Tukea ja vinkkejä mielenterveyteen ja mielenterveyspalveluihin
Opiskelijoille hyödyllisiä vinkkejä ja keinoja mielenterveyden, elämänhallinnan ja opiskelukyvyn vahvistamiseen.
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön mielenterveyspalvelut
YTHS:n mielenterveystiedon sivulla voit tutustua mielenterveyteen vaikuttaviin osa-alueisiin ja saada suosituksia siitä, mitä voit tehdä oman mielenterveytesi eteen.
Tutustu YTHS:n Lifeclass videoihin
- Lifeclass-videot: katso asiantuntijoiden konkreettiset vinkit hyvinvoinnin vahvistamiseen ja mielen hyvinvoinnin haasteiden kohtaamiseen. Videoilla on kolme teemaa: Työkalut mielen hyvinvointiin, Kaikki masennuksesta sekä Alkoholi ja juomistottumukset.
Lue lisää opiskelijan YTHS-palveluista.
Vaihto-opiskelijat eivät ole oikeutettuja YTHS-palveluun. Vaihto-opiskelijoiden on mahdollista käyttää Helsingin kaupungin tarjoamaa Health Services for international exchange students -palvelua.
Opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö Nyyti ry
Nyyti ry:n verkkosivuilta löydät monipuolista tietoa, vinkkejä ja keinoja mielenterveyden, mielen hyvinvoinnin sekä opiskelukyvyn edistämiseen ja vahvistamiseen. Vieraile Nyyti ry:n verkkosivuilla.
- Opi elämäntaitoa: opiskelijan opas elämäntaidoista
- Elämäntaitokurssi verkossa: Kurssi tehdään itsenäisesti ja sen avulla voit löytää keinoja ylläpitää ja lisätä omaa hyvinvointiasi, itsestäsi välittämistä ja itsetuntemusta.
- NyytiCast: Nyytin podcast-sarjassa puhutaan rohkeasti mielenterveydestä ja opiskelijoiden hyvinvoinnista.
- Nyytin chat on paikka opiskelijoiden yhteiselle ajatusten ja kokemusten vaihdolle opiskelijan arkea ja elämää koskettavista aihepiireistä.
Mieli ry:n Oiva-kurssi
Oivan harjoitukset auttavat keskittymään, olemaan läsnä, tunnistamaan itselle tärkeitä asioita ja käsittelemään ikäviä ajatuksia ja tunteita. Tutustu Oiva-kurssiin.
Mielenterveystalo
Mielenterveystalon sivuilta löytyy erilaisia mielenterveyteen liittyviä omahoito-oppaita. Sivuilta löydät laajasti tietoa ja apua muun muassa masennukseen, ahdistukseen, mielen hyvinvoinnin tukemiseen, yksinäisyyteen, sosiaaliseen jännittämiseen, alkoholin liikakäyttöön, itsetunto- ja identiteettipulmiin, univaikeuksiin tai esimerkiksi keskittymishaasteisiin. Voit työskennellä vointisi parantamiseksi omaan tahtiisi, missä ja milloin vain.
Taideyliopiston hyvinvointipalvelut
Yliopistopappi
Taideyliopiston oma yliopistopappi voi olla myös se ensimmäinen kontakti, jonka kanssa voit yhdessä pohtia mikä oli paras apu juuri sinun tilanteeseesi.
Lue lisää yliopistopapin palveluista.
Opintopsykologi
Opintopsykologi on laillistettu psykologi, jonka tehtävänä on tukea tutkinto-opiskelijoiden oppimista, opiskelua ja opiskeluhyvinvointia. Opintopsykologin käynnit ovat maksuttomia.
Lue lisää opintopsykologin palvelusta.
Mistä haen apua akuutissa mielenterveyden kriisissä?
Terveysasemat
Akuutissa mielenterveyden kriisissä ole yhteydessä oman kuntasi terveysasemaan. Terveysasemilla työskentelee mm. mielenterveys- ja päihdetyön sairaanhoitajia. Terveysasemat ovat auki arkisin klo 8-16 ja päivystykseen voit ottaa yhteyttä ympäri vuorokauden. Päivystysavun numerosta 116 117 saa ohjausta ja neuvontaa kiireellisissä terveysongelmissa, jotka eivät ole hätätilanteita. Päivystysavussa sinua auttavat oman alueesi päivystyspalvelun sairaanhoitajat, jotka tekevät puhelimitse arvion päivystyksellisen tai kiireellisen hoidon tarpeesta.
- Helsingin kaupungin terveysasemien ja päivystyksen yhteystiedot
- Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen yhteystiedot
- Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen yhteystiedot
- Kuopion sosiaali- ja terveyspalvelut
- Seinäjoen sosiaali- ja terveyspalvelut
Kriisipuhelin
Valtakunnallinen MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää suomen kielellä 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111.
Sekaisin Chat
Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 10-29 -vuotiaille. Siellä voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset
SOS-kriisikeskus
SOS-kriisikeskukseen voit olla yhteydessä elämän kriisitilanteissa. SOS-kriisikeskus Helsingissä tarjoaa lyhytkestoista keskusteluapua kriisistä selviytymisen tueksi. Aika tapaamiseen varataan puhelimitse numerosta 09 4135 0510.
HelsinkiMission Nuorten kriisipiste
HelsinkiMission Nuorten kriisipiste tarjoaa luottamuksellista lyhytkestoista kriisi- ja keskusteluapua suomeksi 12–29-vuotiaille nuorille, aikuisille, pareille ja nuorten perheille. Lisätietoja ja puhelinajanvarauksen löydät HelsinkiMission sivuilta.
Helsingin kaupungin Mieppi
Mieppi on matalan kynnyksen mielenterveyspalvelu, joka on tarkoitettu Helsingissä asuville aikuisille ja yli 13-vuotiaille nuorille. Palvelut ovat helsinkiläisille maksuttomia. Voit ottaa yhteyttä Mieppiin, jos sinulla on esimerkiksi elämäntilanteeseen tai mielenterveyteen liittyviä huolia ja toivot keskustelutukea. Lisätietoja Miepistä.
Walk-in terapiaa
Kirkko Helsingissä tarjoaa 16–29-vuotiaille Walk-in-terapiaa nuorten mielen hyvinvoinnin tueksi. Pääset ammattilaisen juttusille ilman ajanvarausta ja lähetettä. Palvelu on maksuton, avoinna maanantaisin klo 12-18. Osoite: Matteuksen kirkon Varustamo, Turunlinnantie 3, Itäkeskus.
Lisätietoa Walk in terapiasta:
Walk in terapia
Walk in terapiaa Itäkeskuksessa