Monivaiheisen tunnistautumisen käyttöönotto

Yliopiston järjestelmiin kirjautuessasi sinun tarvitsee vahvistaa kirjautuminen Microsoft Authenticator -sovelluksella tai tekstiviestikoodilla. Lue ohjeet tunnistautumisen käyttöönottoa varten.

Käyttöönottoa varten tarvitset

• Tietokoneen, jolla monivaiheisen tunnistautumisen vahvistusmenetelmä asetetaan käyttöön.
  • Puhelimen / mobiililaitteen, jota käytetään tunnistautumisen vahvistamiseen.
  • Taideyliopiston tunnuksesi. Jos sinulla on tunnukset useamman organisaation Microsoftin O365‐palveluihin (esim. sähköposti, Teams), niin kirjaudu ensin ulos toisen organisaation palveluista. Vaihtoehtoisesti voit käyttää selaimen yksityinen selaus ‐ikkunaa (private browsing tai incognito).

Vahvistusmenetelmän vaihtoehdot

Tekstiviesti puhelimeen

Tämä sisäänkirjautumismenetelmä asetetaan ensin ja sitä voi käyttää, mutta suositamme, että otat mahdollisuuksien mukaan käyttöön myös Microsoftin Authenticator sovelluksen ensisijaiseksi sisäänkirjautumismenetelmäksi.

Microsoft Authenticator -sovellus

Tämä on suositeltavin menetelmä. Sovelluksen käyttö edellyttää, että käytössäsi on älypuhelin tai vastaava mobiililaite.

Tekstiviestivarmennuksen lisääminen

Varmennus otetaan käyttöön tietokoneella. Toimi näin:

Mene tietokoneesi selaimella käyttöönottosivulle

• Kirjaudu sisään yliopiston käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi. Käyttäjätunnus muodossa: abc12345@uniarts.fi.
  • Saat ilmoituksen ”More information required”, valitse “Next”.
  • Pääset sivulle, jonka otsikkona on ”Keep your account secure”.
  • Valitse tässä vaiheessa ”I want to set up a different method”.
  • “Choose a different method”‐ikkunassa, valitse listalta “Phone” ja valitse ”Confirm”.
  • ”Phone”‐tiedot ikkunassa, valitse ensin suuntanumero ja syötä sitten puhelinnumerosi. ”Text me a code”‐täppä on automaattisesti päällä, joten valitse vain ”Next”.
  • Saat puhelimeesi 6‐numeroisen koodin. Syötä se kenttään ja valitse sitten ”Next”.
  • Saat vielä vahvistuksen ”SMS verified”. Valitse taas ”Next”.
  • Saat vielä vahvistuksen ”Success!” ja maininnan mikä on ”Default sign‐in method”. Valitse ”Done”.

Kokeile nyt kirjautua sisään Turvatieto-sivulle

• Syötettyäsi kirjautumisessa tunnuksen ja salasanan, saat pyynnön ”Verify your identity”. Klikkaa ”Text +XXX XXXXX”, jolloin puhelimeesi tulee tekstiviestinä kirjautumisen vahvistuskoodi. Syötä se.
  • Olet nyt Turvatieto‐sivullasi (Security info) ja näet sisäänkirjautumismenetelmäsi listattuna. Täällä pitäisi näkyä nyt ”Puhelin” ja käyttämäsi puhelinnumero, johon tekstiviesti‐vahvistuskoodit tulevat.

Sisäänkirjautumismenetelmä on nyt onnistuneesti lisätty! Suosittelemme vahvasti ottamaan vielä käyttöön Microsoft Authenticator ‐sovelluksen ja vaihtamaan sen oletusarvoiseksi sisäänkirjautumismenetelmäksi. Ohjeet Microsoft Authenticator‐sovelluksen käyttöönottamisesta alla.

Microsoft Authenticator -sovelluksen lisääminen

Seuraavassa osa toimista tehdään tietokoneella ja osa puhelimella. Toimi näin:

Lataa puhelimeesi ilmainen Microsoft Authenticator ‐sovellus sovelluskaupasta

Siirry tietokoneelle ja mene Turvatieto-sivulle

• Valitse: ”+ Lisää kirjautumismenetelmä” (”+ Add method”).
  • Valitse listalta ”Authenticator‐sovellus” ja klikkaa ”Lisää”.
  • Saat ilmoituksen ”Aloita hankkimalla sovellus”, jonka olet jo ladannutkin puhelimeesi, joten klikkaa ”Seuraava”.
  • Seuraavassa ruudussa ”Määritä tilisi”, klikkaa vielä ”Seuraava”.
  • Nyt ruudulla lukee ”Skannaa QR‐koodi”

