Ohje korkealla työskentelyyn

Ohjeet turvalliseen korkealla työskentelyyn Taideyliopiston tiloissa.

Yleistä korkealla työskentelystä

Tämä ohje on laadittu Taideyliopiston omissa tiloissa työskentelyyn paikassa, jossa työntekijä voi pudota ja loukata itsensä. Työn muita riskejä voivat olla mm. osuminen kattoon tai muihin ylärakenteisiin sekä esineiden putoaminen korkealta alhaalla olevien päälle. Korkealla tehtävässä työssä syntyvien vammojen ennaltaehkäisemiseksi on tärkeää arvioida työhön liittyviä riskejä ja toimia niiden pienentämiseksi.

Ohjeen laadintaan ovat osallistuneet: Pekka Anttonen, Kati Autere, Olli Karttunen, Samppa Murtomäki, Marko Myöhänen, Jyri Pulkkinen, Anna Rouhu. Ohje on käsitelty Taideyliopiston työsuojelutoimikunnassa 17.4.2023 ja Turvallisuusjohtamisen ohjausryhmässä 21.4.2023. Ohjeen päivityksestä vastaa työsuojelupäällikkö.

Korkealla työskentelystä ja henkilönostimien käytöstä on olemassa valtioneuvoston asetuksia ja työsuojeluhallinnon ohjeita, joita on koottu ohjeen loppuun. Mikäli tämä nämä periaatteet ovat ristiriidassa asetusten tai työsuojeluhallinnon ohjeiden kanssa, noudatetaan asetuksia ja työsuojeluhallinnon ohjeita ennen tätä ohjetta. Turvallisemman lopputuloksen saavuttamiseksi on kuitenkin noudatettava näitä periaatteita silloin, kun ne ovat tiukemmat kuin asetukset tai työsuojeluhallinnon ohjeet.

Työskentely hoitosilloilla

Taideyliopistossa on hoitosiltoja esitystiloissa sekä Kookoksen valostudiossa.

Hoitosiltojen käyttö

Esitystilojen hoitosillat on tarkoitettu tapahtumien tekniseen työskentelyyn (ripustus, suuntaus, purku, huoltotyöt jne.). Niille ei voi sijoittaa esiintyjiä eikä yleisöä.

Kypärän käyttäminen

Hoitosilloilla työskentelevän on käytettävä päänsuojaimena teollisuuskypärää. Kypärässä tulee olla CE–merkinnän lisäksi mm. valmistajan nimi tai tunnus, valmistusajankohta, standardin numero sekä malli ja koko.

Sillan alapuolella näyttämöalueella työskentelevällä on oltava kypärä silloin, kun yläpuolella työskennellään, seuraavien täsmennysten mukaan:

  • Kookoksen Teatterisalissa: kypärää käytettävä koko tilassa
  • Kookoksen valostudiossa: kypärää käytettävä koko tilassa
  • M-talon konserttisaleissa: kypärää on käytettävä näyttämöllä työskenneltäessä

Kypärien värit: henkilökunta käyttää mustia tai valkoisia kypäriä, opiskelijat punaisia.

Kypärän käytön ohjeet

Kiinnitä leukahihna, muutoin kypärä voi pudota sopimattomalla hetkellä. Varmista myös, että sisäkehys istuu hyvin päähäsi. Jos se on liian suuri tai liian pieni, pyydä itsellesi toinen kypärä.

Tarkista ja huolla kypärä säännöllisesti valmistajan ohjeiden mukaan. Muovin haurastuminen näkyy selvimmin kypärän lipan juuressa hiushalkeamina.

Säilytä kypärät sisätilassa esimerkiksi hyllyssä, suojaa ne auringonvalolta, kemikaaleilta, kuumuudelta, kylmyydeltä ja kosteudelta. Noudata aina valmistajan käyttöohjeessa antamia ohjeita säilytyksestä. Tarroja tai teippejä saa kiinnittää ainoastaan valmistajan ohjeiden mukaisesti, sillä kypärän muoviseos voi reagoida joidenkin liimojen tai liuottimien kanssa.

Työskentely henkilönostimilla

Henkilökohtaisten putoamissuojainten käyttäminen

Taideyliopistossa on käytössä sekä sellaisia henkilönostimia, joissa on käytettävä putoamissuojia että sellaisia, joissa niiden käyttämistä ei edellytetä. Teleskooppi- ja nivelpuominostimen henkilönostokorissa työskentelevän on aina käytettävä henkilökohtaisia putoamissuojia. Putoamissuojainkokonaisuudessa on valjaat, jotka on kiinnitetty säädettävällä liitosköydellä valjaiden kiinnityspisteestä nostimen ankkuripisteeseen. Liitosköysi tulee säätää kireäksi. Liitosköyden tarkoitus on pitää henkilö nostokorin sisäpuolella, vaikka kone kaatuisi, ja estää putoaminen korista.

