Rehtori Kaarlo Hildén vastaa eilisen sähköpostiviestin herättämiin kysymyksiin

Lähetin eilen 13.11. sähköpostilla yliopistoyhteisölle viestin otsikolla ”On tärkeää, että kaikki voivat kokea Taideyliopiston turvallisena ympäristönä”. Viestin tavoitteena oli vaikuttaa siihen, että yliopiston sähköpostilistoja ei käytettäisi poliittisten viestien välittämiseen, sillä osa yliopistoyhteisön jäsenistä on tuonut esille kokevansa sen ahdistavana ja häiritsevänä.

Olen saanut viestistäni paljon palautetta, joissa toistuu erityisesti kaksi kysymystä: Miksi yliopisto sanoo olevansa poliittisesti sitoutumaton, eikä ota kantaa Gazan tilanteeseen, vaikka se tuomitsi selvästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja haluaako Taideyliopisto rehtorin viestillä vaientaa yhteisössä käytävää yhteiskunnallista keskustelua.

Taideyliopisto tuomitsi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022 yhdessä suomalaisten ja eurooppalaisten yliopistojen kanssa. Sota uhkasi Suomea Venäjän naapurina ja muutti vuosikymmeniä jatkuneen ulkopoliittisen linjamme. Valmistauduimme ottamaan vastaan tuhansia ukrainalaisia pakolaisia osana eurooppalaista taakanjakoa, mikä koski ihan konkreettisesti myös Taideyliopistoa. Yliopisto oli myös velvoitettu noudattamaan kansainvälisiä pakotepäätöksiä.

Myös nyt tuomitsemme väkivallan, erityisesti siviiliväestöön kohdistuvat sotarikokset ja terrorismin. Tuomitsemme myös rasismin ja syrjinnän uskontoon, etnisyyteen tai muuhun taustaan liittyen. Meidän on pidettävä huoli siitä, että yliopisto on turvallinen tila kaikille, riippumatta henkilön taustasta ja yhteydestä kriisiin.

Taideyliopisto ei missään nimessä halua vaientaa yliopistoyhteisön käymää yhteiskunnallista keskustelua. Se pyrkii kuitenkin rauhoittamaan omat sähköpostilistansa poliittisista viesteistä.

Yliopistot instituutioina eivät varsinaisesti ole poliittisia toimijoita. Meillä on kriiseissä tärkeä rooli tutkitun tiedon tuottajina, arvokeskustelun herättelijöinä, sivistyksen ja vapaan tieteen ja taiteen puolustajina sekä kriittiseen keskusteluun kannustavina yhteisöinä, joissa erimielisyys nähdään lähtökohtana ja voimavarana. 

Yhä kärjistyneemmässä keskusteluilmapiirissä ja monimutkaisten kriisien sävyttämässä maailmassa vaatii paitsi tietoa ja rohkeutta myös herkkyyttä ja viisautta tunnistaa kulloinkin oikeat vaikuttamisen tavat ja kanavat. Yksilöinä, kansalaisina, taiteilijoina ja tutkijoina meillä on mahdollisuus ja velvollisuus vaikuttaa yhteiskunnassa, tuoda esille ajatuksiamme – tähän kannustan meitä kaikkia.

Kaarlo Hildén
rehtori