Henkilökohtaista tukea ja toimintaohjeita epäasiallisen kohtelun varalle

Sibelius-Akatemian dekaani Emilie Gardberg muistuttaa yliopiston nimeämistä tukihenkilöistä sekä toimintaohjeista epäasiallisen kohtelun käsittelyyn.

Olen saanut useita yhteydenottoja Sibelius-Akatemian opiskelijoilta ja opettajilta viimeviikkoista Long Playn artikkelia seuranneen kannanottoni jälkeen. Long Playn artikkelissa kerrottiin pitkäaikaisesta epäasiallisesta käytöksestä ja vallankäytöstä klassisen musiikin kentällä. 

Kuten kirjoitin, henkilövalinnoissamme, sekä omassa toiminnassamme että yhteistyöhankkeissamme, tulemme varmistamaan, että yhdenkään opiskelijan ei tarvitse pelätä altistumista epäasialliselle kohtelulle. Artikkelin seurauksena sovimme esimerkiksi Musiikkitalon Urut soimaan ry:n kanssa kapellimestarin vaihdoksesta konsertissa, jonka järjestämme yhteistyössä kesäkuussa.

Toivon lisäksi, että Long Playn artikkelissa kuvatun tapauksen uhrit eivät jää yksin, riippumatta siitä, onko kysymyksessä tuore asia tai vuosien takainen kokemus epäasiallisesta kohtelusta. Heidän yhteyshenkilönään toimii Sibelius-Akatemian opintopäällikkö Susanna Ketola: susanna.ketola@uniarts.fi tai 050 324 6252. Susannaan voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä eikä keskusteluun tarvitse valmistautua etukäteen.

Tukihenkilöt ja toimintaohjeet kootusti

Viime vuosien laajamittainen ja kriittinen keskustelu oman toimintamme ja alamme epäkohdista on haastanut meitä tekemään johdonmukaisesti töitä epäasiallisen kohtelun ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi. Myönteistä muutosta on myös tapahtunut. Esimerkiksi ilmoituksia tehdään nykyään matalammalla kynnyksellä, ja  tapaukset käsitellään selkeän prosessin mukaisesti.

Saamissani yhteydenotoissa on toivottu, että jakaisin tietoa siitä, miten toimia konkreettisesti tilanteessa, jossa kokee tai tunnistaa epäasiallista kohtelua. Haluan siksi muistuttaa kaikkia yhteisömme jäseniä seuraavista tukea tarjoavista tahoista sekä yhteisistä toimintaohjeistamme:

Yhteyshenkilöt

  • Yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvastaava Mia Seppälä mia.seppala@uniarts.fi
  • Kaikki esihenkilöasemassa olevat toimivat häirintäyhteyshenkilöinä (esim. kaikkien koulutusohjelmien ja tohtorikoulujen johtajat)
  • Ylioppilaskunnan häirintäyhteyshenkilö Ruut Karhula, ruut.karhula@uniarts.fi tai 040 961 183
  • YTHS, yths.fi tai 046 7101073
  • Opintopsykologit Volkan Topal volkan.topal@uniarts.fi ja Sanna Vuorinen sanna.vuorinen@uniarts.fi tai 050 477 84 25
  • Yliopistopappi Lisa Enckell, lisa.enckell@evl.fi tai 050 533 1562

Keskeiset toimintaohjeet

Kaikki edellä mainitut ohjeet ja muuta hyödyllistä tietoa opiskelijan hyvinvoinnin tukemisesta Taideyliopistossa löytyvät opiskelijan uniartsista.  

Mikäli epäilet, että olet joutunut rikoksen kohteeksi, voit olla yhteydessä valtakunnalliseen rikosuhripäivystykseen (riku.fi ja puhelimitse 116006). Päivystyksestä saa maksutta neuvoja ja ohjeita, keskusteluapua ja oikeudellista neuvontaa. Rikosuhripäivystyksessä on mahdollista asioida anonyymisti.

Poliisi ohjeistaa rikosilmoituksen tekemisestä sivuillaan: poliisi.fi/tee-rikosilmoitus. Poliisilla on myös valtakunnallinen neuvontanumero 0295 419 800.

Haluan kiittää kaikista saamistani suorista yhteydenotoista. Toivon palautetta myös jatkossa, sillä haluan sekä omalla toiminnallani että yhteisillä käytännöillämme vahvistaa luottamusta yhteisömme tarjoamaan tukeen puheeksi ottamisessa ja epäkohtiin vaikuttamisessa.

Emilie Gardberg
Dekaani