Henkilönostimet, joissa on aina käytettävä putoamissuojaimia

  • Haulotte Star 10, teleskooppimastonostin nivelletyllä puomilla (Myllyssä ja M-talossa)

Henkilönostimet, joissa putoamissuojainten käyttöä edellytetään vain työtilannekohtaisen riskienarvioinnin perusteella

Mylly:

  • Genie Runabout GRC-12, teleskooppimastonostin

Kookos:

  • Genie AWP-25S, mastolavanostin, kiintomasto
  • Genie IWP-25S DC, mastolavanostin, kiintomasto
  • Rotator JLG 10MSP (”Rotta”), teleskooppimastonostin
  • Rotator JLG Toucan Duo (”Toukka”), teleskooppimastonostin
  • Rotator JLG ES1530L (”Lokki”), saksilavanostin

M-talo:

  • Haulotte Compact 10, saksilavanostin
  • Haulotte Quick-up 13, mastolavanostin, kiintomasto

R-talo:

  • Genie AWP-20S, mastolavanostin, kiintomasto
  • Haulotte Quick Up 9, teleskooppimastonostin

N-talo

  • Safelift MoveAround MA50, teleskooppimastonostin

Kypärän käyttäminen

Kaikkia henkilönostimia käytettäessä on aina käytettävä kypärää. Myös alapuolella työskentelevien on käytettävä kypärää samoin, kuin huoltosilloilla.

Työskentelyalueen rajaaminen

Nostimia käytetään pääasiallisesti tiloissa yksin tai tiloissa, joissa on vain muita samaan työskentelyyn osallistuvia. Nostimen käyttöalue tulee rajata puomein, aidoin tai nauhoin aina, kun työskennellään aulatiloissa tms., joissa voi liikkua muita kuin työskentelyyn osallistuvia. Lisäksi käyttöalue tulee aina rajata Myllyn KuvA/Tila-galleriassa.

Silloin, kun henkilönostimen käyttö edellyttää henkilökohtaisen putoamissuojaimen käyttöä, tilassa pitää olla paikalla toinen henkilö (ns. alamies).

Yleisiä henkilönostimien käyttöohjeita

Henkilönostimien turvakaiteilla ei saa istua eikä seistä, ja molemmat jalat on aina pidettävä kiinni korin lattiassa. Nostimesta ei saa kurottaa käsivarren mittaa kauemmas.

Perehdyttämättömien henkilöiden mahdollisuus käyttää henkilönostinta on estettävä joko poistamalla avain virtalukosta tai aktivoimalla hätäpysäytys tai säilyttämällä nostinta lukitussa tilassa.

Henkilönostimen käyttöön perehdyttäminen

Riskien minimoimiseksi nostimen käyttäjän tulee olla saanut perehdytys jokaisen käyttämänsä laitemallin käyttöön erikseen. Laitemallikohtaisessa opastuksessa perehdytetään:

  • laitevalmistajan ohjeisiin
  • tämän ohjeen henkilönostimilla työskentelyä koskeviin kohtiin
  • paikalliseen ohjeistukseen (ko. kiinteistön tiloihin liittyvät erityisohjeet)
  • kuormarajoituksiin
  • hallintalaitteiden asianmukaiseen käyttöön konkreettisilla demonstraatioilla ja harjoittelulla
  • putoamissuojien käyttöön ja päälle pukemiseen, mikäli niitä edellytetään

Perehdytys annettaan lähtökohtaisesti siinä yksikössä ja tiimissä, jonka opetuksen, tutkimuksen tai tukipalvelutoiminnan puitteissa nostinta käytetään.

Yhteisellä työpaikalla pääasiallista määräysvaltaa käyttävänä työnantajana Taideyliopiston on huolehdittava yliopistoyhteisöön kuulumattomien (vierailijat, urakoitsijoiden työntekijät jne.) nostimien käytön osaamisen varmistamisesta ja annettava tarpeelliset tiedot ja ohjeet niiden käyttöön kohdistuvista vaara- ja haittatekijöistä.

Perehdytyksen antavalla henkilöllä tulee itsellään olla hyvä perehtyneisyys kyseisen laitemallin käyttöön sekä laitteen maahantuojan tai yliopiston sisäisen koulutuksen että käyttökokemuksen kautta. Perehdyttäjän pätevyyden arvioi hänen esihenkilönsä. Opiskelijat eivät voi perehdyttää henkilönostimien käyttöön.

Perehdyttämisessä on otettava huomioon nostimen käyttäjän henkilökohtaiset edellytykset käyttää kyseistä laitemallia.  Työntekijän nuori ikä tai ikääntyminen on tällainen huomioon otettava henkilökohtainen edellytys, kuten myös työntekijän kielitaito tai osatyökykyisen työntekijän yksilölliset rajoitteet tai tarpeet. (Katso myös kohta Laki nuorista työntekijöistä.)

