Päätös Sibelius-Akatemian taiteellisten tasosuoritusten lautakuntatyöskentelystä

Sibelius-Akatemian peruskoulutuksen taiteellisten tasosuoritusten lautakuntatyöskentelyn periaatteet ja ohjeet arviointityöhön. Ohje ei koske opiskelijavalintoja.

Lautakuntien kokoonpano

Ainejohtajat/koulutusohjelmien johtajat nimeävät tasosuoritukset arvioiviin lautakuntiin kelpoiset henkilöt sekä lautakunnan puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat vuosittaisissa lautakuntapäätöksissä.

Lautakuntapäätökset tehdään ennen lukuvuoden alkua lukuvuodeksi kerrallaan ja ne julkaistaan Opiskelijan uniartsissa. Ainejohtaja/koulutusohjelman johtaja voi muuttaa tai täydentää lautakuntapäätöstään lukuvuoden aikana tai delegoida tämän tehtävän. Lautakuntapäätös sisältää määräykset eri lautakuntien minimi- ja maksimikoosta, kuitenkin niin, että lautakunnissa on puheenjohtajan lisäksi 1–3 henkilöä. Lautakuntia kootessa huomioidaan Taideyliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusperiaatteet.

Lautakuntien jäseninä toimivat ensisijaisesti Sibelius-Akatemiaan palvelussuhteessa olevat opettajat. Yksi lautakunnan jäsenistä voi olla opiskelijan oma instrumenttiopettaja. Lautakuntiin voidaan ainejohtajan/koulutusohjelman johtajan harkinnan mukaan nimetä myös Sibelius-Akatemian jatkotutkinto-opiskelijoita, tarvittaessa Sibelius-Akatemian ulkopuolisia henkilöitä tai muun kuin kyseisen instrumentin/aineen opettajia.

Ainejohtaja/koulutusohjelman johtaja vastaa siitä, että lautakunnan jäseniksi valittavilla on riittävä asiantuntemus ja perehtyneisyys lautakuntatehtävien hoitamiseen. Ainejohtaja/koulutusohjelman johtaja voi tarvittaessa toimia jäsenenä tai puheenjohtajana kaikissa oman aineryhmänsä/koulutusohjelmansa taiteellisissa tasosuorituksissa. Kiireellisissä tilanteissa myös lautakunnan puheenjohtaja voi täydentää lautakuntaa sopivaksi katsomallaan henkilöllä. Tällöin puheenjohtaja vastaa siitä, että henkilöllä on riittävä asiantuntemus ja perehtyneisyys tehtävien hoitamiseen.

Esteellisyys

Lautakunnan työskentelyyn sovelletaan hallintolain esteellisyyssäännöksiä. Lautakunnat kootaan siten, ettei niissä lähtökohtaisesti ole esteellisiä henkilöitä. Mikäli lautakunnassa kuitenkin on jäävi jäsen, hän ei saa osallistua tasosuorituksen arviointiin eikä olla läsnä sitä tehtäessä.

Lautakunnan jäsen on esteellinen, kun hänen kykynsä puolueettomaan ratkaisuun vaarantuu tai objektiivisesti arvioituna vaikuttaa siltä. Toisin sanoen henkilö on jäävi, kun hänelle voi olla hyötyä tai haittaa siitä, mikä arvioinnin tulos on.

Lautakunnan jäsen on esteellinen esimerkiksi silloin, kun

  • taiteellisen tasosuorituksen tekijä on jäsenen sukulainen (esim. lapsi, vävy/miniä, sisaruksen lapsi, puolison sisarus ja tämän lapsi),
  • tasosuorituksen tekijä on jäsenelle muutoin läheinen henkilö (esim. läheinen ystävä tai tämän lapsi),
  • jäsenen ja tasosuorituksen tekijän väliset suhteet ovat erityisen huonot (esim. julkisen kiistan vuoksi).

Esteellinen lautakunnan jäsen ilmoittaa esteellisyydestään puheenjohtajalle. Mikäli lautakunnan työskentelyn yhteydessä ilmenee epäilys esteellisyydestä, lautakunta ratkaisee asian puheenjohtajansa johdolla.

