Opiskelijakyselyiden tulokset 2022: Taideyliopisto tarjoaa edelleen laadukasta koulutusta, hyvinvointiin kiinnitettävä jatkossakin huomioita

Opiskelijapalautekoosteet kandipalautteesta ja maistereiden ja tohtoreiden uraseurantakyselyistä ovat valmistuneet ja vastaukset on analysoitu.

Kokonaisuudessaan tulokset osoittavat, että Taideyliopistolla on paljon vahvuuksia, joita on syytä vaalia ja vahvistaa. Näitä ovat mm. koulutuksen sisällöt ja laatu, hyödyllisen palautteen saaminen, tyytyväisyys omaan opiskeluun ja tutkintoon sekä osaamisen kehittyminen odotusten mukaisesti. Opintojaksoihin ollaan tyytyväisiä. Kehittämiskohteeksi nousee edelleen opiskelijoiden hyvinvointi. Kandipalautekyselyn ”Voin hyvin yliopistossani” -väite saa muita yliopistoja heikomman arvosanan. Hyvinvointituloksessa on selkeitä akatemiakohtaisia eroja, Kuvataideakatemian opiskelijat voivat selvästi huonommin kuin muiden akatemioiden opiskelijat. Tulosten mukaan opiskelijoilla on haasteita löytää opintoihin liittyvä tietoa ja tukea eikä koulutus vastaa kaikkien tavoitteita. Lisäksi opiskelijoiden vaikuttamismahdollisuudet ja ohjaus vaativat kehittämistä.

Opiskelijakyselyt ovat osa Taideyliopiston laatujärjestelmää. Tulosten pohjalta tunnistamme kehittämistä vaativat kokonaisuudet ja omat vahvuutemme. Kyselyiden tuloksia hyödynnetään koulutuksen, palveluiden ja muun toiminnan kehittämisessä, toiminnan vuosisuunnittelussa sekä opetussuunnitelmien uudistamisessa.

Kandipalautteen ja maistereiden uraseurannan vastausprosentit ovat tärkeitä myös siksi, että ne vaikuttavat yliopiston saaman rahoituksen määrään. Jokainen vastaus tuottaa yliopistolle noin 5000 euroa. Maisteri- ja tohtoriuraseurantojen vastausprosentit ovat parantuneet merkittävästi verrattuna edellisvuoteen.

Taideyliopiston johtoryhmä käsitteli kyselyiden tuloksia kokouksessaan 29.3.2023 osana Taideyliopiston vuosiarviointia (lue lisää Artsi-uutisesta). Tuloksia käsitellään vielä tarkemmin perustutkintokoulutuksen ja tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen johtoryhmissä sekä ylioppilaskunnan kanssa. Kyselyiden tuloskoosteet ovat nähtävillä Taideyliopiston sisäisessä tiedolla johtamisen portaalissa.

TULOKSET KOOTUSTI:

Opintojaksopalaute 2022:

Vuonna 2022 aikana Taideyliopistossa otettiin käyttöön uusi yhteinen opintojaksopalautekysely. Ensimmäisen vuoden tulokset osoittavat, että opiskelijat ovat opintojaksoihin tyytyväisiä. Vastaajilla on eniten tyytymättömyyttä väittämään ”opintojaksolla saamani palaute tuki oppimistani”.

Kandipalaute 2022:

Taideyliopiston Kandipalautetulos on heikentynyt verrattuna edelliseen vuoteen. Kandipalautteen rahoitusmalli-tulokset ovat kuitenkin edelleen hyviä verrattuna muihin yliopistoihin ja 4/13 kysymyksestä Taideyliopistolla on paras tulos kaikista yliopistoista. Vuoden 2022 parhaat tulokset liittyvät vuorovaikutukseen opetushenkilöstön kanssa, hyödyllisen palautteen saamiseen opettajilta, tyytyväisyys omaan opiskeluun sekä siihen, että osaamisen kehittyminen vastaa odotuksia. Taideyliopiston tulos on kaikkien yliopistojen keskiarvoa heikompi seuraavilla alueilla: helppoa löytää opintoihin liittyvää tietoa ja tukea, voin hyvin yliopistossani ja koulutus on vastannut tavoitteita.

