Taideyliopiston päihdeohjelma

Päihdeohjelman tavoitteena on edistää opiskelu- ja työkykyä, edistää opiskelijoiden terveyttä ja hyvinvointia, ennaltaehkäistä päihdehaittoja, helpottaa puuttumista opiskelijan päihdeongelmaan ja parantaa hoitoonohjausta.

Ennaltaehkäisevä toiminta

Yliopiston rooli

Taideyliopisto ja akatemiat edistävät päihteetöntä opiskeluympäristöä ja vastuullista alkoholin käyttöä.

Taideyliopiston tapahtumat järjestetään pääsääntöisesti alkoholittomina. 

Päihdeyhdyshenkilö

Taideyliopistossa vastaava opintopäällikkö toimii opiskelijoiden päihdeyhdyshenkilönä. Päihdeyhdyshenkilön tehtävänä on antaa neuvoja ja tukea opiskelijoiden päihdeongelmaan puuttumisessa ja puheeksioton toteuttamisessa.

Akatemioiden opintopäälliköt toimivat päihdeyhdyshenkilön varahenkilöinä.

Opettajatuutoritoiminta  

Jokaisella opiskelijalla on opintojen alkuvaiheessa nimetty opettajatuutori tai vastaavaa tehtävää hoitava henkilö muulla nimikkeellä (esim. omaopettaja, ryhmänohjaaja, vastuuohjaaja, opintopalveluiden työntekijä). Opettajatuutori on opiskelijan tukihenkilö opintojen etenemiseen liittyvissä kysymyksissä, ja hän myös ohjaa opiskelijaa henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) tekemisessä. Opettajatuutorit ja opiskelijat tapaavat sekä ryhmätapaamisissa että yksilötapaamisissa.  

Opiskelijatuutoritoiminta 

Ensimmäisestä opiskelupäivästä lähtien jokaisella opiskelijalla on nimetty opiskelijatuutori. He ovat akatemian valitsemia ja valtuuttamia vertaisohjaajia, jotka tutustuttavat uudet opiskelijat akatemiaan, koulutusohjelmaan, opintoihin, vanhempiin opiskelijoihin ja muuhun yliopistoon. Opiskelijatuutorit myös johdattavat uudet opiskelijat ylioppilaskunnan toimintaan ja perehdyttävät heidät opiskelijaperinteisiin.

Tuutorikoulutuksissa käsitellään päihdeohjelmaa ja vastuullista alkoholin käyttöä.

YTHS:n rooli 

YTHS:

  • tukee opiskelijoiden päihteettömyyttä ja päihteiden riskikäytön ennalta ehkäisyä
  • antaa tutkinto-opiskelijoille terveystarkastuksien yhteydessä tietoa alkoholinkäytön tai muun päihdekäytön vaikutuksista terveyteen ja opiskelukykyyn
  • pitää esillä päihteettömyyttä ja terveyttä edistäviä aiheita opiskelijoiden hyvinvointitapahtumissa ja verkkosivuillaan   
  • seuloo tutkinto-opiskelijoiden alkoholin riskikäyttöä AUDIT-testillä sekä tarjoaa ohjausta ja neuvontaa riskikäyttäjille
  • osallistuu oppilaitoksen päihdetyöryhmän/päihdeyhdyshenkilöiden kokouksiin ja päihdehaittoja ehkäisevän koulutukseen toteuttamiseen

Tietoa korkeakouluopiskelijoiden päihteidenkäytöstä kerätään valtakunnallisesti toteutettavalla korkeakouluopiskelijoiden terveyskyselyllä (KOTT) neljän vuoden välein. Lisäksi YTHS:n ensimmäisen vuoden opiskelijoiden sähköisestä terveyskyselystä on mahdollista saada akatemiakohtaista tietoa päihteiden käytöstä. Tietoja hyödynnetään mm.  hyvinvointityöryhmässä Taideyliopiston ennaltaehkäisevän päihdetyön suunnittelussa.

