Koulutusta ja opiskelua koskevat eettiset ohjeet päivitetty – ohje sisältää linjauksen tekoälysovellusten käytöstä opiskelussa
Yliopiston koulutusta ja opetusta koskevat eettiset ohjeet on päivitetty ja ne on julkaistu Opiskelijan uniartsissa. Eettiset ohjeet pitävät sisällään myös Taideyliopiston linjauksen koskien tekoälysovellusten käyttöä opiskelussa sekä kirjallisten opintosuoritusten alkuperäisyyden tarkastamisen Turnitin-järjestelmässä. Ohjeen käännökset lisätään verkkosivuille lokakuun aikana.
Ohjeen päivittäminen tuli ajankohtaiseksi viime keväänä, kun todettiin muutos- ja selkiytystarpeita erityisesti tekoälysovellusten käyttöön liittyen sekä kirjallisten opintosuoritusten alkuperäisyyden tarkastuksen järjestelmän (Turnitin) käytössä. Päivitystyön osana eettisissä ohjeissa huomioitiin myös Hyvän tieteellisen käytännön ohjeen soveltaminen pro gradu -tasoisiin opinnäytteisiin sekä tarkennettiin ja avattiin prosessia ja rooleja vilppitilanteiden käsittelyssä.
Päivitystyö valmistui opinto- ja lakipalveluiden yhteistyönä ja sen etenemistä seurasi ja kommentoi peruskoulutuksen johtoryhmä sekä joukko yliopiston asiantuntijoita. Lopullisen hyväksynnän päivitys sai Taideyliopiston johtoryhmässä. Ohje täydentää yliopiston eettisiä periaatteita (code of conduct).
Tekoälysovellusten käytön osalta ohje kehottaa uteliaisuuteen uuden teknologian käytössä
Tekoälyjärjestelmät ovat jatkuvasti kehittyviä, tulevaisuuden apuvälineitä työelämässä ja siksi sekä opettajien että opiskelijoiden on tärkeää perehtyä ChatGPT:n tai vastaavien tekoälysovellusten käyttöön, niiden ehtoihin ja tietoturvaan. Tekoälyn käyttämisen etiikka muodostuu yliopistoissa hyvän tieteellisen ja taiteellisen käytännön kautta, ja niiden käytössä tulee noudattaa myös hyvää tekijänoikeudellista käytäntöä.
Koulutuksen ja opetuksen eettisyyteen kuuluu myös opintosuoritusten ja julkaistavien tutkimustulosten alkuperäisyyden varmistaminen
Taideyliopistossa on käytössä yhteinen opintosuoritusten alkuperäisyyden tarkastuksen järjestelmä (Turnitin), joka tunnistaa kirjoitettujen tekstien välisiä yhtäläisyyksiä ja mahdollistaa siten plagiaatin tunnistamista. Alkuperäisyyden tarkastuksen lisäksi järjestelmää voidaan käyttää apuna opintosuoritusten ohjaus- ja arvosteluprosessissa. Turnitin-järjestelmä on käytettävissä Moodle-oppimisalustan kautta ja Feedback Studion käyttö päättyy vähitellen.