puvusto huolehtii pukuhuollosta, sinun tehtäväsi on ilmoittaa huoltotarpeesta. (Esityskauden aikana produktioiden pukuhuolto on aikataulutettu etukäteen.)
Tuo hajonneet korjattavaksi
Jos esiintymisasusi tai kenkäsi hajoavat, tuo ne korjattavaksi mahdollisimman pian. Näin vältytään suuremmilta vahingoilta ja korjaus on helpompaa. Vaatteiden ja jalkineiden mahdollisimman pitkään käytössä pysyminen on kaikkien etu.
Huomioi ekologisuus pukusuunnittelussa
Pukusuunnittelijan on järkevää hyödyntää ja muokata Teatterikorkeakoululla olemassa olevia pukuja ja kankaita. Materiaaleja kannattaa etsiä myös kirpputoreilta. Jos hankit uusia materiaaleja tai vaatteita, kiinnitä huomiota laatuun, kestävyyteen, tarkoituksenmukaisuuteen sekä sertifikaatteihin. Huomioi myös pukuhuoltomahdollisuudet puvustusta kootessa.
Valo, ääni ja AV
Vähennä energian kulutusta
1. Laita virrat päälle valo-, ääni- ja AV-laitteisiin vasta, kun haluat käyttää niitä. Led-valaisimet käynnistyvät, kun saavat virtaa, vaikka et niitä vielä käyttäisikään – valaisimen tuuletin käynnistyy, näytöt menevät päälle ja nämä toiminnot kuluttavat energiaa.
- Suosi laadukkaita LED valaisimia. Kaikissa esitystiloissa on käytössä pääosin LED kalustoa. Halogeenilamppujen energianhyödyntämiskyky valoksi on hehkulamppujen tapaan huono. Halogeeneissa noin 95 % energiasta muuttuu lämmöksi, ja vain 5 % saadaan käyttöön valona.
- Sammuta esitysvalot poistuessasi tilasta ja sähköt kokonaan päivän päätteeksi.
Pidä käyttämästäsi kalustosta huolta
- Kuljeta kalustoa varovasti kaluston siirtoon ja kuljettamiseen tarkoitetuilla kuljetuslaatikoilla (caseilla) ja kärryillä.
- Varaa kaluston siirtoon, rakentamiseen ja purkamiseen tarpeeksi aikaa. Kiire aiheuttaa usein kolhuja, naarmuja ja jopa kaluston rikkoutumisen.
- Piuhat ym. kiinnitetään kattoristikkoon, trussiin jne. Spannfixilla. Älä käytä teippiä.
- Kaikelle on paikkansa. Palauta kalusto käytön jälkeen siististi omalle paikalleen. Älä jätä laitteita esitystilan nurkkaan tai casen päälle pölyttymään vaan nosta laite caseen tai esimerkiksi valaisin omalle paikalleen telineeseen.
- Peitä valo- ja äänipöytä aina päivän päätteeksi hupulla. Älä syö tai juo laitteiden äärellä.
- Kääri piuhat oikeaoppisesti niin ettei piuha mene kierteelle ja vahingoitu. Älä käytä sähköteippiä vaan piuhassa kiinni olevaa tarranauhaa (velcroa). TTP:n tukihenkilö neuvoo sinua tarvittaessa.
- Kysy rohkeasti neuvoa TTP:n henkilöstöltä, jos et osaa käyttää kalustoa. Ääni-, valo- ja AV-kalusto rikkoutuu väärin käytettynä. Kaluston manuaalit löytyvät helposti Trailista ja valo- ja ääniosaston tukihenkilöt opastavat sinua kaluston oikeaoppisessa käytössä.
- Ilmoita tukihenkilöllesi, jos huomaat käyttämäsi laitteen olevan epäkunnossa ja merkitse rikkinäinen laite selkeästi (päivämäärä, nimesi, arvioisi laitteen viasta ja se, miten vika ilmeni). Tukihenkilö vie laitteen huoltopisteelle korjattavaksi tai lähettää laitteen huoltoon.
Kierrätä ja tee hankintoja viisaasti
- Vältä kertakäyttöisiä tuotteita ja kysy neuvoa hankintoihin tukihenkilöltäsi. Näin vältyt mahdollisesti turhilta tai vääriltä hankinnoilta.
- Palauta käytetyt energiansäästölamput, ledit ja loisteputket sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen. Tukihenkilösi tai infon henkilöstö auttaa sinua löytämään oikean keräysastian. Voit myös antaa em. lamput tukihenkilöllesi kierrätettäväksi. Halogeeni- ja hehkulamput voi laittaa sekajätteeseen.
Käytöstä poistettujen lamppujen kierrätys on tärkeää, koska näin niistä saadaan talteen arvokkaita materiaaleja uudelleen käytettäväksi (LEDeistä on lasia 88 %, metalleja 5 % ja muita materiaaleja 7 %). Lamppujen ohella myös muut valaistustuotteet, kuten koristevalot ja jouluvalosarjat, kirkasvalolamput sekä kiinteällä lampulla varustetut valaisimet, on toimitettava SER-keräysastiaan.
- Käytä aina mahdollisuuksien mukaan ladattavia akkuja. Muut tyhjät paristot ja pienlaitteiden akut voi viedä infoon. Teippaa paristojen navat ennen keräysastiaan laittamista tulipaloriskin vuoksi. Yli puolet paristojen ja akkujen sisältämistä raaka-aineista voi käyttää uudelleen.
- Kokeile käytetyillä ja hyväkuntoisilla värikalvoilla värisävyjä ennen uuden kalvorullan leikkaamista. Käytettyjä kalvoja löytyy leikkauspisteen vetolaatikoista. Merkitse ja lajittele hyväkuntoiset kalvot vetolaatikoihin käytön jälkeen.
Lisätietoa
Lisää tietoa löydät seuraavien linkkien kautta:
- Kestävämpi Taideyliopisto -opas (linkki)
- Sustainability in Production Alliance: 10 easy wins
- https://www.futurematerialsbank.com/
- The Green Theatre Book
- Ekosetti (guidebook to environmentally sustainable operations, written for the Finnish audiovisual industry)