Suruliputus ja adressi lehtori Markus Malmgrenin muistoksi

Lauantaina 13.4.2024 järjestetään R-talolla suruliputus Sibelius-Akatemian Kirkkomusiikin lehtori Markus Malmgrenin muistoksi. Malmgren menehtyi 3.3.2024 sairauden uuvuttamana 54-vuotiaana.

Taideyliopiston muistoadressi on allekirjoitettavana Sibelius-Akatemian Musiikkitalon infopisteen edustalla 25.3.–10.4.2024 välisenä aikana.

Malmgren opetti kirkkomusiikin aineryhmässä 2000-luvun alusta lähtien. Hän aloitti liturgisen soiton ja urkuimprovisoinnin opettajana, mutta pian hänen tehtäväalueensa laajeni yhteissoittoon ja kirkkomusiikin erityisalueisiin. Malmgrenin merkitys esimerkiksi yhteismusisoinnin, urkuimprovisointipedagogiikan tai kirkkomusiikin käytäntöjen kehittäjänä oli Kirkkomusiikin aineryhmässä oleellinen. Markus valmistui musiikin tohtoriksi 2015 ja sai lehtorin toimen 2021. 

”Muusikkona Markus oli monen lajin virtuoosi. Uruilla hän kykeni soittamaan mitä vain – vaativia konserttikappaleita, upeita säestyksiä ja improvisaatioita kaikissa mahdollisissa tyyleissä renessanssimusiikista jazziin. Hän oli erinomainen musiikinjohtaja ja toteutti monia näyttäviä produktioita. Hän lainasi mottonsa Michael Praetoriukselta: kaikki musiikki tehdään urkujen ympärillä. Korona-ajan rajoituksetkaan eivät olleet ongelma: hän kykeni korvaamaan uruilla lähes kaikki soittajat esimerkiksi Bachin passio-esityksissä. Oleellista Markukselle oli kuitenkin yhdessä tekeminen. Monet suomalaiset muusikot esiintyivät yhdessä hänen kanssaan, ja hän puolestaan toimi muusikkona lukuisissa yhteyksissä. Viimeisinä aikoinaan Markus sai ilmaistua, että hänen työssään kaikkein tärkeintä olivat opiskelijat, ja että hänellä on heitä ikävä. Ja meillä on nyt ikävä häntä”, muistelee Markus Malmgrenin esihenkilö, professori Timo Kiiskinen.

Avoin siunaustilaisuus pidetään Espoon tuomiokirkossa lauantaina 13.4. klo 12. Ennen tilaisuutta kuullaan sisääntulomusiikkina säveltäjä Olli Saaren urkuteoksen ”Funeral March – M.M. in memoriam” kantaesitys. Mikäli teoksen haluaa kuunnella kokonaan, kannattaa paikalle saapua klo 11.45. Taideyliopisto kunnioittaa Markus Malmgrenin muistoa samana päivänä suruliputuksella R-talolla.

Surun käsittelyyn on Taideyliopistossa tarjolla tukea seuraavasti

Opiskelijat

  • Yliopistopappi Lisa Enckell, 050 533 1562, lisa.enckell@evl.fi
  • Opintopsykologit, ajanvaraus numerosta 050 526 3617

Lämpimät osanottomme!