Maistereiden uraseurantakysely 2022 (vuonna 2017 valmistuneille maistereille):

Maisteriuraseurannan tulokset ja vastausprosentit ovat parantuneet verrattuna edellisvuoteen. Maistereiden uranseurannan vastausprosentti nousi ja on valtakunnallisesti korkein (vuonna 2022: 58 % ja vuonna 2021: 43 %).

Taideyliopiston alumnit suosittelisivat tutkintoa mielellään muille. Tyytyväisyys tutkintoon on samalla tasolla kuin valtakunnalliset tulokset (4,3/6). Työuran kokonaisuuteen taideyliopistolaiset ovat hieman valtakunnallista keskiarvoa (4,7/6) tyytymättömimpiä (4,5/6). Valmistuneiden arvio siitä, miten yrittäjyystaidot kehittyivät osana opintoja, on edelleen matalin, mutta (2,3) vastauksen tulos on noussut eniten ja on valtakunnallista tulosta paremmalla tasolla.

Taidot, joita arvioitiin olevan eniten merkitystä työssä, ovat itseohjautuvuus/oma-aloitteisuus, yhteistyötaidot, kykyä oppia ja omaksua uutta sekä luovuus.

Näiden taitojen kohdalla tulisi kiinnittää huomiota, sillä niiden arvioitu merkitys työelämässä on suuri ja kuilu niiden kehittymiseen yliopistossa on myös suuri: organisointi- ja koordinointitaidot, ongelmanratkaisutaidot, itseohjautuvuus/oma-aloitteisuus ja yhteistyötaidot.

Tohtoreiden uraseurantakysely 2022 (vuonna 2019 valmistuneille tohtoreille):

Tohtoreiden uraseurannan osalta vastausprosentti oli todella hyvä (90 %) ja myös tulokset ovat valtakunnallisesti erittäin hyvät. Suurin osa valmistuneista on joko kokonaan (45 %) tai osittain (46 %) tavoitteiden mukaisella uralla. Vastaajista 73 % on joko erittäin tyytyväinen tai tyytyväinen suorittamaansa tutkintoon työuran kannalta.

Opinnot olivat kehittäneet vähiten liiketoiminnan/taloushallinnon tuntemusta, lainsäädännön tuntemusta, yrittäjyystaitoja sekä IPR-osaamista (immateriaalioikeudet). Taidot, joita arvioitiin olevan eniten merkitystä työssä, ovat esiintymistaidot, tiedonhankintataidot ja analyyttiset taidot. Näiden taitojen kohdalla tulisi kiinnittää huomiota, sillä niiden arvioitu merkitys työelämässä on suuri ja kuilu niiden kehittymiseen yliopistossa on myös suuri: organisointi- ja koordinointitaidot, projektinhallintataidot ja yhteistyötaidot.

Tarkemmat tulokset:

Taideyliopiston tuloskoosteet Tiedolla johtamisen -portaalissa: perustutkinto-opiskelijoiden opiskelijapalaute ja tohtoriopiskelijoiden opiskelijapalaute. Valtakunnalliset tuloskoosteet Opetushallinnon tilastopalvelu Vipusesta.

Lisätietoa:

Emmi Ruth (tuloskoosteet, raportit) emmi.ruth@uniarts.fi, 0504427298

Alina Savolainen (laatujärjestelmä) alina.savolainen@uniarts.fi, 0400792089

 Taideyliopistossa opintojaksopalautetta kerätään opetuksesta, oppimisesta ja opetusjärjestelyistä. Opintojaksopalaute kerätään Tuudo-järjestelmällä yhtenäisellä palautelomakkeella kaikista opintojaksoista. Yhteinen opintojaksopalaute otettiin käyttöön vuoden 2022 aikana.

Yliopistojen valtakunnallisella kandipalautekyselyllä selvitetään kanditutkinnon suorittaneiden tyytyväisyyttä yliopistoonsa ja kokemuksia opintojen sujumisesta. Kandipalaute on osa yliopistojen rahoitusmallia: Tulokset ja vastausmäärät vaikuttavat yliopiston saaman rahoituksen määrään.

Maistereiden ja tohtoreiden uraseurantakyselyillä kerätään tietoa työmarkkinoille sijoittumisen laadusta ja tarkoituksenmukaisuudesta, työuran kehityksestä sekä tyytyväisyydestä suoritettuun tutkintoon. Maistereiden uraseurantakysely on osa yliopistojen rahoitusmallia: Tulokset ja vastausmäärät vaikuttavat yliopiston saaman rahoituksen määrään.