Taideyliopisto vastaa opiskelijoiden kannanottoon – Yökäytön rajaaminen on osa yliopiston talouden tasapainotusta
Taideyliopiston ylioppilaskunta julkaisi 15.4.2025 kannanoton, jossa se vaatii yliopistoa perääntymään päätöksestä rajata tilojensa yökäyttöä. Lue opiskelijoiden kannanotto.
Kannanoton taustalla on Taideyliopiston päätös uusista aukioloajoista 1.8.2025 lähtien. Myllyn, N-talon ja Musiikkitalon käyttöä rajataan öisin klo 00–06 välisenä aikana. Päätös on osa muutosneuvotteluiden pohjalta tehtyjä toimenpiteitä ja sillä tavoitellaan vähintään 100 000 euron vuosittaista säästöä. Aukioloaikamuutos aloitetaan vuoden kokeiluna.
Kannanotossa kritisoidaan sitä, ettei opiskelijoita ole kuultu päätöksen valmistelussa. Syy poikkeavaan menettelyyn liittyy muutosneuvotteluihin: säästöjen toimeenpanopäätöksiä tehtäessä emme ole voineet osallistaa opiskelijoita tai henkilöstöä tavanomaiseen tapaan siksi, että päätöksissä on valmisteltu henkilöstön työsuhteisiin vaikuttavia ratkaisuja. Sen sijaan päätöksen toimeenpanoon liittyvien kysymysten ratkomisessa tulemme osallistamaan opiskelijoita ja henkilöstöä.
Toinen kannanoton kritiikki koskee päätöksen riittämättömiä perusteluita. Tässä tunnistamme virheen – aukioloaikojen rajoittamisen taloudellisia perusteluja olisi pitänyt avata laajemmin sekä päätöstekstissä että sen viestinnässä. Pyrimme viestinnässä kertomaan opiskelijoille mahdollisimman selkeästi päätöksen seurauksista, eli siitä, mikä muuttuu ja millä aikataululla, eikä päätöksen taustan avaamisen tärkeyttä tunnistettu.
Keskeisin peruste päätökselle on taloudellinen. Taideyliopistolla on 2,5 miljoonan euron vuotuinen säästötarve vuoden 2028 loppuun mennessä. Muutosneuvotteluissa Taideyliopistolla on ollut velvollisuus etsiä yhdessä työntekijöiden edustajien kanssa vaihtoehtoisia säästöjä henkilöstövaikutusten lieventämiseksi.
Taideyliopisto pyysi myös yliopistoyhteisöltä ehdotuksia vaihtoehtoisiksi säästökohteiksi. Ehdotuksia tuli noin 300 ja ne priorisoitiin muutosneuvotteluissa. Priorisoinnin tavoitteena oli tunnistaa kohteita, joiden negatiivinen vaikutus yliopiston toimintaan olisi mahdollisimman pieni suhteessa saavutettavaan säästöön. Neuvottelujen aikana henkilöstöön kohdistuvia säästöjä onnistuttiin pienentämään: 16 prosenttia säästöistä saatiin kohdistettua muihin kuluihin. Loput säästöt, 84 prosenttia, toteutuvat pienentämällä henkilöstön määrää asteittain pääosin eläköitymisen kautta. Yli 2 miljoonan euron säästöt henkilöstökustannuksissa edellyttävät työmäärän vähentämistä ja muutoksia muun muassa yliopiston nykyiseen organisaatioon, toimintatapaan ja tehtävänkuviin.
Yliopiston kiinteistöjen yökäyttö on vähäistä. Kulkuseurannan perusteella klo 00–06 välisenä aikana tiloihin on tullut tai sieltä on poistunut alle 20 henkilöä per yö. Samaan aikaan kiinteistössä on aukioloaikojen puitteissa merkittävää vajaakäyttöä aamuisin ja iltaisin.
Yökäytön rajaaminen tuo yliopistolle huomattavia vuotuisia säästöjä, kun tyhjien kiinteistöjen energiaa voidaan säästää vähentämällä kiinteistön ilmanvaihtoa ja sitä kautta lämmitystä. Myös perusvalaistusta voidaan vähentää, kun kiinteistössä ei ole yökäyttöä. Lisäksi säästöä syntyy vartioinnin ja yöaikaan syntyneiden hälytysten kuluissa.
Energian säästäminen pienentää myös yliopiston hiilijalanjälkeä. Tavoittelemme hiilineutraaliutta vuonna 2030, ja se vaatii konkreettisia toimia.
Kannanotossa nostetaan esiin kiinteistöjen yökäytön poikkeuslupien myöntämiseen liittyvät epäselvyydet. Näitä kysymyksiä haluamme ratkoa yhdessä opiskelijoiden kanssa. Keräämme myös palautetta uusista aukioloajoista opiskelijoilta ja henkilöstöltä. Toukokuussa 2026 arvioimme, millaisia vaikutuksia yökäytön rajaamisella on ollut, ja onko aukioloaikoihin tarpeen tehdä muutoksia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että mikäli päätämme palata nykyisiin aukioloaikoihin, tulee meidän pystyä tekemään vastaavan suuruinen säästö jostakin muualta.
Opiskelijoiden kysymyksiin tullaan vastaamaan opiskelijoille järjestettävissä infoissa. Kuvataideakatemian opiskelijoille järjestetään info 28.4. klo 11–12 ja Sibelius-Akatemian opiskelijoille 29.4. klo 16-17. Infoista lähetetään erilliset kalenterikutsut.
Lisätietoa
-
Kaarlo Hildén
- Rehtori
Taideyliopisto - Yhteydenotot johdon assistentin kautta: +358503110704
- kaarlo.hilden@uniarts.fi