Hyvinvoinnin opas: yksinäisyys
Koemme kaikki yksinäisyyttä jossain vaiheessa elämää. Miksi koemme yksinäisyyttä ja mitä yksinäisyyden tunteelle voi tehdä?
Yksinäisyyden kokemukset voivat johtaa tunteeseen, että on eristynyt muista ihmisistä ja muusta maailmasta. Pahimmillaan yksinäisyys voi myös johtaa myös häpeän tunteisiin. Yksinäisyys on kuitenkin normaali ja tavallinen inhimillinen kokemus, jota kaikki kokevat jossain vaiheessa elämäänsä. On siis hyvä huomata, että tämä kokemus, joka voi tuntua hyvinkin eristävältä, itse asiassa yhdistää meitä kaikkia.
Miksi koemme yksinäisyyttä?
Monet täysin luonnolliset elämänmuutokset voivat johtaa yksinäisyyden kokemukseen, kuten muutto toiselle paikkakunnalle, opintojen aloittaminen uudessa ryhmässä, josta ei löydykään heti luontevasti uusia ystäviä, tai vaikkapa vanhojen ystävyyssuhteiden hupeneminen tai muuttuminen.
Me ihmiset olemme sosiaalisia, ja jos koemme eristäytyneisyyttä muihin nähden, on tervettä, että tunteemme motivoivat meitä hakeutumaan muiden ihmisten läheisyyteen. Yksinäisyyden kokemus on siis terve signaali, joka motivoi sinua muuttamaan tilannetta!
Joskus koemme yksinäisyyttä, vaikka meillä on paljonkin ihmissuhteita. Silloin kyseessä saattaa olla syvien yhteyksien puute.
Mitä yksinäisyydelle voi tehdä?
Alkuun on tärkeä huomata, että suhde oman itseen voi vaikuttaa suuresti yksinäisyyden kokemuksiimme. Tästä syystä ensimmäinen asia, mitä olisi tärkeää harjoitella on lämmin ja rakentava suhtautuminen itseensä. Ystävällinen suhtautuminen omaan itseen luo sisäisen turvaverkon, johon on hyvä pudota tilanteissa, joissa koemme yksinäisyyttä ulkoisista syistä johtuen.
Yksinäisyyttä voi kokea myös siitä, että huomaa ihmissuhteiden muuttuneen aikuisiässä. Mikäli näin on käynyt, on hyvä huomata, että vaikka monet nuoruuden ystävyyssuhteistamme ovat usein alkaneet melko vaivattomasti tai jopa lähes itsestään, on täysin normaalia, että aikuisena joutuu tekemään hieman enemmän töitä uusien ystävyys- ja muiden ihmissuhteiden luomiseksi ja ylläpitämiseksi.
Ihmissuhteissa on aina useampi osapuoli, emmekä voi ottaa niistä täysin yksin vastuuta. Voi kuitenkin olla hyödyllistä ottaa itsensä puolesta vastuu siitä, millaisia ihmissuhteita vaalii omassa elämässään. On paljon mitä voimme tehdä yksinäisyyden karistamiseksi. Siksi ei kannata vain odottaa, että yksinäisyyden kokemukset yhtäkkiä loppuisivat itsestään.
Uusien suhteiden luominen
Jos koet olevasi yksinäinen, pyri monipuolistamaan elämääsi ja tee asioita, jotka kiinnostavat sinua! Kokeile uusia asioita ja harrastuksia mitä et ole aiemmin testannut. Mieti, millainen elämä tuntuisi sinusta merkitykselliseltä, ja toimi aktiivisesti sen eteen, luomalla helposti mitattavia ja saavutettavia tavoitteita. Näin tulet kohdanneeksi uusia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista kuin sinä.
Maailma on täynnä ihmisiä, jotka kaipaavat hyviä ihmissuhteita. Luodaksemme uusia suhteita, meidän on vain avattava suumme ja sydämemme, uudestaan ja uudestaan, kunnes elämässämme on meille hyvä määrä läheisiä ihmissuhteita. Kun törmäät kiinnostavan oloiseen henkilöön, sinulla on oiva tilaisuus harjoitella keskustelun avaamista.
Edellisen lisäksi on hyvä huomata, että sosiaalinen taidokkuus ja rohkea käyttäytyminen ovat taitoja, joita voi harjoitella, ja joissa voi parantaa kykyjään – jopa huomattavasti. Jos koet olevasi erittäin ujo, tai että sosiaaliset tilanteet ahdistavat sen verran, että se haittaa ihmissuhteitasi, on tärkeä hakea tilanteeseen ammattiapua.
Suhteiden syventäminen
Me ihmiset tarvitsemme kaikki suhteita, joissa saamme näyttää vaikeita tunteitamme rehellisesti ja saada ystävällistä tukea niiden kokemiseen. Jos huomaat että ihmissuhteesi eivät tällä hetkellä salli tätä, voit esimerkiksi puhua lämpimän rehellisesti toiveestasi tehdä tärkeimmistä suhteistasi syvempiä, tai hakea uusia ihmissuhteita, joissa syvällisen ihmissuhteen toive on molemminpuolinen.
Lue lisää
- Apua yksinäisyyteen – Helsinki Mission yksinäisyystyö, keskustelutukea sekä materiaalia itsenäiseen työskentelyyn
- Yksinäisyys – Nyyti ry
- Mielenterveyden keskusliitto: Eroon yksinäisyydestä | MTKL