Hyvinvoinnin opas: epämiellyttävät ajatukset ja tunteet

Miten kehittyä tunteiden ja ajatusten käsittelemisessä ja oppia rauhoittamaan itseään.

On tavallista kokea olevansa hukassa tilanteissa, joissa ajatukset ja tunteet tuntuvat laukkaavan tuhatta ja sataa. Oli sitten kyse ahdistuksesta, surusta, vihasta tai esimerkiksi siitä, että ajatukset tuntuvat kiertävän kehää pakonomaisesti, voimme kokea sisäisen maailmamme joskus ylivoimaisena. 

Onneksi voimme kehittyä tunteiden ja ajatusten käsittelemisessä. Voimme esimerkiksi oppia rauhoittamaan itsemme sekä kehittää kykyämme käsitellä tunteitamme ja ajatuksiamme siten, että opimme arvostamaan vaikeimpiakin kokemuksiamme. 

Miksi ajatuksemme voivat toisinaan tuottaa meille ongelmia?

Ajattelemme usein helposti, että meissä on jotain vikaa, jos koemme sisäiset kokemuksemme ikävinä. Tämäntyyppisten ajatusten voidaan kuitenkin nähdä olevan luonnollista seurausta ihmiskielen kehityksestä ja sitä kautta ajatusten vaikutuksesta tunteisiimme.  

Kyvyllämme käyttää kieltä ja uppoutua ajatuksiimme on kuitenkin myös “pimeä puolensa”. Saatamme nimittäin tulla luoneeksi myös sellaisia ajatus- ja tunnemaailmoja itsellemme, jotka eivät ole kovin hyödyllisiä hyvinvointimme kannalta. Saatamme esimerkiksi helposti ottaa seuraavat ajatukset yhtä tosissaan: “Suomi on yksi Pohjoismaista” ja “Kukaan ei oikeasti pidä minusta”. Jos otamme ensimmäisen ajatuksen tosissamme, siitä ei todennäköisesti seuraa mitään ongelmia. Toisen ajatuksen suhteen asia on toisin. Ajatukset johtavat erilaisiin tunnekokemuksiin ja vastaavasti tunnekokemukset saavat aikaan erilaisia ajatuksia. 

Mieli heijastuu myös kehoon

On tärkeää tietää, että kun koemme jonkin tilanteen ylivoimaisena, sympaattinen hermostomme aktivoituu, mikä saa aikaan taistele-tai-pakene-reaktion. Tällöin voimme tuntea olomme ylivirittyneeksi ja levottomaksi. Vaihtoehtoisesti parasympaattinen hermosto saattaa kytkeytyä päälle, jolloin koemme olevamme seisahtaneita, epämotivoituneita, päättämättömiä ja väsähtäneitä. Hermostolliset reaktiot ovat automaattisia, joten on tärkeää olla tuomitsematta itseään niistä. Itsensä tuomitseminen vain lisää paineen kokemusta ja sitä kautta tilanteen ylivoimaisuuden kokemusta, joka taas lisää hermojärjestelmän aktivaatiota. 

Vaikeat tunteet sisältävät tärkeää tietoa

On tärkeää huomata, että tunteesi eivät koskaan ole vääränlaisia. Voit nähdä ne tärkeänä viestinä siitä, mitä sisäisessä ja ulkoisessa maailmassasi tapahtuu. Jos esimerkiksi voit huonosti tietyssä sosiaalisessa piirissä, tunteesi saattaa kertoa siitä, että joku käyttäytyy huonosti sinua kohtaan. Jos taas tunnet ahdistusta ja kovaa painetta esseen kirjoittamista ajatellessasi, saattaa se olla merkki sisäisestä kylmästä itsekritiikistä. 

Mitä tehdä epämiellyttävien tunteiden ja ajatusten kanssa?

