Kirjoita blogia tai päivitä Taideyliopiston Instagramia

Oletko kiinnostunut kertomaan opinnoistasi, taiteellisista projekteistasi, tai muuten vain opintojesi arjesta muille? Voit kirjoittaa Taideyliopiston blogiin tai tehdä Instagram-takeoverin Taideyliopiston tilillä. Lue ohjeemme sisällöntuotantoon.

Blogiohje

Taideyliopiston viestintä ylläpitää blogialustaa blogit.uniarts.fi, johon yliopiston opiskelijat, opettajat ja henkilökunta ovat tervetulleita kirjoittamaan opinnoista, tutkimuksesta tai taiteen ajankohtaisista ilmiöistä. 

Opiskelijoille pääasialliset blogisarjat ovat:

Valmiin kirjoituksen voit lähettää viestinnän yhteyshenkilöllesi, joka julkaisee kirjoituksen blogissa. Jos olet kiinnostunut kirjoittamaan blogiin useammin kuin kerran, voit saada tunnukset ja perehdytyksen blogialustalla julkaisemiseen (WordPress) viestinnältä.

Ideoita blogisisällöiksi

  • “Näin teet”​ – vinkkisi pääsykokeisiin, portfolion tai motivaatiokirjeen tekoon 
  • Listat​ – viimeisimmät taidekokemuksesi, tärppisi opiskelijoiden esityksiin, konsertteihin tai näyttelyhin, parhaat kahvilat Helsingissä, … 
  • Kysymys ja vastaus -haastattelu​ – haastattele kanssaopiskelijaa, mentoria tai opettajaa, tai muuta sinua inspiroivaa henkilöä 
  • Pohdinta / itsetutkiskelu​ – mieleenpainuvimmat asiat kurssista, vierailusta, työpajasta, … 
  • Tapahtumien jälkipuinti​ 
  • Arvostelut​ 
  • Mielipiteet​ 
  • Kurkistus kulissien taakse – millaista on valmistautua omaan esitykseen, konserttiin tai näyttelyyn 

Instagram takeover -ohje

Takeoverin tarkoitus

Takeoverissa opiskelija tai ryhmä opiskelijoita saa yliopiston Instagram-tilin haltuunsa määrätyksi ajaksi, pisimmillään viikoksi. Takeoverin tarkoituksena on tuoda esiin opiskelun arkea ja taiteellista toimintaa välittömämmin ja visuaalisesti, opiskelijoiden omasta näkökulmasta. 

Yliopiston viralliset Instagram-tilit

Taideyliopiston viestintä ylläpitää kolmea Instagram-tiliä: 

  • @uniartshelsinki – Taideyliopiston yhteinen tili, jonka pääasiallisena kielenä on englanti. Voit tehdä takeoverin myös muilla kielillä. 
  • @sibeliusacademy – Sibelius-Akatemian täysin englanninkielinen tili.
  • @kuvatila.uniarts – Kuvataideakatemian näyttelyiden englanninkielinen tili.

Takeover-ohje: uniartshelsinki

Ensimmäinen postaus

Aloita takeover esittelemällä itsesi / Aloittakaa esittelemällä itsenne. 

Toteuta haluamallasi tavalla Q&A-sessio, jossa vastaat kysymyksiin: 

  1. Kerro kuka olet, mitä opiskelet ja millä vuosikurssilla olet 
  2. Miten päädyit opiskelemaan Taideyliopistoon? 
  3. Mikä ennakkoluulo sinulla oli opinahjoosi liittyen ja mitä ajattelet siitä nyt? 
  4. Mikä on parasta opinnoissasi? 
  5. Minkä parissa työskentelet juuri nyt / Mikä inspiroi sinua juuri nyt? (Jos takeoverisi ajoittuu taiteelliseen projektiisi, kuten näyttelyyn, konserttiin tai esitykseen, kerro mitä olet tekemässä ja miten se liittyy opintoihisi.) 

Vastaa vähintään kahteen ensimmäiseen ja valitse yksi tai kaikki lopuista. 

Ideoita toteutustavoiksi:

  • Video tai Reels, jossa vastaat annettuihin kysymyksiin 
  • Ryhmä: Video tai Reels, jossa haastattelette toisianne kysymällä edellämainitut kysymykset 
  • Feed: ota selfie ja vastaa kysymyksiin tekstikentässä 
  • Story-sarja, jossa voit vastata kysymyksiin tekstinä ja kuvina, tai videopätkinä. Lisääthän kuvan itsestäsi, kun esittäydyt. 