Lautakuntatyöhön osallistuminen ja palkkiot

Opintopalveluiden työntekijä/koulutusohjelman nimeämä vastuuopettaja kokoaa ja kutsuu tasosuorituslautakunnat koolle lautakuntapäätösten mukaisesti. Lautakunnan työskentelyn varmistamiseksi tulee lautakuntaan kutsuttujen lautakunnan jäsenten vahvistaa tulonsa sekä lautakunnan puheenjohtajalle että kutsun lähettäneelle henkilölle.

Jos lautakuntaan kutsuttu Sibelius-Akatemian kokonaistyöajassa oleva opettaja on estynyt osallistumaan lautakuntaan, on hän velvollinen itse hankkimaan itselleen lautakuntapäätöksen mukaisen sijaisen ja ilmoittamaan sijaisen tiedoksi lautakunnan puheenjohtajalle sekä kutsun lähettäneelle henkilölle.

Lautakuntaan kutsutut tuntiopettajat ja Sibelius-Akatemian henkilöstöön kuulumattomat asiantuntijat ilmoittavat esteestään sekä lautakunnan puheenjohtajalle että kutsun lähettäneelle henkilölle. Näissä tilanteissa lautakunnan puheenjohtaja/koulutusohjelman nimeämä vastuuopettaja on vastuussa hankkimaan sijaisen.

Lautakuntatyöskentely kuuluu Sibelius-Akatemian kokonaistyöajassa olevan opettajan tehtäviin ja se otetaan etukäteen huomioon kokonaistyöaikasuunnitelmassa. Kokonaistyöajassa olevalle opettajalle ei siksi makseta perustutkintolautakuntatyöstä erillistä palkkiota.

Ainejohtaja/ koulutusohjelman johtaja sopii erikseen tuntiopettajan, dosentin tai Sibelius-Akatemian henkilöstöön kuulumattoman asiantuntijan kanssa lautakuntatyöhön osallistumisesta. Palkkio määräytyy yliopiston palkkiopäätöksen perusteella. Lautakunnan puheenjohtaja kirjaa lautakunnan sähköiseen tasosuorituslomakkeeseen tasosuoritukseen liittyvät tiedot, tasosuoritustilaisuuden kokonaiskeston (sis. myös arviointiosuuden) sekä läsnä olleiden lautakunnan jäsenten tiedot.

Toimijoiden tehtävät ja vastuut

Opetuksesta vastaava varadekaani

päättää lautakuntatyön linjauksista.

Ainejohtaja/koulutusohjelman johtaja

  • johtaa aineryhmän/koulutusohjelman lautakuntatyöskentelyä;
  • nimeää lautakuntiin kelpoiset henkilöt ja määrittelee lautakuntien kokoonpanot vuotuisissa lautakuntapäätöksissä;
  • johtaa aineryhmässään/koulutusohjelmassaan kokonaistyöaikaprosessia, jossa resursoidaan lautakuntatyöskentelyä;
  • valmistelee lautakuntapäätöksen aineryhmänsä/koulutusohjelmansa osalta;
  • päättää tasosuoritusten ajankohdista (saleissa pidettävien tasosuoritusten osalta tuotantopalveluiden ehdotukseen pohjaten)

Lautakunnan puheenjohtaja

  • vastaa siitä, että lautakunnan kokoonpano on lautakuntapäätöksen mukainen;
  • jos tasosuoritus tehdään instrumentilla, jolla ei ole ennalta määrättyjä suorituspäiviä tai jos tasosuoritus tehdään virallisten suorituspäivien ulkopuolella, puheenjohtaja vastaa lautakunnan kokoamisesta ja ilmoittaa lautakunnan kokoonpanon opintopalveluiden työntekijälle kutsuvahvistuksen lähettämistä varten;
  • vastaa sijaisen hankkimisesta, kun tuntiopettaja tai ulkopuolinen asiantuntija on estynyt osallistumaan lautakuntaan;
  • ratkaisee lautakunnan kokoonpanoon ja toimintaan liittyvät mahdolliset ongelmat;
  • vastaa siitä, että lautakunta on tietoinen ja noudattaa tasosuorituksen arviointiperusteita ja arvosteluasteikkoa;
  • vastaa siitä, että lautakunnan sähköiseen tasosuorituslomakkeeseen kirjataan keskeiset arviointiin vaikuttavat seikat sekä annetaan suoritusmerkintä;
  • vastaa siitä, että suorittaja saa esittää valmistamansa ohjelman häiriöttä;
  • vastaa siitä, että palautteen antamiselle varataan riittävästi aikaa

