Martin Wegeliuksen muisto -säätiö on myöntänyt 32 tunnustusapurahaa
Martin Wegeliuksen muisto -säätiö on myöntänyt 32 kpl 5.000 euron suuruisia tunnustusapurahoja. Apurahat on myönnetty hakemuksetta, kannustuksena musiikkiopintoihin ja taiteelliseen työhön. Apurahojen saajat vuonna 2023 ovat:
Andreas Anthopoulos, Fagotti
Hung-Yu Chen, Saksofoni
Yoann Combémorell, Orkesterinjohto
Lucia Castillo Gutiérrez, Oboe
Maj Frondelius, Harppu
Tal Gottdiner, Klarinetti
Nils Hansson, Piano
Marjana Jocif, Nokkahuilu
Essi Kettunen, Viulu
Airi Koivukoski, Viulupedagogi, tunnustus elämäntyöstä
Erle Kont, Orkesterinjohto
Julia Leskinen, Käyrätorvi
Ilona Liiman, Piano
Bruno Lima, Sello
Saima Malmivaara, Sello
Akseli Mattila, Laulu
Jarmo Niininen, Lyömäsoittimet
Elisa Nokelainen, Viulu
Þorkell Nordal, Sävellys
Sadaeja Oh, Piano
Enna Puhakka, Huilu
Nikolai Pryganov, Klarinetti
Isabella Pätiälä, Piano
Leonardo Rojnic, Harmonikka
Albert Sahlström, Viulu
Otso Sipilä, Laulu
Teuvo Taimioja, Kitara
Johanna Takalo, Laulu
Miika Törmä, Pasuuna
Tara Valkonen, Sävellys
Lied Duo Emma Hartikainen ja Tanja Niiranen Kumaus-trio: Lauri Pekkarinen, Helka Seppälä ja Janne Valkeajoki
Martin Wegelius (1846-1906) on suomalaisen musiikinopetuksen merkkihenkilöitä. Hän perusti Sibelius-Akatemian edeltäjän Helsingin musiikkiopiston vuonna 1882 ja toimi laitoksen johtajana sekä musiikinteorian opettajana.
Martin Wegeliuksen kuoltua maaliskuussa 1906 tämän oppilaat ja ystävät kokosivat varoja perustaakseen rahaston Wegeliuksen muistoksi ja tämän lesken Hanna Wegeliuksen taloudelliseksi tukemiseksi. Kootuilla varoilla perustettiin rahasto nimeltään Martin Wegeliuksen muisto (Fonden Martin Wegelius´ minne). Osalla keräysvaroista rahasto osti Vikan -palstatilan Hanna Wegeliukselta. Wegeliuksen lesken kuoltua marraskuussa 1906, Vikan toimi muusikoiden lepokotina.
Martin Wegeliuksen muisto – Martin Wegelius´ minne -säätiö perustettiin vuonna 1931. Säätiö jatkoi rahaston toimintaa. Vuoden 1931 sääntöjen mukaan säätiön tarkoituksena oli ylläpitää Vikan -tilaa muusikoiden virkistyskotina. Säätiö myi tilan vuonna 1944 ja myynnistä saaduilla varoilla muodostettiin säätiölle (uusi) peruspääoma. Säätiön nykyisiin sääntöihin on kirjattu, että säätiön tarkoituksena on sen hallituksen harkinnan mukaan jakaa Suomessa toimiville säveltaiteilijoille sekä musiikin opettajille ja opiskelijoille apurahoja virkistyslomia tai opintoja varten.