Kuvataiteen tohtoriohjelman yleisiä ohjeita opiskeluun

Ohjeet opintopisteiden hakemiseen itsenäisistä suorituksista sekä matka-avustuksen hakemiseen ja Kuvataideakatemian tohtorikoulutuksen vaihtolinjaukset.

Opintopisteiden hakeminen itsenäisistä opintosuorituksista

Tämä ohje kertoo, miten voit hyväksyttää tutkintoosi itsenäisesti suoritettuja jatko-opintoja, joita ei kirjata automaattisesti opintorekisteriin. Taideyliopiston järjestämän opetuksen suoritukset tallennetaan opettajien tai opintohallintohenkilökunnan toimesta opintotietojärjestelmä Peppiin ilman erillistä hakemusta.

Kuvataiteen tohtorin tutkintoon voi sisältyä myös Taideyliopiston oman opetuksen ulkopuolisia jatko-opintoja, kuten esimerkiksi julkaisutoimintaa, konferenssiesiintymisiä tai erikseen sovittuna muiden korkeakoulujen järjestämien kurssien suorituksia.

Poikkeukset

Et voi sisällyttää kuvataiteen tohtorin tutkintoosi sellaisenaan suorituksia, jotka on jo sisällytetty mukaan johonkin toiseen suorittamaasi tutkintoon. Aiemmin suoritetun osaamisen tunnustamista (AHOT) ja hyväksilukuja varten on oma hakemuksensa.

Myöskään sellaisista suorituksista, jotka aiotaan sisällyttää osaksi tohtorin opinnäytettä, ei voi saada erikseen opintopisteitä.

Opintopisteiden hakemisen ohje

Mikäli haluat sisällyttää jonkin Taideyliopiston järjestämän opetuksen ulkopuolisen suorituksen tutkintoosi, lähetä opintosuoritushakemus sähköpostina vastuuohjaajallesi ja sisällytä siihen seuraavat tiedot:

  1. Lyhyt kuvaus jatko-opintosuoritukseksi hakemastasi suorituksesta. Tiedoista tulee ilmetä vähintään ”mitä, missä, milloin” sekä 1–2 lauseen selitys, miksi suoritus sopii osaksi kuvataiteen tohtorin tutkintoa.
  2. Kerro mille opintojaksolle haluat suorituksen ja montaako opintopistettä haet siitä. Huomioi seuraavat lisätiedot:
    • Konferenssit: Liitä mukaan todenne osallistumisesta tai pidetystä esityksestä (vahvistussähköposti, läsnäolotodistus tai muu todenne). Todennetta ei tarvita mikäli kyseessä on tapahtuma, jossa vastuuohjaajasi on itsekin paikalla.
    • Symposium: Liitä mukaan todenne järjestämästäsi symposiumista. Todennetta ei tarvita mikäli kyseessä on tapahtuma, jossa vastuuohjaajasi on itsekin paikalla.
    • Julkaisu: Liitä mukaan linkki julkaisuun tai muu todenne, joka sisältää julkaisutiedot.
    • Muualla suoritettu opinto: Linkki yllä otsikon ”Poikkeukset” alla ohjaa sähköiselle hakemuslomakkeelle, jolla voit hakea hyväksilukua (jonkin opintojakson korvaava tai tutkintoon sisällytettävä) muualla suoritetuista opinnoista. Opintosuoritusote on pakollinen liite hakemukseen.
    • Muu jatko-opintotasoinen suoritus, kuten kesäkoulu tai vastaava. Liitä mukaan todenne osallistumisesta. Kerro mihin kohtaan hopsia haluat suorituksen sisällytettäväksi: yleisiin tutkijantaitoihin esimerkiksi metodiopinnoksi tai yleisiin valmiustaitoihin, vai kuvataiteen alakohtaisiin opintoihin esimerkiksi teemaseminaareihin.
  3. Vastuuohjaaja päättää hyväksytäänkö suoritus osaksi kuvataiteen tohtorin jatko-opintoja ja tarkistaa opetussuunnitelman mukaisen opintojakson ja opintopistemäärän suoritukselle.
  4. Mikäli vastuuohjaaja hyväksyy hakemuksen, tieto toimitetaan tohtorikoulutuksen suunnittelijalle, joka tallentaa suorituksen Peppiin. Suoritus saatetaan hyväksyä myös eri opintojaksolla tai opintopistemäärällä kuin on ehdotettu, jos vastuuohjaaja katsoo näissä olevan korjattavaa.