Siirry puhelimelle ja avaa Microsoft Authenticator ‐sovellus

• Avaa nyt puhelimeen lataamasi Microsoft Authenticator ‐sovellus. Klikkaa ”Hyväksy”, jonka jälkeen ”Jatka” ja valitse sitten ”Add work or school account” ja QR‐koodin skannaus (”Scan a QR code”).
  • Skannaa nyt puhelimella tietokoneen ruudulla näkyvä QR koodi. Yliopiston käyttäjätilisi pitäisi nyt olla lisättynä puhelimesi Microsoft Authenticator ‐sovellukseen.
  • Mikäli puhelimella Microsoft Authenticator ‐sovellus pyytää sallimaan ilmoitukset, niin salli ne.

Siirry tietokoneelle ja siirry QR-koodista eteenpäin

• Klikkaa ”Seuraava”
  • Tulee teksti: ”Kokeillaan sitä – Hyväksy sovellukseesi lähettämämme ilmoitus kirjoittamalla alla näkyvä numero”.

Puhelimen puolella Microsoft Authenticator ‐sovellus kysyy nyt numerot, jotka näkyvät tietokoneella

• Naputtele numeort puhelimelle ja vahvista, että olet kirjautumassa sisään.
  • Huomaa, että joka kerta Microsoft Authenticator ‐sovellusta käyttäessäsi sinun tulee syöttää puhelimesi lukituksen avaukseen käyttämäsi koodi tai käyttää sormenjälkitunnistusta, mikäli olet sen asettanut käyttöön.

Siirry tietokoneelle, jossa lukee ”Ilmoitus hyväksyttiin”

• Valitse ”Seuraava”.
  • Saat vielä ilmoituksen, että Microsoft Authenticator on nyt onnistuneesti lisätty tunnistamismenetelmäksi!

Katso vielä alta ohje miten saat muutettua Microsoft Authenticatorin oletusarvoiseksi sisäänkirjautumismenetelmäksi.

Oletusarvon mukaisen sisäänkirjautumisen menetelmän muuttaminen

• Valitse ”Muuta” nykyisen oletusarvon mukaisen sisäänkirjautumismenetelmän perässä.
  • Valitse avautuvasta ikkunasta listalta ”Sovelluspohjainen todentaminen – ilmoitus”.
  • Valitse ”Vahvista”.

Nyt oletusarvoisesti kirjautumisen vahvistaminen tehdään Microsoft Authenticator‐sovelluksen kautta. Tarvittaessa voit kuitenkin käyttää tekstiviestivahvistusta edelleen varamenetelmänä, jos Microsoft Authenticatorin kautta tunnistautuminen ei joskus onnistuisi. On hyvä, että käytössäsi on vähintään kaksi vahvistusmentelmää.

Viimeistelyt

Testaa kirjautuminen vielä kertaalleen menemällä esimerkiksi sähköpostiin.

OneDrive‐sovellus: Mikäli käytät tietokoneellasi OneDrive‐sovellusta, jolla synkkaat tiedostosi OneDrive‐pilvitallennuksen ja tietokoneesi välillä, varmista, että monivaiheisen tunnistautumisen käyttöönoton jälkeen synkronointi on aktiivinen.

Eli tarkista, kun luot uuden tiedoston koneellasi, että se synkronoituu myös pilveen. Tämä onnistuu menemällä selaimella OneDrive‐palveluun ja tarkistamalla, että tietokoneella tallentamasi tiedosto löytyy myös sieltä.

Varmuuden vuoksi voit kirjautua OneDrive‐sovelluksesta ulos koneellasi ja sen jälkeen uudelleen sisään.

Vinkkejä

Kun haluat myöhemmin lisätä tai muuttaa monivaiheisen kirjautumisen menetelmiäsi, niin mene Turvatieto-sivulle.

Microsoft Authenticatorin lisäksi myös muiden Authenticator‐sovellusten, kuten Google Authenticatorin tai LastPass Authenticatorin käyttö on mahdollista. Voit halutessasi käyttää myös niitä.

Kuvakaappauksia käyttöönoton tueksi

Tunnistautumisen käyttöönottovaiheet:

Vaiheet 1.-3.
Vaiheet 4.-5.
Vaihe 6.
Vaiheet 7.-8.
Vaihe 9.
Vaihe 12.

Authenticator-sovelluksen lisääminen

Vaihe 1.
Vaihe 2.
Vaihe 2.
Vaihe 3.
Vaihe 4.
Vaihe 6.
Vaihe 6.
Oletusarvon mukaisen sisäänkirjautumismenetelmän muuttaminen.

Lisätiedot

help@uniarts.fi