Henkilönostimen käyttöluvan myöntäminen

Perehdytettyään uuden käyttäjän ja varmistuttuaan käyttäjän osaamisesta perehdyttäjä myöntää laitemallikohtaisen luvan käyttää nostinta.

Lupa myönnetään täyttämällä ja allekirjoittamalla käyttölupa. Yliopiston työntekijät tallentavat heille myönnetyt käyttöluvat HR-portaali Mepcon henkilötietoihin kohtaan koulutukset ja kurssit. Käyttölupa lisätään liitetiedostoksi (PDF). Opiskelijan saama käyttölupa tallennetaan Peppiin.

Putoavien esineiden riski

Korkealla työskenneltäessä on pyrittävä pienentämään sitä riskiä, että työskentelyalueen alla työskentelevät tai oleskelevat henkilöt joutuvat vaaraan. Vaarana on jonkin esineen pudottaminen tai jopa se, että työntekijä itse putoaa toisten päälle.

Alapuolella on tehtävä seuraavat varmistustoimenpiteet:

  • Varmista, että alueella ei ole ketään, jolla ei ole lupaa olla alueella tai jonka ei tarvitse olla alueella. Laita oville varoitukset korkealla tapahtuvasta työskentelystä.
  • Eristä alue tarvittaessa rajaamalla työskentelyalue. Löydät ohjeet tältä sivulta kohdasta Työskentelyalueen rajaaminen.
  • Alapuolella työskentelevien on käytettävä kypärää ohjeiden mukaisesti.

Yläpuolella työskennellessäsi:

  • Varmista hyvä näkyvyys alapuolella olevalle alueelle.
  • Varmista, että pystyt kommunikoimaan helposti alapuolella olevien henkilöiden kanssa.
  • Tyhjennä taskusi tai sulje ne niin, ettei mitään putoa.
  • Vie työpisteelle ainoastaan välttämättömät työkalut.
  • Estä työkalujen putoaminen työkalunauhoilla ja -rannekkeilla.
  • Käytä varusteiden nostamiseen taljaa.
  • Varmista, että huoltosillalla tai henkilönostimessa on potkusuojat.
  • Käytä tarvittaessa putoamissuojaimia.

Säädöksiä ja viranomaisohjeita

Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta

28 § Korkealla tehtävässä työssä on käytettävä putoamisen estävällä suojauksella varustettuja työtasoja tai henkilönostolaitteita taikka suojaverkkoja tai muita rakenteisiin kiinnitettäviä putoamisen estäviä suojarakenteita. Jos tällaisten laitteiden tai rakenteiden käyttäminen ei työn luonteen vuoksi ole mahdollista, on käytettävä tarkoitukseen soveltuvaa putoamisen estävää valjastyyppistä henkilönsuojainta köysineen. Köydet on kiinnitettävä turvallisesti.

Valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta

25 § Teleskooppi- ja nivelpuominostimen henkilönostokorissa työntekijän on käytettävä henkilökohtaisia putoamissuojia. Liitteessä tarkoitetaan — henkilönostimella konekäyttöistä, kiinteästi asennettua taikka ajoneuvon tai siirrettävän alustan päälle rakennettua laitetta, joka on tarkoitettu henkilöiden nostamiseen laitteen työtasolta tehtävää työtä varten.

Siirrettävät henkilönostimet – Turvallisen käytön ohjeet

1 § Tätä lakia sovelletaan työhön, jota alle 18-vuotias henkilö (nuori työntekijä) tekee työ- tai virkasuhteessa.

Tämän lain 3 luvun säännöksiä sovelletaan muuhunkin nuoren työntekijän tekemään työhön, johon sovelletaan työturvallisuuslakia

9 § Työnantajan on huolehdittava siitä, ettei työ ole nuoren työntekijän ruumiilliselle tai henkiselle kehitykselle vahingoksi ja ettei se vaadi suurempaa ponnistusta tai vastuuta kuin hänen ikäänsä ja voimiinsa nähden on kohtuullista.

Nuorella saa teettää ainoastaan sellaista työtä, joka ei aiheuta erityistä tapaturmanvaaraa tai terveyshaittaa tai joka ei ole 1 momentissa tarkoitetulla tavalla nuorelle työntekijälle itselleen tai muille vahingoksi. Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä nuorille työntekijöille erityisen haitallisista ja vaarallisista töistä, niiden teettämisen edellytyksistä koulutuksen yhteydessä ja muutoin sekä tällaisen työn teettämiseen liittyvästä ilmoitusvelvollisuudesta työsuojeluviranomaiselle ja nuoren huoltajalle.

10 §Työnantajan on huolehdittava, että nuori työntekijä, jolla ei ole työhön tarvittavaa ammattitaitoa ja kokemusta, saa opetusta ja ohjausta työhönsä sekä työolojen, ikänsä ja muiden ominaisuuksiensa edellyttämää henkilökohtaista opastusta työssä niin, että hän välttyy aiheuttamasta vaaraa itselleen tai muille.