Ikävien ajatusten ja tunteiden muuttaminen toisenlaisiksi voi tuntua kamppailulta, joka vie paljon energiaa. Kun tilanne tuntuu vaikealta tai jopa ylivoimaiselta, voi kamppailun sijaan olla hyödyllistä kokeilla seuraavia toimintatapoja: 

  • Jos koet jonkin tilanteen ahdistavana tai epämiellyttävänä, kokeile selkeyttää tilannettasi. Koska epäselkeys johtaa helposti ahdistukseen, tilanteen selkeämpi tiedostaminen rauhoittaa mieltä. 
  • Jos koet että sinulla on aivan liikaa tekemistä ja liikaa ajatuksia mielessä, etkä tiedä, mistä aloittaa, voit tehdä “aivojen tyhjentämisharjoituksen”. Kirjoita lista kaikista asioista, jotka pyörivät mielessäsi. Kun näet ajatuksesi kirjoitetussa muodossa, ne tuntuvat usein selkeämmiltä ja yksinkertaisemmilta käsitellä. Voit sen jälkeen järjestää ne eri kategorioihin. Voit ensin arvioida, ovatko kaikki listallasi olevat asiat sinulle oikeasti tärkeitä ja poistaa jämäkästi ne, jotka eivät ole omia prioriteettejasi. Sen jälkeen voit helpommin laittaa asiat tärkeysjärjestykseen, vaikkapa ystävän avulla. 
  • Toinen selkeyttämisen tapa on tehdä miellekartta tilanteesta, jossa koet vaikeita tunteita ja ajatuksia. 
  • Voit myös kokeilla erotella ratkaistavat ongelmat ja vaikeat tunteet toisistaan. Jos ongelmalla ei ole ratkaisua, se ei ole ongelma, vaan vaikeus, joka on koettava. Silloin on terveellistä harjoitella sitä, että uteliaasti sallii vaikean tunteen kehollisena kokemuksena, kuten itkuna, huutona (esim. tyynyyn, tai metsässä), tai vaikkapa paineena tai jännityksenä kehossa. Jos taas kyseessä on oikeasti käytännön ongelma, siihen löytyy todennäköisesti useita ratkaisuja ja asiaan voi olla hyvinkin hyödyllistä etsiä uteliaasti tuoretta näkökulmaa! 
  • Lämmin suhtautuminen ja rakentavan palautteen antaminen ovat keskeisiä keinoja itsensä rauhoittamisen työkalupakissa. Sisäinen puheemme vaikuttaa meihin paljon voimakkaammin kuin yleensä tiedostamme. Jos usein puhut itsellesi kylmän kriittisesti, on hyvä ymmärtää, että se vaikuttaa sinuun samalla tavoin kuin vieressäsi kulkeva elämänkumppani, joka jatkuvasti puhuttelisi sinua ikävästi.  Voimme kuitenkin oppia puhumaan itsellemme, kuten taitava valmentaja tai oikein hyvä ystävä. Silloin saamme kaiken hyödyn irti itsekritiikistämme ilman, että koemme tilanteen henkisesti ylivoimaisena ja lannistumme. 
  • Mindfulnessin eli tietoisen läsnäolon harjoittaminen voi lisätä kykyäsi havaita ja huolehtia vaikeista kokemuksistasi. Tietoisen läsnäolon harjoittaminen auttaa huomaamaan hyväksyvästi vaikeitakin ajatuksia ja tunteita sekä palauttamaan huomion uudestaan ja uudestaan nykyhetkeen. Vaikka nykyhetki ei varsinkaan alkuun tuntuisikaan luksukselta, voimme ehkä huomata, että ikävinä hetkinä synkät ajatuksemme vievät meidät usein hyvin kauas pois nykyhetkestä. Siispä mitä enemmän harjoittelet, sen helpompaa on usein huomata se, mitä tapahtuu ja mikä oikeastaan on merkityksellistä tässä ja nyt. Tällaisen oivalluksen tekeminen voi rauhoittaa mieltä ja auttaa näkemään toimintavaihtoehtoja 
  • Voit kokeilla myös kehollisia rentoutusharjoituksia tai esimerkiksi rauhoittavaa pilatesta tai joogaa. Ne sopivat erityisesti tilanteisiin, joissa koet olevasi ylivirittynyt. 

Jos koet että epämiellyttävät tunteesi ja ajatuksesi vaikuttavat toimintakykyysi ja hyvinvointiisi voimakkaasti, on tärkeää hakea ammattilaisen tukea tilanteeseen. 

Opi lisää