Opiskelijajärjestöjen rooli 

Opiskelijoiden hyvinvointiryhmä käy vuosittain ylioppilaskunnan edustajien kanssa keskustelua päihdekulttuurista Taideyliopiston ja akatemioiden opiskelijatoiminnassa. Yhteistyössä ylioppilaskunnan kanssa sovitaan Taideyliopiston toimintaympäristöön sopivista vastuullista alkoholikulttuuria tukevista toimintatavoista. 

Näin toimimme, kun opiskelijalla tunnistetaan päihdeongelma

Asia otetaan puheeksi opiskelijan kanssa

Mahdollisimman varhainen puuttuminen päihdeongelmaan sekä puheeksiotto ovat ensisijaisia toimia, kun päihdekäyttö on huolta herättävää. Huolta herättävän päihdekäytön voi ottaa puheeksi opetushenkilökuntaan tai muuhun henkilökuntaan kuuluva, opettajatuutori tai opiskelijatoveri.

Opiskelijalle järjestetään hoitoonohjausneuvottelu

Aloitteen hoitoonohjausneuvotteluun voi tehdä opiskelija tai opiskelijan luvalla korkeakoulun opetushenkilökunnan, hyvinvointipalveluiden tai opintohallinnon työntekijä tai opiskeluterveydenhuollon työntekijä. Hoitoonohjausneuvotteluun osallistuvat opiskelija, YTHS:n edustaja, yliopiston edustaja sekä tarvittaessa opiskelijan tukihenkilö. 

On suositeltavaa, että hoitoonohjauksen nopeuttamiseksi opiskelija ottaisi itse yhteyttä YTHS:ään tilannekartoitusta sekä hoidonsuunnittelua varten jo ennen neuvottelua. YTHS:n käyntien sisältö on luottamuksellinen, eikä läpikäytyjä asioita käsitellä hoitoonohjausneuvottelussa ilman opiskelijan suostumusta.

Opiskelija ohjataan hoitoon

Päihdeongelmiin on hoitoa saatavilla esimerkiksi terveysasemilla, päihdepoliklinikoilla, nuorten päihdepalvelu Pysäkissä ja YTHS:llä. Hoidon tarpeen arviointi on tarkoituksenmukaisinta tehdä YTHS:ssä. Mikäli on tarvetta laitoskuntoutusjaksolle, ohjataan opiskelija kotipaikkakunnan sosiaali- ja terveystoimeen. Laitoskuntoutusjakson ajaksi opiskelijan on mahdollista saada KELAn kuntoutusrahaa.

Päihteiden käytön kurinpidolliset seuraamukset

Yliopistona voimme käyttää seuraavia kurinpidollisia toimenpiteitä:

  • poistaa opiskelija opetustilanteesta
  • evätä oikeus osallistua opetukseen kolmeksi päiväksi
  • antaa kirjallinen varoitus tai erottaa määräajaksi

Kurinpidolliset toimenpiteet koskevat kaikkia yliopiston opetustilanteita, myös esimerkiksi opintomatkoja.

Huumausainetestaus

Todistusta huumausainetestistä voidaan vaatia kaikkien alojen yliopisto-opiskelijoilta, ei vain niiltä, joita koskee SORA-lainsäädännön soveltuvuusarviointi.

Yliopisto voi velvoittaa opiskelijan esittämään huumausainetestiä koskevan todistuksen, jos on perusteltua aihetta epäillä, että opiskelija on huumausaineiden vaikutuksen alaisena opintoihin kuuluvissa käytännön tehtävissä tai harjoittelussa tai että opiskelijalla on riippuvuus huumeista. Huumausainetestaus ei koske alkoholia.

Edellytyksenä on lisäksi, että testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja opiskelija toimii sellaisissa tehtävissä, jotka edellyttävät erityistä tarkkuutta, luotettavuutta, itsenäistä harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä ja jossa huumeiden vaikutuksen alaisena tai huumeista riippuvaisena toimiminen

  • vakavasti vaarantaa opiskelijan itsensä tai toisen henkeä tai terveyttä, 
  • vakavasti vaarantaa salassapitosäännöksin suojattujen tietojen suojaa tai eheyttä tai  
  • merkittävästi lisää yliopiston tai harjoittelupaikan hallussa olevien huumausainelain tarkoitettujen aineiden laittoman kaupan ja leviämisen riskiä