Sisällytä aloitusjulkaisuun Takeover-animaatiovideo tai kuva, jonka saat viestinnän yhteyshenkilöltäsi. Esimerkiksi kun teet feed-postauksen, tee siitä karuselli, jossa takeover-video on mukana. Sisällytä se myös Reels-videosi alkuun. 

Julkaise takeoverin muut päivitykset stories-puolella. 

Lyhyempikestoinen takeover: ”My day”

Jos takeover-jaksosi kestää vain 1-2 päivää, kerro mistä päiväsi taideopiskelijana koostuu. Voit kertoa arjestasi tiheämpään tahtiin story-puolella ja sisällyttää pienetkin arjen askareet. Voit pyrkiä myös vuorovaikutteisuuteen Instagram-seuraajien kanssa järjestämällä esimerkiksi ”Ask me anything” -tuokion. Esimerkkiä voit katsoa Rong-Ci:ltä täältä: https://www.instagram.com/stories/highlights/17926541597552460/

Ideoita videosisällöiksi

Instagram suosii Tiktokin tapaan lyhyitä videoita. Alla listattuina teemoja, meemejä tai somessa kiertäneitä haasteita, jotka tarjoavat inspiraatiota omaan sisällöntuotantoosi. Suosi videoissa neliö- tai pystyformaattia. 

  • What my parents think I do – What I actually do 
  • “Expectation vs. Reality”  
  • “How it started – How it’s going”  
  • 1 second video journal. Kyseinen sovellus kokoaa tekemäsi yhden sekunnin videot yhdeksi videokoosteeksi. Päätä vaikka takeover-jaksosi, tai jokainen takeover-päivä videoyhteenvetoon, jossa on koottuna yhden sekunnin videopätkiä edesottamuksistasi. 

Muita ohjeita

  • Kerro esittelyssäsi, millä kielellä tulet tekemään päivityksiä 
  • Julkaise sisältöjä pääasiallisesti stories-puolella. Feediin riittää, että julkaiset esittelysi takeoverin alkaessa. Pyri julkaisemaan stories-puolella päivittäin. 
  • Tuo rohkeasti oma äänesi esiin päivitysten takana ja tee omalla tyylilläsi! Voit myös kannustaa seuraajia esittämään kysymyksiä opinnoistasi esim. Story-puolen poll-/Q&A-toiminnallisuuden avulla. Näin takeoverilla saadaan tuotua vaihtelua siihen perinteiseen tiedottavampaan tyyliin, jota viestinnässä käytämme.  
  • Huomioithan, että viestintä (joka hallinnoi tiliä) saattaa julkaista muita asioita takeoverisi aikana. Pyrimme kuitenkin antamaan opiskelijalle julkaisurauhan ja käytämme pääasiassa pysyvää feediä jos joudumme julkaisemaan takeoverin aikana. Muistathan siis käyttää aina #takeover-hashtagia omissa julkaisuissasi, jotta ne erottuvat hallinnon tekemistä. 
  • Jos haluat, voit mainita takeoveristasi myös omilla sometileilläsi ja päinvastoin, siis jakaa henkilökohtaisen ig-tilisi esittelypostauksessasi. 
  • Kiinnitä huomiota kuvien laatuun (ei pikselöityneitä tai tärähtäneitä kuvia, ellei se ole tarkoituksellista). 
  • Älä julkaise samanaikaisesti Facebookissa, vaikka Instagram sitä ehdottaakin. Yliopiston Facebook-tilille on oma julkaisusuunnitelmansa. 
  • Ethän jaa puoluepoliittista, uskonnollista, tai ihmisryhmiä tai yksilöitä loukkaavaa sisältöä. Kunnioitathan tekijänoikeuksia ja henkilöiden yksityisyyttä, jos kuvissasi esiintyy muita ihmisiä tai teoksia. Pidätämme oikeuden poistaa loukkaavan tai epäasiallisen sisällön. 

Takeover-ohje: sibeliusacademy

Tervetuloa tuottamaan sisältöä meidän kaikkien yhteiseen Instagramiin! Haluamme sen avulla tuoda esiin opiskelun arkea ja juhlaa sekä opiskelijoiden taiteellista toimintaa. 

Näin pääset alkuun

Tunnukset lähetetään sinulle 1-2 arkipäivää ennen takeoverisi alkua. Varmistathan heti ne saatuasi, että tunnukset toimivat. 