Voit hakea kerralla useampaa opintosuoritusta hyväksyttäväksi, mutta muistathan lisätä jokaisesta suorituksesta erikseen yllä listatut vaadittavat tiedot. Tämä vähentää tarkennusten pyytämisen tarvetta ja nopeuttaa prosessia.

Matka-avustuksen hakeminen

Matka-avustusta voivat hakea läsnä olevaksi ilmoittautuneet Kuvataideakatemian tohtorikoulutettavat.

Vuoden 2024 matka-avustushaku on jatkuva. Kaikkien matka-avustusten kokonaissumman maksimitaso vaihtelee vuosittain tohtoriohjelmalle myönnetyn rahoituksen mukaan, esimerkiksi vuonna 2024 se on 6 000 euroa.

Kriteerit

Avustuksia myönnetään sekä kotimaisiin että ulkomaisiin konferenssi- ja seminaarimatkoihin. Etusijalle asetetaan hakijat, joilla on konferenssissa oma esitelmä. Vuoden 2024 budjetista avustusta myönnetään matkoihin, jotka tehdään tämän vuoden aikana. Avustusta ei myönnetä takautuvasti jo toteutuneisiin matkoihin.

Hakemukseen tulee liittää kopio kirjeestä tai sähköpostista, jolla konferenssiin hyväksymisestä on ilmoitettu. Avustuksia voidaan myöntää myös ehdollisena siten, että avustuksen voi saada, mikäli hakija tulee hyväksytyksi konferenssiin.

Hakemuksesta tulee selkeästi käydä ilmi matkan kohde, tarkoitus ja ajankohta, eritellyt matkakustannukset sekä perustelut sille, miksi matka on hakijan oman tutkimustyön kannalta tarpeellinen. Lisäksi hakemukseen tulee liittää vastuuohjaajan puolto, jonka ohjaaja voi lähettää myös suoraan tohtorikoulutuksen suunnittelijalle esimerkiksi sähköpostilla. Ilman ohjaajan puoltoa hakemusta ei käsitellä.

Hakemusten käsittelyssä noudatetaan seuraavia linjauksia:

  1. Konferenssi- ja seminaarimatkoja tuettaessa etusijalle asetetaan hakijat, joilla on tapahtumassa esitelmä.
  2. Avustuksella tuetaan osallistumis-, matka- ja majoituskuluja.
  3. Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että tohtorikoulutettava on ilmoittautunut läsnäolevaksi, hänellä on ajantasainen henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) ja hän on edennyt aktiivisesti opinnoissaan.
  4. Konferenssin teeman tulee vastata tutkimuksen tarpeita, eli sen tulee olla kohdallinen suhteessa opintojen aiheeseen ja vaiheeseen.

Avustuksen hakeminen

Avustusta haetaan matka-avustushakemuksella.

Hakemukseen tulee liittää:

  1. Kopio kirjeestä/sähköpostista, jolla konferenssiin hyväksymisestä on ilmoitettu
  2. Ohjaajan puolto (ohjaaja voi toimittaa tämän myös suoraan suunnittelijalle)
  3. Ajantasainen opintosuoritusote, ladattavissa Pepistä

Hakemukset liitteineen lähetetään mahdollisimman hyvissä ajoin ennen matkaa sähköpostitse suunnittelijalle. Puutteellisia hakemuksia ei käsitellä.

Kun hakemus on hyväksytty, palkallisessa työsuhteessa olevien tohtorikoulutettavien tulee lisäksi tehdä matkasuunnitelma M2 Blue -järjestelmässä, jonka kautta matka-avustus myös maksetaan heille kulutositteita vastaan. Muille tohtorikoulutettaville avustus maksetaan apurahana.