Jazzmusiikin koulutusohjelman tasosuoritusten vastuuopettaja 

  • vastaa siitä, että lautakunnan kokoonpano on lautakuntapäätöksen mukainen;
  • ratkaisee lautakunnan kokoonpanoon ja toimintaan liittyvät mahdolliset ongelmat; 
  • vastaa sijaisen hankkimisesta, kun tunti-/taideopettaja tai ulkopuolinen asiantuntija on estynyt osallistumaan lautakuntaan. 

Varapuheenjohtaja

toimii lautakunnan puheenjohtajana puheenjohtajan ollessa estynyt osallistumaan lautakuntatyöhön.

Opintopalvelut

  •  vastaa tasosuorituslautakunnan kokoamisesta ja koolle kutsumisesta yleisiin ja instrumenttikohtaisiin tasosuorituspäiviin lautakuntapäätöstä noudattaen (jazz- ja global music-koulutusohjelmissa vastuuopettaja);
  • vastaa muiden kuin kuukausipalkkaisten lautakunnan jäsenten palkkioiden maksuun laittamisesta;
  • kirjaa opiskelijoiden suoritusmerkinnät

Tuotantopalvelut (saleissa tapahtuvat tasosuoritukset)

  • vahvistaa tasosuoritusilmoittautumisen sekä varaa tilat tasosuorituksiin ja saliharjoituksiin;
  • laatii suorituspäivien aikataulun tai auttaa aineryhmää/koulutusohjelmaa sen tekemisessä;
  • vastaa julkisten tasosuorituskonserttien tiedottamisesta sekä tuotannollisista tehtävistä

Tasosuoritusvastuuhenkilö kansanmusiikin koulutusohjelmassa

Jokaiselle tasosuoritusta tekevälle opiskelijalle nimetään tasosuoritusvastuuhenkilö, joka osallistuu tasosuorituskonserttiin ja palautekeskusteluun sekä valmistelee palautteen alussa annettavan opettajan lausunnon.

Opiskelijan vastuu tasosuorituksissa

Opiskelijaa koskevat tasosuoritusohjeet löytyvät kokonaisuudessaan Opiskelijan uniartsista. Katso tasosuoritusohjeet.

Tasosuoritustilaisuuden järjestäminen

Tuotantopalvelut laatii suunnitelman virallisten ja ylimääräisten tasosuorituspäivien ajankohdista ja varaa salit. Päätös suorituspäivistä tehdään edellisen lukukauden loppuun mennessä ja julkaistaan Opiskelijan Uniartsissa. Tasosuoritukset tapahtuvat lähtökohtaisesti virallisina suorituspäivinä.

Instrumenteissa, joissa ei ole ennakkoon varattuja yleisiä tasosuorituspäiviä, opiskelija sopii tasosuorituksen ajankohdasta lautakunnan puheenjohtajan kanssa. Muilta osin ilmoittautuminen tapahtuu kuten yleisten tasosuorituspäivien kohdalla. Tuotantopalvelut vastaavat tällöinkin tilavarauksesta.

Opiskelijat ilmoittautuvat tasosuoritukseen sähköisellä ilmoittautumislomakkeella. Lautakunnat kokoaa opintopalveluiden työntekijä/koulutusohjelman nimeämä vastuuopettaja, joka toimittaa kutsun lautakunnan jäsenille viimeistään kaksi viikkoa ennen tasosuoritustilaisuutta. Kutsun ohessa lautakunnalle toimitetaan opiskelijan sähköiseen ilmoittautumislomakkeeseen täyttämät tiedot sekä opiskelijan toimittamat liitteet. Opiskelijat eivät saa osallistua lautakunnan kokoamiseen.

