Töölön kampuksen uudet opasteet wc- ja pukuhuonetiloissa huomioivat sukupuolten moninaisuuden
Marraskuussa 2023 uutisoimme kehittämistoimenpiteistä, joita toteutamme opiskelijoilta saadun palautteen pohjalta. Yksi usein toistuva toive palautteessa oli, että Töölön kampuksen wc- ja pukuhuonetilojen opasteissa huomioitaisiin sukupuolien moninaisuus. Palautteen käsittelyn yhteydessä päätettiin, että jatkossa kampuksen wc-tilat nimetään pääsääntöisesti kaikkien sukupuolten käyttöön ja pukuhuonetiloissa huomioidaan tilojen ei-binääriset käyttäjät, joiden sukupuoli-identiteetti ei sovi kaksinapaiseen nainen–mies-jakoon
Opasteiden muutokset toteutettiin N-talolla vuoden vaihteessa. M-talon opasteiden suunnittelutyö on parhaillaan käynnissä. R-talolla muutoksia ei ole luvassa, sillä tilat ovat aulakerrosta lukuun ottamatta valmiiksi sukupuolineutraalit.
Miten käytän uudelleen nimettyjä wc- ja pukuhuonetiloja?
Wc-tilat
Wc-tiloihin, jotka on nimetty kaikkien sukupuolten käyttöön, ovat kaikki sukupuolet tervetulleita. Nämä tilat tunnistaa joko pelkästä ”wc”-tekstistä tai ”esteetön wc” -opasteesta.
Binäärisiä, eli naisille tai miehille osoitettuja wc-tiloja on sen sijaan R-talon aulassa sekä M-talon Musiikkitalon tilojen puolella.
N-talon K-kerroksessa sijaitsevat kaksi wc-tilaa on nimetty naisille ja ei-binäärisille henkilöille sekä miehille ja ei-binäärisille henkilöille.
Mikäli koet tarvitsevasi enemmän yksityisyyttä kuin useamman wc-kopin sisältävät tilat tarjoavat, kannattaa hyödyntää yksittäiselle henkilölle tarkoitettua wc-tilaa. M- ja R-taloilla wc-tilat ovat pääsääntöisesti yhden henkilön käytössä kerrallaan, lukuun ottamatta pääaulojen ja kirjaston wc-tiloja. N-talolla yksityisyyttä voi hakea yhdelle hengelle tarkoitetuista wc-tiloista, joita löytyy joka kerroksessa (K-kerroksen esteetön wc, 1. kerroksen tavarahissin viereiset wc:t, 2. ja 3. kerroksen harjoitusluokkasiiven viereiset wc:t, sekä kaikki 4. ja 5. kerroksen wc:t.)
Pukuhuonetilat
Pukuhuonetilojen jaottelussa huomioidaan jatkossa ei-binääriset henkilöt, jotka eivät identifioidu joko naiseksi tai mieheksi. Tällöin pukuhuoneet on merkitty joko naisille ja ei-binäärisille henkilöille tai miehille ja ei-binäärisille henkilöille.
Huomioithan, että mikäli identifioidut mieheksi tai naiseksi, tulee sinun noudattaa opasteiden mukaista pukuhuonetilan valintaa. Muutoksen tarkoituksena ei ole avata pukuhuoneita täysin sukupuolineutraaleiksi wc-tilojen tapaan.
Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että sukupuolta ei aina voi päätellä ulkonäöstä.
Miten päätös uusista periaatteista syntyi?
Periaatteet wc- ja pukuhuonetilojen osoittamiseksi on linjattu Taideyliopiston Helsingin kampusten kehittämisryhmissä, joissa on edustettuina yliopiston eri toimijoita laajasti, opiskelijajäsenet mukaan lukien.
Sörnäisten kampuksen kehittämisryhmä päätti vuonna 2021, että kampuksen wc-tilat ovat pääsääntöisesti sukupuolineutraalit, ja pukuhuonetilat osoitetaan naisille sekä ei-binäärisille tai miehille sekä ei-binäärisille henkilöille. Lisäksi Myllyn puolelle nimettiin yksi yksityissuihku kaikkien käyttöön.
Sörnäisten wc- ja pukuhuonetilojen nimeämisen yhteydessä valmisteltiin aihetta eri ryhmiä osallistaen. Keskustelua käytiin Taideyliopiston trans- ja muunsukupuoliset -ryhmän kanssa, yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmässä, sekä Seta Ry:tä, Tasa-arvovaltuutettua ja Työturvallisuuskeskusta konsultoiden. Valmistelun aikana kuultiin kokemuksia, joissa sukupuolitetut kyltit ja tilat olivat aiheuttaneet ei-binäärisille ja trans-henkilöille kokemuksen, että he eivät ole tervetulleita tiloihin. On tärkeää, että trans- ja muunsukupuoliset henkilöt voivat kokea olonsa yhteisössämme turvalliseksi ja hyväksytyksi.
Töölön kampuksella palautetta aiheesta on saatu tasaisin väliajoin, ja viimein syksyllä 2023 Töölön kampuskehittämisen ryhmä otti wc- ja pukuhuonetilojen nimeämisen käsittelyyn. Saadun palautteen pohjalta, sekä toisaalta Sörnäisten kampukselle jo tehdyn laajan selvitystyön avulla päätettiin, että otetaan käyttöön Sörnäisten malli, jotta käytännöt Helsingin kampuksilla olisivat yhtenäiset.
Minne voin antaa palautetta tilojen toimivuudesta?
Mikäli haluat antaa palautetta edellä mainittujen muutosten vaikutuksesta omaan arkeesi, kuulemme mielellään kokemuksistasi! Kerrothan meille myös, jos jokin muutoksessa askarruttaa. Voit lähettää palautetta aiheesta uuteen osoitteeseemme tila-help@uniarts.fi (osoite on käytössä 29.1.2024 alkaen.)
Tilojamme kehitetään yhteistyössä monien eri ryhmien kanssa, ja palautetta hyödynnetään osana pitkäjänteistä kampusten kehittämistyötä.