Päätökset

Tohtoriohjelman opetushenkilökunta käsittelee matka-avustushakemukset ja ilmoittaa päätöksestään hakijoille suunnittelijan välityksellä.

Raportointi

Konferenssimatkat tulee raportoida CRIS-järjestelmään mahdollisimman pian matkan jälkeen. Säilytä alkuperäiset tositteet, sillä verottaja voi vaatia sinulta selvitystä apurahasta. Mikäli matka ei toteudu, apurahan saaja on velvollinen palauttamaan myönnetyn apurahan.

Vaihtolinjaukset Kuvataideakatemian tohtorikoulutuksessa

Taideyliopiston koulutussääntöä täydentävän Kuvataideakatemian ohjeen mukaan (26 § Opiskelijavaihto): 

Dekaani päättää opiskelijavaihdon linjauksista. Yliopiston sopimusten mukaisessa opiskelijavaihdossa suoritettavat opinnot ovat osa henkilökohtaista opintosuunnitelmaa ja ne luetaan hyväksi täysimääräisinä suoritettavaan tutkintoon. 

Mahdollisuus vaihtoon määräytyy sen mukaan, onko tohtoriopiskelija työsuhteessa Taideyliopistoon vai ei. Pitkä, lukukauden tai -vuoden mittainen vaihto ei ole mahdollista työsuhteen aikana, sillä silloin sovelletaan työsuhteen ehtoja. 

Kun tohtoriopiskelija ei ole työsuhteessa Taideyliopistoon, pitkä vaihto on mahdollista neljän vuoden sisällä opiskeluoikeuden alkamisesta. Ainoastaan lakisääteiset poissaolot (yliopistolaki 39§) huomioidaan vaihdon ajankohdassa.  Vaihdossa suoritettavat opinnot pitää pystyä hyväksilukemaan täysimääräisesti tohtorin tutkintoon. Vaihdon aikana voi tehdä myös väitöstutkimusta, mikäli siitä on sovittu etukäteen Taideyliopiston ja vaihtoyliopiston kesken ja vaihtoyliopisto nimeää opiskelijalle vaihtoajaksi ohjaajan. 

Lyhytkestoinen, yleensä kurssimuotoinen vaihto on mahdollista, mikäli opintopisteet voidaan sisällyttää tohtorin tutkinnon minimilaajuuteen (240 op). 

Taideyliopistossa työsuhteessa olevat tohtorikoulutettavat voivat tehdä lyhytkestoisen vaihdon henkilökuntavaihtona. Tällöin se toteutetaan työmatkana, mikäli esihenkilö hyväksyy matkasuunnitelman ja tohtorikoulutettavan yksikkö sitoutuu maksamaan mahdolliset henkilökuntavaihtoapurahan suuruuden ylittävät kulut. Kulut korvataan matkalaskua vastaan eikä apurahaa makseta tohtorikoulutettavalle. 

Mikäli tohtoriopiskelija ei ole työsuhteessa Taideyliopistoon, hän voi saada vaihto-ohjelman mukaisen opiskelija-apurahan lyhytkestoiseen vaihtoon. 

Näiden lisäksi työsuhteessa olevat tohtorikoulutettavat voivat tehdä opettajavaihtoja, mikäli opetustunnit sisältyvät heidän kokonaistyöaikaansa ja työsuunnitelmiinsa ja esihenkilö hyväksyy matkasuunnitelman. Vaihto toteutetaan normaalina työmatkana ja tohtorikoulutettavan yksikkö sitoutuu maksamaan mahdolliset opettajavaihtoapurahan suuruuden ylittävät kulut. 

Linjaukset tulevat voimaan lukuvuodesta 2024–2025 alkaen.

Vaihtoon liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Kuvataideakatemian kansainvälisten asioiden asiantuntijaan Ulla Tissariin.

Lisätiedot

  • Minna Luomala

    Suunnittelija, Opintopalvelut Kuvataideakatemia, Kuvataideakatemia
    +358504018630
    minna.luomala@uniarts.fi