Rehtori Kaarlo Hildén: On tärkeää, että kaikki voivat kokea Taideyliopiston turvallisena ympäristönä
Taideyliopistossa koetaan juuri nyt syvää huolta Lähi-idässä kasvavasta siviiliuhrien määrästä, humanitaarisen kriisin eskaloitumisesta sekä konfliktia koskevan keskustelun polarisoitumisesta.
Tuomitsemme kaiken väkivallan, erityisesti siviiliväestöön kohdistuvat sotarikokset ja terrorismin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu jäseniä, joilla on läheisiä, kollegoja tai muita verkostoja konfliktialueilla. Suru ja hätä läheisten puolesta on aina oikeutettua, riippumatta siitä, millä puolella konfliktia sen kokija on.
Yleisemmällä tasolla vaatimus siitä, että yliopisto ottaisi yhteiskunnallisiin asioihin selkeästi kantaa, ei ole yksinkertainen. Olemme lähtökohtaisesti moniarvoinen ja erimielinen yhteisö, jonka on taattava kaikille jäsenille mahdollisuus opiskella ja työskennellä turvallisessa ilmapiirissä. Usein ei ole määriteltävissä mitään yhtä yliopiston kantaa, eikä meillä ole prosessia sellaisen muodostamiseen. Yliopistoilla on ollut ja tulee olemaan tärkeä rooli yhteisöinä, kolmansina tiloina, joissa erimielisyyttä ei pelkästään siedetä, vaan tuetaan.
Jokaisella meistä on oikeus turvalliseen opiskelu- ja työskentely-ympäristöön
Olemme kiinnittäneet viime aikoina huomiota turvallisen opiskelu- ja työskentely-ympäristön rakentamiseen esimerkiksi muistuttamalla yliopistopapin sekä mielenterveyspalveluiden tarjoamasta keskusteluavusta ja sähköpostilistojen vastuullisesta käytöstä.
Tietooni on tullut, että uniarts-päätteisiä sähköpostilistoja on käytetty poliittisten vetoomusten levittämiseen. Koko yhteisön oikeus turvalliseen opiskelu- ja työskentely-ympäristöön ei näissä tilanteissa ole toteutunut. Sähköpostilistojen käyttö poliittiseen toimintaan on sallittua vain yliopistovaaleissa ja ylioppilaskunnan toimintaan liittyvien opiskelijajärjestöjen tai ammattiyhdistysten toiminnassa.
On tärkeää, että kaikki voivat kokea Taideyliopiston turvallisena ympäristönä, riippumatta siitä, mikä kunkin tausta ja suhde on näihin kriiseihin. Inhimillinen hätä ja kärsimys koskettavat meitä kaikkia.
Meidän tehtävämme yliopistona on lähestyä kriisejä tutkitun tiedon sekä taiteen ja sivistyksen arvopohjan kautta, luoden edellytyksiä rauhalle. Tähän tehtäväämme suhtaudumme päättäväisesti. Taiteella ja taiteellisella tutkimuksella on oma tärkeä roolinsa arvojen, asenteiden ja kulttuurien välisen dialogin rakentumisessa.
Terveisin,
Kaarlo Hildén
rehtori