Tasosuoritustilaisuuden kulku

  1. Puheenjohtaja toteaa lautakunnan kokoonpanon lautakuntapäätöksen mukaiseksi ja antaa opiskelijalle luvan aloittaa.
  2. Tasosuorituskonsertti
  3. Puheenjohtaja avaa ja päättää arviointikeskustelun sekä johtaa puhetta, minkä jälkeen lautakunta arvioi suorituksen. Opiskelijan oma instrumenttiopettaja voi osallistua arviointikeskusteluun.
  4. Lautakunta käy opiskelijan kanssa palautekeskustelun. Opiskelija saa päättää, onko palautekeskustelussa läsnä muita kuin lautakunnan jäsenet ja opiskelijan opettaja. Opiskelijalla on oikeus tallentaa saamansa palaute. Mikäli palautteen saaminen ei ole mahdollista välittömästi suoritustilaisuuden yhteydessä, on opiskelijan saatava palaute mahdollisimman pian suorituksen jälkeen.
  5. Lautakunnan puheenjohtaja kirjaa tasosuorituksen tiedot sekä lyhyen sanallisen arvioinnin suorituksesta lautakunnan sähköiseen tasosuorituslomakkeeseen.
  6. Opiskelijan pyynnöstä palaute toimitetaan myös kirjallisesti.

Tasosuoritusten arviointiasteikot

Tasosuorituksen suoritustavat ja käytettävä arviointiasteikko on kirjattu opetussuunnitelmiin tasosuoritusten opintojaksokuvauksiin. Opinnäytteen osasuoritukset arvioidaan asteikolla 0-5, missä 0 on hylätty, tai hyväksytty-hylätty.

Tasosuoritukset, jotka on määrätty arvioitavaksi asteikolla 0-5 arvioidaan niin, että tasosuorituksen kokonaisarvosana on kaikista lautakunnan jäsenten antamista arvosanoista laskettua keskiarvoa lähinnä oleva kokonaisluku. Mikäli keskiarvo on kahden kokonaisluvun puolivälissä, arvosana pyöristetään ylempään kokonaislukuun.

Tasosuoritus yhdessä osassa

Jokainen lautakunnan jäsen antaa suorituksesta arvosanan 0-5. Puheenjohtaja merkitsee jokaisen lautakunnan jäsenen antaman arvosanan sähköiselle tasosuorituslomakkeelle. Suoritus on hylätty, jos vähintään puolet lautakunnan jäsenistä antaa arvosanaksi nolla tai hylätty.

Useammasta osasta koostuva tasosuoritus

Jokainen lautakunnan jäsen antaa osasuorituksesta arvosanan 0-5 tai hyväksytty/hylätty. Arvosanat merkitään lomakkeelle. Osasuorituksen jokainen osa on hyväksyttävä erikseen. Osasuoritus on hylätty, jos vähintään puolet lautakunnan jäsenistä antaa arvosanaksi 0 tai hylätty. Kun kaikki osat on suoritettu, tasosuorituksesta annetaan lopullinen arvosana.

Opintojakson kokonaisarvosana on kaikista lautakuntien jäsenten antamista arvosanoista laskettua keskiarvoa lähinnä oleva kokonaisluku. Mikäli keskiarvo on kahden kokonaisluvun puolivälissä, arvosana pyöristetään ylempään kokonaislukuun.

Opiskelijalla on oikeus hakea oikaisua saamaansa arvosanaan. Lue, miten voit hakea oikaisua.

Tasosuorituksen peruuttaminen ja uusiminen

Opiskelija voi siirtää tai perua tasosuorituksensa muusta kuin sairastumisesta johtuvasta syystä viimeistään kuusi viikkoa ennen suorituspäivää. Hylätyn tasosuorituksen tai sen osasuorituksen uusimiskertoja ei rajoiteta.