  • SibAn Instagramissa kaikki sisältö on englanniksi.  
  • Viestinnän yhteyshenkilösi lähettää sinulle kirjautumistiedot ensimmäisen Takeover-päiväsi aamuna  
  • Julkaise takeoverin aluksi pysyvässä feedissä ja storiesissa Takeover-video, jonka saat viestinnän yhteyshenkilöltäsi. Esittele itsesi (tai ryhmänne) ytimekkäästi kuvatekstissä kertomalla taiteentekemisestäsi ja suhteestasi Sibelius-Akatemiaan. Voit julkaista samassa esittelypostauksessa myös 1-3 muuta kuvaa tai videota, esimerkiksi itsestäsi.
  • Julkaise sisältöjä pääasiallisesti stories-puolella päivittäin. Feediin riittää, että julkaiset esittelysi Takeoverin alkaessa.  
  • SibAn viestintätiimi lisää takeoverin päätteeksi luomasi sisällöt SibAn tilin highlights nostoihin, joten älä tee uutta highlights nostoa  

Näin tuotat sisältöä

  • Tee rohkeasti omalla tyylilläsi! Voit esimerkiksi kannustaa seuraajia esittämään kysymyksiä opinnoistasi tai esityksestäsi.  
  • Esimerkkejä sopivista kuvaustilanteista: vapaa-aika, harjoitukset, keskustelut opettajien kanssa, hetkeä ennen -backstage tunnelmat, opiskelun arki!  
  • Jos haluat, voit mainita takeoveristasi myös omilla sometileilläsi ja päinvastoin, siis jakaa henkilökohtaisen ig-tilisi esittelypostauksessasi.  
  • Käytä kaikissa sisällöissä ainakin hashtageja #takeover #sibeliusacademy #uniartshelsinki ja halutessasi myös muita, esim. #musiclover #symphonyorchestra #jazz #bts (behind the scenes).  
  • Huomioithan, että viestintä saattaa julkaista muita sisältöjä takeoverisi aikana.  

Kysymyksiä? Ota yhteyttä viestinnän suunnittelija Riikka Hänniseen (riikka.hanninen@uniarts.fi). 

Storyjen päivittämien: kuvatila.uniarts

Kuvataideakatemian näyttelyiden tilillä @kuvatila.uniarts ei toteuteta varsinaisia takeovereita, mutta opiskelijat pääsevät päivittämään tilin Instagram-storya oman näyttelyvalvontavuoron aikana. Viestintä lähettää ohjeet storyjen päivittämiseen sähköpostitse työryhmälle muutamaa päivää ennen näyttelyn avautumista. Lisäksi ohjeet löytyvät tulostettuna Kuva/Tilan näyttelyvalvojan kansiosta.

Palkkiot sisällöntuotannosta

Instagram takeover -palkkio

Opiskelijoille maksetaan takeover-viikosta palkkiota, jonka suuruus on 50e / henkilö silloin kun takeover-päivittäjiä on 1-2 henkilöä. Jos päivittäjiä on enemmän, jaetaan 100e päivittäjien kesken. Yhden päivän takeover-palkkio on 30e. 

Palkkiota haetaan sähköisellä lomakkeella, jonka saat viestinnän yhteyshenkilöltäsi. Pyydä palkkiolinkki yhteyshenkilöltäsi, kun takeover on ohi. Palkkiomaksua varten Taideyliopiston palkanlaskenta tarvitsee myös palkkionsaajan verokortin. Liitä se mukaan sähköiseen lomakkeeseen, kun haet ensimmäistä kertaa palkkiota yliopistolta. 

Huomioithan, että palkkiota ei voi hakea etukäteen. 

Blogipalkkio

Opiskelijoille maksetaan blogikirjoittamisesta 40e / blogijulkaisu. Palkkiota haetaan sähköisellä lomakkeella, jonka saat viestinnän yhteyshenkilöltäsi. Pyydä palkkiolinkki yhteyshenkilöltäsi, kun kirjoitus on julkaistu. Palkkiomaksua varten Taideyliopiston palkanlaskenta tarvitsee myös verokortin. Liitä se mukaan sähköiseen lomakkeeseen, kun haet ensimmäistä kertaa palkkiota yliopistolta. Huomioithan, että palkkiota ei voi hakea etukäteen. 

Yhteystiedot

Kaikissa kysymyksissä ja ideoissa voit olla yhteydessä viestintään.